Feiten Over Beluga-Walvissen

{h1}

Beluga-walvissen, ook wel witte walvissen genoemd, hebben een witte huid die is aangepast aan hun leefgebied in het noordpoolgebied. Ze behoren tot de kleinste soorten walvissen.

Beluga-walvissen, ook wel witte walvissen genoemd, hebben een witte huid die is aangepast aan hun leefgebied in het Noordpoolgebied. Het woord 'beluga' komt van het Russische woord voor 'wit'. Ze zijn echter niet dezelfde soort witte walvis in "Moby-Dick". Dat was een witte potvis. Ze zijn ook niet gerelateerd aan de steur met dezelfde naam, die de bron is van een type kaviaar.

Beluga's zijn gerelateerd aan een ander type witte walvis - de "eenhoorn" walvis die bekend staat als de narwal. Echter, in plaats van een grote hoorn op zijn voorhoofd, zoals de narwal, heeft de beluga een ronde bult, een meloen genaamd. De meloen wordt gebruikt om veel verschillende communicatiegeluiden en gezichtsuitdrukkingen te maken. Het helpt ook bij echolocatie.

Grootte

Beluga-walvissen behoren tot de kleinste soorten walvissen. Volwassen mannen lopen van 13 tot 20 voet (4 tot 6,1 meter) lang en wegen 2.000 tot 3.000 pond. (907 tot 1.361 kilogram), volgens National Geographic. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Ongeveer 40 procent van het lichaamsgewicht van de witte walvis is blubber, waardoor ze warm blijven en energie opslaan, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Beluga's hebben dikke, gespierde lichamen die aan beide uiteinden versmallen. Hun ronde kop heeft een kleine snavel en hun nek is smaller dan andere walvissen. In tegenstelling tot andere walvissen, zijn hun nekwervels niet gesmolten, waardoor ze hun hoofd op en neer en heen en weer kunnen bewegen, volgens de American Cetacean Society. Ze hebben geen rugvin (rugvin). Hierdoor kunnen ze gemakkelijk onder ijs zwemmen. Hun vinnen zijn kort en lijken op peddels.

Habitat

Deze walvissen houden van het koud en worden meestal gevonden in de Noordelijke IJszee. Ze kunnen leven in water waar de beluga walvissen zo koud als 32 graden Fahrenheit (0 graden Celsius) kunnen zijn. Wanneer de oceaan begint te bevriezen, migreren veel naar het zuiden naar iets warmere wateren, volgens National Geographic.

gewoontes

Witte walvissen zijn erg sociaal. Groepen worden pods genoemd, die mogelijk honderden tot duizenden walvissen hebben, volgens het Animal Diversity Web (ADW). Ze communiceren met elkaar met geluiden zoals kliks, moos, fluittonen en clangs. Ze kunnen ook de geluiden nabootsen die ze om zich heen horen, inclusief menselijke spraak. Beluga's staan ​​bekend als de "kanaries van de zee", omdat de enorme hoeveelheid geluiden die ze produceren, volgens de NOAA.

Cook Inlet beluga walvissen zwemmen zoals gezien vanuit een wetenschappelijk onderzoeksvlak op 800 voet. 10 augustus 2011.

Cook Inlet beluga walvissen zwemmen zoals gezien vanuit een wetenschappelijk onderzoeksvlak op 800 voet. 10 augustus 2011.

Krediet: NOAA

Dieet

Beluga-walvissen zijn carnivoren, wat betekent dat ze vlees eten. Typisch, is uw gemiddelde beluga walvis geen kieskeurige eter, volgens de American Cetacean Society. Ze maken maaltijden van slakken, zalm, eulachon, krabben, garnalen, venusschelpen, octopus, inktvis, mosselen, sandworms, kabeljauw en bot.

Ze eten ook veel - 50 tot 60 lbs. (22,7 tot 27 kg) voedsel per dag. Al dit voedsel wordt heel doorgeslikt. Hun tanden worden alleen gebruikt voor het grijpen en vasthouden van prooien, volgens de American Cetacean Society.

Nakomelingen

Beluga-walvissen paren meestal als het water warmer is, in maart of april. Na een draagtijd van 14 tot 15 maanden krijgen vrouwtjes de geboorte van baby's die kalveren worden genoemd. Kalveren worden grijs geboren, maar worden wit als ze volwassen worden. Ze zijn 4 tot 6 voet (1,2 tot 1,8 m) lang en wegen 110 tot 130 lbs. (50 tot 60 kg).

Als ze hun tanden krijgen, beginnen kalveren na 12 tot 18 maanden kleine zeewezens te eten. Kalveren zullen echter blijven verzorgen en worden niet gespeend totdat ze een jaar tot anderhalf jaar oud zijn.

Vrouwelijke Beluga's worden na 4 tot 7 jaar volwassen en mannen worden na 7 tot 9 jaar volwassen.

Wetenschappers weten niet hoe lang beluga-walvissen leven. Sommigen denken dat ze 35 tot 50 jaar oud kunnen zijn. Anderen geloven dat ze 60 tot 70 jaar oud zijn, gebaseerd op het aantal tanden dat ze per jaar verliezen, volgens de NOAA.

Classificatie / taxonomie

Hier is de classificatie van beluga-walvissen, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Cetacea
onderorde: Odontoceti (tandwalvissen)
Familie: Monodontidae (witte walvissen)
Geslacht: Delphinapterus
Soorten: Delphinapterus leucas

De 2-maanden oude baby beluga walvis, geboren aan mama Mauyak, in Chicago's Shedd Aquarium is een meisje.

De 2-maanden oude baby beluga walvis, geboren aan mama Mauyak, in Chicago's Shedd Aquarium is een meisje.

Krediet: © Shedd Aquarium / Brenna Hernandez

Conserveringsstatus

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur worden beluga-walvissen als bijna bedreigd weergegeven. De bevolking wereldwijd is meer dan 150.000 en hun bevolking is goed verspreid op de meeste plaatsen. Ze worden echter bejaagd door inheemse mensen in het noordpoolgebied en door commerciële visserijen. Dit heeft geleid tot bevolkingsdalingen in die gebieden, zoals West-Groenland, waar uit enquêtes bleek dat de beloegaantallen tussen 1981 en 1994 met 62 procent waren gedaald.

De populatie in Cook Inlet in Alaska wordt beschermd door de Amerikaanse Endangered Species Act. De NOAA schat dat deze geïsoleerde groep de afgelopen decennia sterk is verminderd, van maar liefst 1.300 personen in de jaren 1970 tot ongeveer 340 in 2014.

Extra middelen

  • BBC: The Mysterious Squeaks and Whistles of Beluga Whales
  • Smithsonian: The Story of One Whale die de taalkundige kloof tussen dieren en mensen probeerde te overbruggen
  • Wereld Natuurfederatie: Belugas

Video Supplement: witte beluga walvis of dolfijn.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com