Feiten Over Fretten

{h1}

Fretten zijn kleine, harige wezens met lange staarten en peervormige lichamen. Ze zijn gerelateerd aan veelvraat, hermelijnen, nertsen en wezels.

Een fret is een klein, harig wezen met een kegelvormige neus, een lange staart en een lang, peervormig lichaam met korte poten en lange klauwen. Fretten zijn gerelateerd aan veelvraat, hermelijnen, nertsen en wezels in de Mustela geslacht. Het zijn populaire, hoewel vaak controversiële, huisdieren.

De overgrote meerderheid van de fretten is de gedomesticeerde variëteit. Experts denken dat ze meer dan 2500 jaar geleden zijn gefokt uit beide Europese bunzingen (Mustela putorius) of stepppolecats (Mustela eversmanii). Deze bunzingen moeten niet worden verward met stinkdieren, die soms polecats worden genoemd. Er zijn geen van nature wilde gedomesticeerde fretten. Als een huisdierengier ontsnapt, overleeft het zelden meer dan een paar dagen, volgens de American Ferret Association.

Er is echter een wilde soort die de fretvoetige fret wordt genoemd (Mustela nigripes). Deze wezens zijn zeldzaam - het zeldzaamste zoogdier van Noord-Amerika, volgens het Animal Diversity Web (ADW) van de University of Michigan - en ze worden beschouwd als bedreigd door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN).

Fysieke beschrijving

De gedomesticeerde fret kan worden geboren met een breed scala aan vachtkleuren, waaronder donkerogige witte, sable, zwarte sable, zilver, albino, kaneel en chocolade. Zwartvoetige fretten zijn lang niet zo kleurrijk. Ze zijn een bleke kleur met witte voorhoofden, muilkorven en kelen en zwarte voeten.

Fretten hebben ongeveer de grootte en vorm van een courgette. Ze wegen meestal ongeveer 1 tot 5,5 lbs. (0,5 tot 2,5 kg) en hebben een hoofd- en lichaamslengte van 8 tot 18 inch (20,5 tot 46 centimeter). Hun staarten zijn bijna de helft van hun lichaamslengte en variëren van 2,8 tot 7,5 inch (7 tot 19 cm).

Habitat

Zwartvoetige fretten hebben eens in Noord-Amerika rondgereisd, hun huizen in grasrijke gebieden. Nog in de jaren zeventig werden zwartvoetige fretten als uitgestorven beschouwd, maar in het midden van de jaren tachtig werden er 120 in Wyoming gevonden. Helaas zijn twee van de overgebleven populatie door twee uitbraken van ziekten uitgeroeid en de laatste 18 zijn gevangen genomen voor een fokprogramma. In 2006 werden de nakomelingen van die 18 vrijgelaten in acht herintroductielocaties in de Verenigde Staten en Mexico, waar ze een comeback maken, volgens de Arizona Game and Fish Department.

Deze dieren zijn echte recyclers. Ze maken hun huizen van oude prairiehondunnels en de holen van andere dieren. Elke fret met fret heeft ongeveer 100 tot 120 acres (40 tot 49 hectare) leefruimte nodig om voldoende voedsel te vinden, aldus de ADW.

Gedomesticeerde fretten leven meestal in kooien, maar hebben minstens vier uur per dag nodig om buiten hun kooien te rennen. Ze gedijen ook goed bij temperaturen tussen de 50 en 80 graden Fahrenheit (10 tot 27 graden Celsius).

gewoontes

Zwartvoetige fretten bewegen zich rond de schemering omdat ze nachtdieren zijn. Ze leven en zwerven alleen en brengen hun nachten door op jacht naar prooi. Fretten hebben een zeer goede geur, zicht en gehoor. Ze maken klapperende of sissende geluiden als ze bang zijn. Overdag slapen ze. Tijdens de winter blijven fretten tot een week achter in de grond.

Gedomesticeerde fretten zijn erg vriendelijk en zullen hun slaapschema aan hun eigenaar aanpassen. Ze houden echter van slapen en sluimeren tot 18 uur.

Dieet

Fretten zijn carnivoren, wat betekent dat ze alleen vlees eten. Zwartvoetige fretten eten meestal kleine zoogdieren, zoals buidelratten, konijnen, prairiehonden, egels en knaagdieren. Ze vullen hun dieet aan met amfibieën, vogels, vogeleieren, vissen, reptielen, ongewervelden en aas, volgens Woodland Park Zoo in Seattle, Washington. Zwartvoetige fretten eten meestal tussen de 1,7 tot 2,4 ounce (50 tot 70 gram) vlees per dag.

Een gedomesticeerde fret eet typisch in de fabriek geproduceerde chow. Een gezond dieet voor huisdier fretten bestaat uit 36 ​​procent eiwit, ongeveer 20 procent vetten en is arm aan koolhydraten, volgens de American Ferret Association.

Nakomelingen

Mannelijke fretten staan ​​bekend als kookplaten en vrouwelijke fretten heten krekels. In het wild paren kookplaten en koelen rond maart en april. Na een draagtijd van 35 tot 45 dagen krijgt een jill het leven van een tot zes baby's. Babyfretten worden kits genoemd.

