Feiten Over Elk

{h1}

Elanden zijn gerelateerd aan herten, kariboes en elanden. Ze zijn echter breder dan herten, maar niet zo massief als elanden.

Elk is lid van de Cervidae-familie, waaronder kariboes, herten en elanden. Net als hun familieleden hebben elanden massieve geweien en lange benen met gespleten hoeven.

Grootte

Elk is meestal breder dan hert, maar niet zo massief als eland. Ze zijn meestal 4 tot 5 voet (1,2 tot 1,5 meter) van hoef tot schouder en wegen 325 tot 1.100 lbs. (147 tot 499 kilogram), volgens National Geographic. Het gewei van een eland maakt het veel groter. Het gewei van een mannelijke eland kan tot 4 voet (1,2 m) boven zijn hoofd groeien, waardoor het in totaal ongeveer 9 voet (2,7 m) groot is. Vrouwtjes hebben geen gewei.

Habitat

Elanden zijn over de hele wereld te vinden. Grote wilde populaties worden meestal gevonden in Noord-Amerika, in het westen van de Verenigde Staten van Canada via de oostelijke Rockies naar New Mexico en op het noordelijk lagere schiereiland van Michigan, volgens het Animal Diversity Web (ADW) van de University of Michigan. Ze geven de voorkeur aan bossen, maar ze zijn ook te vinden in heldere stukken, open bergen, naaldmoerassen, aspen-hardhoutbossen en naaldbossen. Ze hebben de neiging om vrij te blijven van dichte bossen.

gewoontes

Elk zijn sociale dieren en leven in groepen die kuddes worden genoemd. Kuddes zijn vaak behoorlijk groot, met 200 of meer leden, volgens het Smithsonian. Sommige kuddes hebben meer dan 400 leden. De kudde wordt vaak gescheiden door geslacht, waarbij mannen in de ene groep blijven en de vrouw in een andere. Hoewel ze gescheiden zijn, zijn kuddes matriarchaal, wat betekent dat het wordt gerund door een enkele vrouw.

Harems van elanden komen vaak voor tijdens het paarseizoen. Een dominant mannetje heeft een kudde van ongeveer zes vrouwtjes en hun jaarlingen. Het mannetje verdedigt zijn territorium rond de vrouwtjes tot het paarseizoen voorbij is.

Elk is 's morgens en' s avonds het meest actief. Tijdens de zomer migreren elanden vaak naar hogere, koelere hoogten en migreren ze naar lagere hoogten in de winter.

Dieet

Elanden zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen vegetatie eten. Hun dieet verandert afhankelijk van het jaar, het eten van grassen in de zomer en bosrijke groei in de wintermaanden, volgens de ADW. Ze geven de voorkeur aan paardebloemen, viooltjes, havikskoteletjes, aster, klaver en paddenstoelen als hun favoriete lekkernijen.

Elk verzamelt zich op de Camp Creek Feed Ground in het noordwesten van Wyoming.

Elk verzamelt zich op de Camp Creek Feed Ground in het noordwesten van Wyoming.

Krediet: USGS

Nakomelingen

Mannen worden stieren genoemd en vrouwtjes worden koeien genoemd. Een koe brengt gewoonlijk één baby tegelijk voort, na een draagtijd van zes maanden. Elk baby's worden kalveren genoemd en wegen rond de 31 tot 35 pond. (14 tot 16 kg) wanneer ze worden geboren.

Na slechts 20 minuten kan een kalf op zichzelf staan. Na 16 dagen zal het kalf zich bij de kudde voegen en het spenen compleet maken met een leeftijd van 60 dagen, volgens de ADW. Elk is klaar om te paren rond de leeftijd van 16 maanden. Ze hebben de neiging om ongeveer acht tot twaalf jaar te leven, hoewel ze soms wel meer dan 20 jaar leven.

Classificatie / taxonomie

Hier is de taxonomie van elk volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Cervidae
onderfamilie: Cervinae
Geslacht: Cervus
Soorten: Cervus elaphus
ondersoorten:

  • Cervus elaphus alashanicus
  • Cervus elaphus atlanticus
  • Cervus elaphus barbaars (Barbary deer)
  • Cervus elaphus brauneri
  • Cervus elaphus Canadensis
  • Cervus elaphus corsicanus (Corsicaanse edelherten)
  • Cervus elaphus elaphus (Wapiti)
  • Cervus elaphus hanglu (Kashmir hert)
  • Cervus elaphus hispanicus
  • Cervus elaphus kansuensis
  • Cervus elaphus macneilli (McNeill's herten)
  • Cervus elaphus maral
  • Cervus elaphus nannodes
  • Cervus elaphus pannoniensis
  • Cervus elaphus songaricus
  • Cervus elaphus wallichii (Shou)
  • Cervus elaphus xanthopygus
  • Cervus elaphus yarkandensis (Yarkland herten)

Conserveringsstatus

Elken worden niet bedreigd, volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN), omdat de bevolking in het algemeen toeneemt en een brede verspreiding heeft. Er zijn meer dan 750.000 elanden vandaag in de Verenigde Staten en Canada, volgens het Smithsonian.

Andere feiten

Elk wordt ook wapiti genoemd. Dit is een Indiaans woord dat "lichtgekleurd hert" betekent, volgens National Geographic. Ze worden ook edelherten genoemd.

Stieren groeien elk jaar een nieuw gewei. Nieuw gewei is bedekt met een zachte coating genaamd fluweel. Wanneer de mannetjes vechten voor vrienden, wrijven ze al hun fluweel af door hun gewei samen te slaan tijdens gevechten van dominantie.

Elandengels hebben zes tanden of takken totaal.

Extra middelen

  • PBS: Elk feiten
  • California Department of Fish and Wildlife: Elk Management Program
  • Rocky Mountain Elk Foundation: Elk feiten


Video Supplement: De 7 feiten over Villa d'Este - AutoWeek.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com