Feiten Over Alpacas

{h1}

Alpaca's zijn gedomesticeerde versies van een zuid-amerikaanse herkauwer, de vicuña. Er zijn geen alpaca's in het wild.

Schattig, volgzaam en zacht, alpaca's worden gewaardeerd als huisdieren en vee over de hele wereld. Er zijn geen wilde alpaca's. Alpaca's zijn gedomesticeerde versies van vicuñas, Zuid-Amerikaanse herkauwers die hoog in de Andes leven. Alpaca's zijn verwant aan lama's, die gedomesticeerde versies zijn van een andere wilde Andes-herkauwer, de guanaco. Hoewel lama's worden gebruikt als lastdieren, worden alpaca's vooral grootgebracht vanwege hun zachte wol.

Guanacos en vicuñas worden overal in het Andesgebergte gevonden. Ze stammen af ​​van kameelachtigen die zich in Noord-Amerika ontwikkelden en 3 miljoen jaar geleden naar Zuid-Amerika zijn gemigreerd, volgens Phil Switzer, een alpacafokker in Colorado. Deze dieren evolueerden naar guanacos en vicuñas, en ongeveer 6.000 jaar geleden begonnen mensen in de Andes ze te domesticeren. Er zijn twee rassen van alpaca, de Huacaya en de Suri. Huacaya-alpaca's komen vaker voor, volgens Switzer.

Het belangrijkste verschil tussen de rassen is de lengte en fijnheid van de wolachtige vezel, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De Suri hebben zeer lange vezels ("zijdeachtige dreadlocks", volgens Alpaca Ventures), terwijl de Huacaya een compacter "crimpy" fleece hebben, met kortere vezels.

Grootte

Guanaco's zijn iets groter dan alpaca's en veel groter dan vicuñas, maar ze zijn kleiner en minder zwaar gebouwd dan lama's, volgens het Animal Diversity Web (ADW) van de University of Michigan. Alpaca's zijn de kleinste leden van de kameelfamilie. De gemiddelde schouderhoogte is volgens Switzer 3 voet (91,4 centimeter). Ze zijn 4 tot 7 voet (120 tot 225 cm) lang en wegen 121 tot 143 lbs. (55 tot 65 kilogram).

Ter vergelijking, de lama staat bijna 4 voet (1,2 m) op de schouder en weegt van 286 tot 341 lbs. (130 tot 155 kg). Kamelen groeien tot 6,5 voet (2 m) en wegen van 880 tot 1,325 lbs. (400 tot 600 kg), volgens de San Diego Zoo.

Habitat

Wilde guanacos en vicuñas leven in een breed scala van habitats, van de hoge en droge Atacama-woestijn in het noorden van Chili tot het natte en stormachtige Tierra del Fuego in het zuidelijke puntje van het continent, volgens de ADW. Alpaca's zijn ook inheems in de Andes, op hoogtes tot 7850 voet (4.800 meter).

Alpaca's zijn echter zeer flexibel en worden over de hele wereld geëxporteerd, waaronder de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Nederland, dus hun "habitat" is vaak landbouwgrond. Toch is 99 procent van de wereldpopulatie van alpaca's te vinden in Zuid-Amerika, volgens de ADW.

gewoontes

Alpaca's zijn erg sociale wezens. Ze zijn zachtaardig en nieuwsgierig en met training kunnen grote huisdieren worden, volgens Switzer. Kuddes omvatten vaak dieren van verschillende soorten of taxonomische families, zoals lama's, geiten en schapen, volgens de FAO.

Alpaca's spugen als ze overstuur zijn of zich bedreigd voelen. Ze zullen soms tegen elkaar spugen als ze strijden om voedsel of proberen een dominantie te vestigen, volgens Switzer. Ze zullen niet naar mensen spugen of bijten tenzij ze zijn misbruikt.

Alpacas brom; ze maken een geluid als "mmm", aldus Alpaca Ventures. Ze gillen echter ook wanneer gevaar aanwezig is en maken een geluid dat lijkt op een "wark" -ruis bij opwinding. Vechtende mannetjes schreeuwen en maken een krijsende vogelachtige kreet.