Kits blijven in hun hol met hun moeder gedurende ongeveer 42 dagen, volgens de ADW. Wanneer de herfst komt, verlaten de jonge fretten hun moeder en worden ze onafhankelijk en rond een jaar oud zijn ze volwassen genoeg om hun eigen nest te hebben. In gevangenschap leven fretten ongeveer 12 jaar.

Classificatie / taxonomie

De exacte classificatie van fretten is verwarrend, volgens de Woodland Park Zoo en andere bronnen. Fossiel bewijs is schaars en DNA-testen hebben geen uitsluitsel gegeven bij het uitzoeken van de stamboom van de fretten. Meestal beschouwd als een ondersoort van de Europese bunzing, worden fretten vaak vermeld als Mustela putorius furo. Maar volgens het California Department of Fish and Wildlife, gebruiken sommige experts Mustela furo, Putorius putorius furo en Putorius furo. De International Commission on Zoological Nomenclature heeft de naam aanbevolen Mustela furo, maar de naam is niet goedgekeurd.

Dit is de taxonomie van fretten volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), een samenwerkingsverband van verschillende Amerikaanse agentschappen die zijn opgericht om betrouwbare informatie over soortnamen en hun hiërarchische indeling te bieden:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Carnivora
onderorde: Caniformia
Familie: Marterachtigen
onderfamilie: Mustelinae
Geslacht: Mustela
Soorten: Mustela putorius (Europese bunzing); Mustela nigripes (fret met fret)
ondersoorten: Mustela putorius furo (gedomesticeerde fret)

Conserveringsstatus

De rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN categoriseert zwartvoetige fretten als bedreigd. Er zijn momenteel slechts ongeveer 206 volwassen volwassenen in het wild en hun bevolking neemt af. Dit is te wijten aan de daling van de prairiehondenpopulatie, omdat prairiehonden een belangrijke voedsel- en schuilplaatsbron zijn voor wilde fretten.

Credit: Amerikaanse vis- en wildservice

Credit: Amerikaanse vis- en wildservice

Credit: Amerikaanse vis- en wildservice

Ferret geschiedenis

De oude Grieken hebben 2,500 jaar geleden waarschijnlijk fretten gedomesticeerd om op ongedierte te jagen, volgens de Woodland Park Zoo. De praktijk verspreidde zich vervolgens over Europa. Zeelieden hielden fretten op schepen om ratten onder controle te houden. Het is waarschijnlijk dat dit is hoe fretten naar Noord-Amerika kwamen in de 18e eeuw.

In de negentiende eeuw werden fretten vaak als huisdier gebruikt en vaak als geschenk aan bezoekende staatshoofden gegeven. Maar in de jaren 1900, het terugroepen van het oorspronkelijke doel van de fretten, promootte het Amerikaanse ministerie van landbouw hun gebruik voor knaagdiercontrole in schuren en magazijnen; duizenden fretten werden geïmporteerd. De praktijk stierf uit met de introductie van chemicaliën om het ongedierte uit te roeien, en fretten werden opnieuw meer als huisdieren beschouwd.

beperkingen

Sommige staten beperken de invoer en het bezit van fretten, volgens de American Ferret Association. In Californië, Hawaï en het District of Columbia zijn fretten illegaal als huisdier. Andere staten hebben strikte regels over bezit, invoer, verkoop, castratie en vaccinatie van fretten.

Andere feiten

Een groep fretten wordt een 'bedrijf' genoemd.

Gecastreerde mannen wegen meestal minder dan niet-gecastreerde mannen.

Net als honden hebben fretten lange hoektanden. Net als katten kunnen gedomesticeerde fretten worden getraind.

Fretten hebben een lichte muskusachtige geur, volgens de American Ferret Association. In feite is het Latijn, de soortnaam voor de gedomesticeerde fretten, een stinkende wezel: Mustela = wezel en putorius = stinken. Steriliseren of steriliseren minimaliseert de geur. Ze hebben ook geurklieren, die een geur afgeven als verdediging.

Extra middelen

  • The Humane Society of the United States: Fretten
  • American Ferret Association: Frequently Asked Ferret Questions
  • California Department of Fish and Wildlife: Fretten


Video Supplement: Fret Level.




Onderzoek


De Geheime Taal Van Walvissen Onthuld
De Geheime Taal Van Walvissen Onthuld

Zijn Honden Kleurenblind?
Zijn Honden Kleurenblind?

Science Nieuws


Niveaus Van Zelfmoordgedachten, Plannen En Pogingen Per Staat
Niveaus Van Zelfmoordgedachten, Plannen En Pogingen Per Staat

10 Robots Met Vuile Banen
10 Robots Met Vuile Banen

Drie Manieren Om Terug Te Stuiteren Vanuit Een Gebroken Hart
Drie Manieren Om Terug Te Stuiteren Vanuit Een Gebroken Hart

Fijne Verjaardag, Live Wetenschap! 10 Jaar Verbazingwekkende Ontdekkingen Van De Wetenschap
Fijne Verjaardag, Live Wetenschap! 10 Jaar Verbazingwekkende Ontdekkingen Van De Wetenschap

The New Dying: Hoe Door Mensen Veroorzaakte Uitsterving De Planeet Beïnvloedt (Infographic)
The New Dying: Hoe Door Mensen Veroorzaakte Uitsterving De Planeet Beïnvloedt (Infographic)


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com