Feiten Over Bobcats En Andere Lynx

{h1}

Bobcats en lynx zijn katten met stompe staarten en oren bedekt met harige zwarte plukjes.

Lynx zijn katten die verwant zijn aan tijgers, leeuwen, huiskatten, jaguars en andere leden van de Felidae-familie, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Er zijn vier soorten lynx, inclusief de bobcat. Wat deze katten onderscheidt van hun familieleden zijn hun compacte poten, stompe staart en rechte oren bedekt met puntig, zwart plukje pels.

Grootte

Lynx zijn kleine katten in vergelijking met tijgers en leeuwen. Van kop tot heupen zijn ze ongeveer 80 tot 100 centimeter lang. Hun staarten voegen gemiddeld nog een gemiddelde lengte van 10 tot 20 cm toe aan hun lengte. Lynx weegt net zo veel als een klein kind - ongeveer 22 tot 44 lbs. (10 tot 20 kilogram).

Lynx-soorten die in Azië en Europa leven, zijn groter dan de soorten die in Noord-Amerika leven. De grootste lynx is de Euraziatische lynx, volgens Big Cat Rescue. Het is 31 tot 43 inch (80 tot 110 cm) lang en weegt 33 tot 64 pond. (15 tot 29 kg). De kortste lynx is de bobcat, die 26 tot 41 inch (65 tot 105 cm) lang is. De lichtste lynx is de Canadese lynx, die 11 tot 37 lbs weegt. (5 tot 17 kg).

Habitat

Deze katten leven in de koelere gebieden van Noord-Europa, Noord-Amerika en Azië. De meeste lynx zijn gebouwd voor de kou, met dikke bontjassen en speciale poten. Als het een stapje zet, spreiden de poten van de lynx zich uit, waardoor het makkelijker wordt om op sneeuw te lopen. Het is alsof je ingebouwde sneeuwschoenen hebt. Deze poten zijn ook bedekt met dikke vacht voor extra bescherming.

De bobcat verschilt van andere lynx. Ze hebben kleinere voeten en hebben geen harige zolen. Bobcats leven over het algemeen niet in gebieden met veel sneeuw, volgens de San Diego Zoo. Ze leven in verschillende gebieden, waaronder bossen, moerassen en woestijnen. Ze houden ook van rotsachtige gebieden die schuilplaatsen bieden.

Lynx willen graag alleen zwerven en zijn erg territoriaal. Soms, na het verlaten van hun moeder, blijven broers en zussen een tijdje bij elkaar. Ze gaan uiteindelijk echter hun eigen weg.

Lynx jagen 's nachts en slapen gedurende de dag. Ze maken hun bedden in grotten, rotsspleten en penseel.

Dieet

Een Europees-Aziatische Lynx in Bayerischler Wald National Park in Duitsland.

Een Europees-Aziatische Lynx in Bayerischler Wald National Park in Duitsland.

Credit: WWF-Canon / RogerLeGUEN

Lynx, net als andere katten, zijn carnivoren, wat betekent dat ze alleen vlees eten. Ze springen op hun prooi en doden het met een hapje naar de nek of het hoofd.

De Canadese lynx vertrouwt op de sneeuwschoenhazen als belangrijkste voedselbron. Als er minder sneeuwhazen zijn, zal de bevolking van de Canadese lynx ook afnemen, volgens de dierentuin van San Diego. Ze zullen ook eekhoorns, muizen en vogels eten.

De Euraziatische lynx is groter dan de Canadese lynx en zal ten prooi vallen aan groot wild, zoals herten. Ze eten ook kleinere dieren, zoals knaagdieren en vogels.

Nakomelingen

Een mannelijke lynx wordt volwassen op ongeveer 2,5 jaar oud. Vrouwtjes rijpen een beetje sneller en zijn klaar om te paren op 2-jarige leeftijd. Lynxen paren in het vroege voorjaar of de late winter. Het vrouwtje is 62 tot 73 dagen zwanger voordat ze bevalt. Een groep babylynx wordt een nest genoemd; individuele katten in het nest worden kittens genoemd. Een nest bestaat meestal uit een tot acht kittens. Pasgeboren kittens wegen 6 tot 14 ounces (175 tot 400 g).

De kittens verzorgen vier tot vijf maanden. Na 10 maanden worden ze onafhankelijk, maar ze laten hun moeder niet achter voordat ze 1 jaar oud zijn.

Classificatie / taxonomie

De taxonomie van lynx, volgens ITIS, is:

  • Koninkrijk: Animalia
  • stam: Chordata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Carnivora
  • Familie: Felidae
  • onderfamilie: Felinae
  • Geslacht: Lynx
  • Soorten: Lynx canadensis (Canadese lynx of Canadese lynx), Lynx lynx (Euraziatische lynx), Lynx pardinus (Spaanse lynx of Iberische lynx) en Lynx rufus (Bobcat)

Conserveringsstatus

De Iberische lynx is gecategoriseerd als ernstig bedreigd op de rode lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur. Er wordt aangenomen dat er slechts 143 van deze dieren in het wild zijn achtergebleven. Klimaatverandering vormt een enorme bedreiging. Drogere klimaten veroorzaakt door opwarming van de aarde kunnen de voedselbron van de kat doden, volgens een onderzoek in het tijdschrift Natural Climate Change.

Andere lynx-soorten worden geacht stabiele populaties te hebben en worden niet bedreigd, volgens de IUCN.

Andere feiten

Lynx heeft een geweldig gehoor en zicht. De lange haren op hun oren helpen de lynx om de prooi duidelijker te horen. De ogen van een lynx zijn zo scherp dat ze een muis op 250 meter (75 meter) afstand kunnen vinden, volgens National Geographic.

Er wordt aangenomen dat de naam van de lynx mogelijk afkomstig is van het Griekse woord leukos, wat helder betekent. Dit kan een verwijzing zijn geweest naar hoe de ogen van de lynx schijnen wanneer het licht hen raakt, volgens de San Diego Zoo.

Deze grote katten spinnen, net als huiskatten. Een moeder zal vaak spinnen terwijl ze voor haar kittens zorgt.

Nina Sen heeft bijgedragen aan dit artikel.

Andere bronnen

  • San Diego Zoo: Lynx
  • National Geographic: Lynx
  • BBC Nature: Lynx


Video Supplement: FAQ Friday: Is That A Lynx Or A Bobcat.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com