Alpaca's in een kudde gebruiken allemaal hetzelfde gebied als een badkamer in plaats van te poepen in willekeurige gebieden zoals veel dieren. Dit gedrag helpt parasieten onder controle te houden, aldus de FAO. Mannen hebben vaak schonere meststapels dan vrouwtjes, volgens Alpaca Ventures. Vrouwtjes hebben de neiging om in een rij te staan ​​en ze gaan allemaal tegelijk.

Alpaca's grazen op een boerderij in Thailand. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, worden alpaca's nu gefokt op boerderijen over de hele wereld.

Alpaca's grazen op een boerderij in Thailand. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, worden alpaca's nu gefokt op boerderijen over de hele wereld.

Credit: bluedogroom Shutterstock

Dieet

Als herbivoren eten alpaca's alleen vegetatie. Ze eten voornamelijk gras, maar hun dieet kan ook bladeren van hout, schors of stengels bevatten. Net als andere herkauwers hebben alpaca's een maag met drie kamers die het ruwvoer efficiënt verteert.

In tegenstelling tot andere grazers, eten alpaca's niet veel. Volgens de Alpaca Owners Association, een 125-lb. (57 kg) dier eet alleen ongeveer 2 lbs. (907 gram) per dag. Over het algemeen eten alpaca's elke dag 1,5 procent van hun lichaamsgewicht.

Nakomelingen

Alpaca's broeden eenmaal per jaar en als vee worden ze vaak op elk moment ertoe aangezet om te broeden. De vrouwelijke alpaca heeft een draagtijd van 242 tot 345 dagen en baart slechts één nakomeling. Het geboorteproces kan tot zeven uur duren, volgens National Geographic.

De baby-alpaca, een cria genaamd, weegt 18 tot 20 lbs. (8 tot 9 kg) wanneer het is geboren. De cria wordt gespeend op 6 tot 8 maanden en de vrouwtjes zijn klaar om zich na 12 tot 15 maanden te vermenigvuldigen. Mannetjes hebben wat meer tijd nodig om te rijpen en zijn klaar om te paren op 30 tot 36 maanden. Alpaca's leven tot 20 jaar.

Baby-alpaca's worden crias genoemd.

Baby-alpaca's worden crias genoemd.

Krediet: Labrynthe Shutterstock

Classificatie / taxonomie

Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) is de taxonomie van de alpaca:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Camelidae
Geslacht: vicuna
Soorten: Vicugna pacos

Jarenlang veronderstelden zoölogen alpaca's en lama's waren afstammelingen van guanacos, en ze werden ingedeeld in het geslacht Lama. In een paper uit 2001 getiteld "Genetische analyse onthult de wilde voorouders van de lama en de alpaca" in het tijdschrift Proceeding of the Royal Society B, toonden onderzoekers aan dat er "hoge genetische gelijkenis" is tussen de alpaca en de vicuña, en tussen de lama en de guanaco. Ze adviseerden de alpaca opnieuw in te delen als Vicugna pacos.

Conserveringsstatus

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur heeft geen vermeldingen voor alpaca's op de rode lijst van bedreigde soorten. Guanacos (Lama guanicoe) worden echter als minst zorgelijk beschouwd voor uitsterving vanwege hun grote bereik, grote populaties en voorkomen in beschermde gebieden. Evenzo vermeldt de IUCN vicuñas (Vicugna vicugna) als minst bezorgd.

Andere feiten

Lama's en alpaca's kunnen kruisen. De nakomelingen worden huarizo genoemd.

Alpaca-vacht is een zeer gewaardeerde vezel voor ambachtslieden en hobbyisten. Alpaca-vacht is erg zacht en houdt geen water vast. Het is ook zeer duurzaam. Volgens National Geographic is alpaca-bont de op een na sterkste dierlijke vezel, na mohair.

Alpaca's komen in 22 kleuren, van een echte, blauwzwarte tot bruine en bruine tot witte, volgens Alpaca Ventures.

Sommige Andes-mensen eten alpaca-vlees. In Peru wordt het vaak geserveerd in chique restaurants.

Alpaca's hebben geen tanden in de top van hun mond. Dit geeft ze het uiterlijk van een onderbeet.

Extra middelen

  • Alpaca Owners Association Inc.
  • FAO: Alpaca Raising in the High Andes
  • The Camelid Quarterly: The Question of Alpaca Origins
  • Modern Farmer: 6 verschillen tussen Lama's en Alpaca's
  • Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute: Alpacas


Video Supplement: Wol verven in diverse kleuren..




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com