Animal Sex: How Polar Bears Do It

{h1}

Polar bear sex omvat lange afstand volgen, felle gevechten en langdurige copulatie.

Als de grootste land-carnivoren op dit moment zijn ijsberen geduchte roofdieren en de meesters van hun Artic-domein. Maar hebben deze kolossale dieren ook een zachtere kant naar elkaar toe of zijn hun paargedrag net zo koud en meedogenloos als hun bevroren habitat?

Ijsberen (Ursus maritimus) zijn over het algemeen solitaire wezens die alleen samenkomen om te paren tijdens het broedseizoen, dat meestal loopt van eind maart tot begin mei.

"In de lente, wat de mannen doen, is gewoon rondzwerven en proberen vrouwtjes op te pikken," zei Jon Aars, een ijsbeeronderzoeker bij het Noorse poolinstituut, eraan toevoegend dat de dieren krachtige neuzen hebben en waarschijnlijk potentiële partners opsporen door geur. "Ze hebben weinig problemen met het vinden van vrouwen."

Het is niet ongebruikelijk voor een man om een ​​vrouw vele mijlen te volgen en te volgen, en mannetjes kunnen zelfs proberen een vrouw te drijven naar afgelegen gebieden op de top van eilanden, in kleine baaien of op hoge kliffen, in een poging om de paring te monopoliseren. de concurrentie van andere partners verminderen.

Observatiestudies suggereren echter dat deze pogingen vaker mislukken dan niet, aangezien vrouwen vaak worden gezien bij groepen concurrerende mannen.

IJsberen zijn seksueel dimorf en mannetjes zijn gemiddeld ongeveer twee keer zo groot als vrouwen. Ze hebben ook "bewakingsharen" op hun voorpoten die merkbaar langer zijn dan die op vrouwen.

Deze haren zijn waarschijnlijk sier, maar het doel waarvoor ze dienen is onduidelijk. Wetenschappers veronderstellen dat mannetjes 'lange wachtharen kunnen helpen om ze groter te laten lijken, waardoor ze aantrekkelijker worden voor vrouwen en lijken ze sterker voor mannelijke rivalen.

Maar mannetjes doen meer dan alleen elkaar opmaken en wachten op een vrouw om haar partner te kiezen - ze nemen deel aan hevige veldslagen, die kunnen resulteren in gebroken hoektanden, tijdelijke wonden en permanente littekens, en eindigen meestal wanneer de dominante man al zijn rivalen achtervolgt weg.

"Wanneer we beren in de lente hebben gevangen, hebben ze veel littekens, zowel oude littekens als nieuwe littekens," zei Aars, verklarend dat mannelijke-mannelijk gevechten niet bepaald zeldzame gebeurtenissen zijn.

Zodra het vrouwtje in oestrus (hitte) gaat, zullen zij en haar mannelijke kampioen paren, waarbij het mannetje het vrouwtje van achteren bevestigt. Studies van in gevangenschap levende ijsberen suggereren dat paren ongeveer een half uur copuleren, maar de copulatie-tijden kunnen in het wild verschillen. In een studie uit 2015 in het tijdschrift Polar Research rapporteerden Aars en zijn collega Thomas Smith waarnemingen van een paar paring gedurende 65 minuten.

Paring induceert de ovulatie bij de vrouw, en een man bewaakt en herhaalt herhaaldelijk een vrouwtje tot 10 dagen om zijn kansen op het broeden van welpen te vergroten. "Hij zal blijven hangen zolang als hij denkt dat het de moeite waard is om het vrouwtje te bewaken," zei Aars.

Nadat een paar is gescheiden, kunnen ze paren met andere ijsberen. Mannelijke en vrouwelijke ijsberen hebben mogelijk meerdere partners in een enkel fokseizoen en, zoals Aars en zijn collega's meldden in een onderzoek uit 2009 in het Canadian Journal of Zoology, kan dit soms resulteren in nesten met meerdere vaderschapsgroepen.

Vrouwelijke ijsberen ondergaan een vertraagde implantatie; dat wil zeggen, hun bevruchte eieren implanteren niet tot de herfst, wanneer de aanstaande moeders aanzienlijk zijn aangekomen. Ongeveer twee maanden later, begin januari, bevallen ze. Ze zullen niet opnieuw paren voor nog eens 2,5 tot 3 jaar, nadat de welpen zijn gespeend.

Maar als de welpen van een vrouw vroegtijdig sterven - hetzij door omgevingsfactoren of op de klauwen en tanden van volwassen mannen - kan ze vroeg in de oester gaan en zelfs paren in de zomer als ze het voorjaarstijseizoen al gemist heeft, zei Aars.

Volgen Joseph Castro op tjilpen. Volg ons @wordssidekick, Facebook & Google+.


Video Supplement: Young Whistler Bears Mating.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com