Chipmunk Feiten

{h1}

Chipmunks zijn knaagdieren die een soort eekhoorn zijn. Ze worden geïdentificeerd door hun stompe benen, borstelige staarten en de witte, zwarte en bruine strepen die over hun rug lopen.

Chipmunks zijn knaagdieren die een soort eekhoorn zijn. Deze kleine, harige dieren worden geïdentificeerd door hun stompe poten, borstelige staarten en de witte, zwarte en bruine strepen die over hun rug lopen.

Grootte

Chipmunks zijn de kleinste leden van de eekhoornfamilie, volgens National Geographic. De grootste soort van eekhoorn is de oostelijke aardeekhoorn. Het groeit tot 11 inch (28 centimeter) en weegt tot 125 gram (4,4 gram).

Chipmunks groeien typisch tot ongeveer 4 tot 7 inch (10 tot 18 cm) en wegen 1 tot 5 ounces (28 tot 142 g). Hun staarten kunnen zo lang worden als 3 tot 5 inch (8 tot 13 cm).

Habitat

Er zijn 25 soorten aardeekhoorns, volgens National Geographic. Slechts een van die soorten, de Siberische aardeekhoorn, leeft buiten Noord-Amerika. De Siberische aardeekhoorn leeft in Azië en breidt zich uit naar delen van Europa, volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN). In Noord-Amerika zijn bijna overal chipmunks te vinden.

Chipmunks maken huizen voor zichzelf door holen te maken die bestaan ​​uit een ondergronds tunnelsysteem of door nesten te maken in boomstammen of struiken. Hun tunnelsystemen kunnen 10 tot 30 voet (3 tot 9,1 m) lang zijn.

gewoontes

Hoewel je chipmunks om elkaar heen ziet, zijn het geen sociale dieren. Ze houden van zichzelf houden en alleen interactie tijdens het paarseizoen, dat is in het voorjaar.

Ze zijn het meest actief in de schemering en in de vroege ochtend. Chipmunks brengen het grootste deel van hun dagen foerageren door. Een enkele aardeekhoorn kan tot 165 eikels per dag verzamelen, volgens National Geographic Kids.

Chipmunks overwinteren, maar ze slaan geen vet op om ze door lange winters zoals beren te zien. Tijdens de warme maanden stoppen eekhoorns extra voedsel in hun wangzakken. Deze wangen zijn enorme boodschappentassen. Ze kunnen zich uitrekken tot drie keer groter dan het hoofd van de aardeekhoorn, volgens het Department of Energy and Environmental Protection van Connecticut. Wanneer ze een volledige lading hebben, dragen ze het voedsel naar hun huis en slaan het op. Tijdens de winter eten ze uit hun voedsel-cache voor energie.

Tijdens de winterslaap kunnen chipmunks lijken alsof ze dood zijn. Hun hartslag kan dalen van 350 slagen per minuut tot ongeveer 4 slagen per minuut, en hun lichaamstemperatuur kan dalen van 94 graden Fahrenheit (34.4 graden Celsius) tot 40 graden (4.44 graden Celsius), volgens de National Wildlife Federation (NWF) ).

Dieet

Chipmunks zijn alleseters en ze zijn niet kieskeurig over wat ze eten. Een deel van hun dieet bestaat uit vegetatie zoals paddestoelen, bessen, noten, zaden en granen. Chipmunks eten ook andere wezens zoals insecten, babyvogels, kikkers en vogeleieren, volgens de Wildlife Hotline.

Nakomelingen

Net als andere knaagdieren hebben eekhoorns levende geboorten na het dragen van hun jongen gedurende een draagtijd van ongeveer 30 dagen, volgens National Geographic. Vrouwelijke eekhoorns geven gewoonlijk twee tot acht jongen tegelijk en krijgen een tot twee keer per jaar een geboorte, een keer in de late lente en soms weer in de herfst. Hun jongen worden pups genoemd. Een groep pups die tegelijkertijd aan dezelfde moeder worden geboren, wordt een nest genoemd.

Pups zijn haarloze, blinde, roze wezens ter grootte van een jelly bean. Moeders zijn erg beschermend tegen hun jongen en als er een vermist wordt, zal ze er wanhopig naar zoeken, volgens de Wildlife Hotline.

De bescherming duurt echter niet lang. Pups blijven slechts ongeveer twee maanden bij hun ouders. Vervolgens bouwen ze hun eigen huis en beginnen voedsel te verzamelen om hen de komende winter te behouden.

Classificatie

Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) is de taxonomie van de aardeekhoorn:

  • Koninkrijk: Animalia
  • Subkingdom: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • Superklasse: Tetrapoda
  • Klasse: Mammalia
  • Subklasse: Theria
  • Infrarood: Eutheria
  • Bestelling: Rodentia
  • Onderorde: Sciuromorpha
  • Familie: Sciuridae
  • Onderfamilie: Xerinae
  • Stam: Marmotini
  • Geslacht: Tamias
  • ondergeslachten: Tamias (Oostelijke aardeekhoorn); Eutamias (Siberische aardeekhoorn, met negen ondersoorten); Neotamias, (Western chipmunks, met 23 ondersoorten). Sommige studies hebben gesuggereerd dat dit aparte geslachten zouden moeten zijn.

Conserveringsstatus

Volgens de Rode Lijst van de IUCN is slechts één aarde-eekhoornsoort in gevaar. De aardeekhoorn van de Palmer Tamias (Neotamias) palmeri, wordt alleen gevonden op een kleine bergketen, de Spring Mountains in het zuidwesten van Nevada. Hun bevolkingsafname is voornamelijk het gevolg van de invasie van mensen in hun leefgebied en huiskatten die in grote aantallen chipmunks doden.

De eekhoorn van Buller, Tamias (Neotamias) Bulleri, is de enige soort vermeld als kwetsbaar. Deze classificatie is het gevolg van bevolkingskrimp en versnippering van de distributie. De eekhoorn van Buller wordt alleen gevonden in Sierra Madre in Durango, west Zacatecas en noord Jalisco, Mexico.

Andere feiten

Chipmunks maken verschillende geluiden om te communiceren. Er zijn drie erkende chipmunk-oproepen, volgens de NWF. De drie oproepen worden de chip, de diepere chuck en de schrikaanroep genoemd. De BBC heeft een opname van het geluid van een eekhoorn.

Volgens New Hampshire Public Television komt de naam "chipmunk" voort uit het "chip-chip" -geluid dat het wezen maakt.

Chipmunks hebben koudere temperaturen nodig om te overwinteren. Aangezien de temperaturen warmer worden als gevolg van het broeikaseffect, kunnen ze niet langer in winterslaap zijn.

Extra middelen

  • Ohio State University: The Eastern Chipmunk (Tamias striatus) in het huis, tuin en tuin
  • Animal Diversity Web (University of Michigan): Eastern Chipmunk, Least Chipmunk, Yellow-Pine Chipmunk


Video Supplement: Nino M'n Vader ft Yes-R Chipmunk.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com