Feiten Over Ibex

{h1}

Steenbokken zijn wilde geiten die leven in bergachtige streken van europa, azië en afrika. Ze hebben lange, naar achteren gebogen hoorns en gespleten hoeven die fungeren als zuignappen om hen te helpen steile kliffen te beklimmen.

Steenbokken zijn wilde geiten die leven in de bergachtige regio's van Europa, Noord-Centraal-Azië en Noord-Afrika. Er zijn vijf soorten steenbokken, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Ze hebben lange, gebogen hoorns en gespleten hoeven. Mannen hebben lange baarden. Steenbokken zijn verwant aan antilopen, buffels, bizons, runderen, geiten en schapen.

Grootte

Ibex zijn meestal ongeveer 1 tot 5,5 voet (30 tot 170 centimeter) van hun hoeven naar de schoft, het hoogste deel van de schouders aan de basis van de nek. Steenbokken hebben de neiging om ongeveer 65 tot 265 pond te wegen. (30 tot 120 kilogram).

Zowel mannelijke als vrouwelijke steenbokken hebben zeer lange hoorns, die worden gebruikt voor territoriale verdediging en seksuele selectie. Ze buigen naar achteren, vormen een halve cirkel en hebben knobbelige ringen aan de buitenste bocht. Mannelijke hoorns kunnen ongeveer 5 voet (1,5 m) lang worden.

Dieet

Steenbokken zijn planteneters; ze eten alleen vegetatie, zoals struiken, struiken en grassen. Beweiding is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van hun eetgewoonten. De lage voedingswaarde van hun dieet betekent dat de steenbok veel van de dag moet doorbrengen met eten.

Habitat

Ibex huizen op kliffen die gevaarlijk zijn voor roofdieren. De Walia-steenbok kan volgens de BBC leven op hoogten van 8.200 tot 14.800 voet (2.500 tot 4.500 m) in de kliffen van de Ethiopische hooglanden.

De Nubische steenbok heeft een speciale manier om om te gaan met de hete, droge klimaten van de Afrikaanse en Arabische bergen: hun glanzende jassen reflecteren zonlicht en houden ze koel.

Steenbokken zijn sociaal en leven in groepen die kuddes worden genoemd. De kuddes worden gescheiden door geslacht, wat betekent dat mannetjes een kudde zullen hebben, en de vrouwtjes en nakomelingen zullen in een andere kudde zijn. De twee kuddes ontmoeten elkaar meestal alleen tijdens het broedseizoen.

De mannelijke kudde wordt een bachelor kudde genoemd. Soms zwerven mannetjes zonder een kudde. Vrouwelijke kuddes kunnen 10 tot 20 leden hebben.

Nakomelingen

Ibex-mannen gebruiken geur om met potentiële partners te communiceren. Nubische steenbokkenmannetjes gebruiken hun baard om een ​​geur te verspreiden die tijdens het broedseizoen vrouwen aantrekt en opwindt. Het broedseizoen voor steenbokken heet de sleur. Tijdens de sleur vechten mannen voor het recht om met de vrouwtjes te fokken door hun hoofden tegen elkaar te drukken. De winnaars gaan het vrouwtje rechtzetten in een proces dat ongeveer 30 minuten kan duren.

Eenmaal drachtig, hebben vrouwtjes een draagtijd van 147 tot 180 dagen. Ze zal per keer een tot drie baby's krijgen, kinderen genaamd.

Vlak na de geboorte is een kind heel alert en kan er rondspringen. Na vier weken is het klaar om zich bij de andere kinderen in de groep aan te sluiten. Na vier tot zes maanden is een kind gespeend. Het zal bij zijn moeder blijven gedurende minstens een jaar. Vrouwtjes zullen hun eigen jongen krijgen van 2 tot 6 jaar oud. De levensduur van steenbokken in het wild is ongeveer 17 jaar.

Classificatie / taxonomie

De taxonomie van steenbokken, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) is:

  • Koninkrijk: Animalia
  • stam: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Artiodactyla
  • Familie: Bovidae
  • Geslacht: Capra
  • Soort: acht soorten geiten, waarvan er vijf steenbokken zijn: Capra ibex (Alpine Steenbok), Capra nubiana (Nubische steenbok), Capra pyrenaica (Spaanse steenbok), Capra sibirica (Siberische steenbok) enCapra Walie (Walia steenbok)

Conserveringsstatus

De meeste wilde geitensoorten doen het goed, maar twee worden met uitsterven bedreigd. De Nubische steenbok wordt door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur als kwetsbaar beschouwd omdat de aantallen ervan afnemen; er wordt geschat dat er minder dan 10.000 volwassen individuen zijn. Volgens de IUCN is de Walia steenbok in gevaar, met slechts ongeveer 500 soorten in zijn soort.

Eén soort, de Pyrenese steenbok, werd in 2000 uitgestorven verklaard. Het is echter mogelijk niet voor altijd verdwenen. In 2009 gebruikten Spaanse biologen bevroren weefsel om een ​​Pyrenese steenbok te klonen. De kloon leefde slechts zeven minuten, maar wetenschappers hopen dat deze gekloonde steenbok de weg vrijmaakt voor het succesvol klonen van uitgestorven dieren.

Andere feiten

Steenbokken zijn zeer lenig. Ze kunnen meer dan 6 voet (1,8 meter) recht omhoog springen zonder een start te starten. Dit helpt hen met gemak bergachtig terrein te beklimmen.

Ibex-hoeven hebben scherpe randen en holronde onderkant die fungeren als zuignappen om ze te helpen de zijkanten van steile, rotsachtige kliffen te grijpen. De alpine steenbok klimt bijvoorbeeld langs de kant van de Cingino-dam in de Italiaanse Alpen om zout en korstmossen van de stenen te likken.

Mensen hebben de steenbok al duizenden jaren achtervolgd. Ze voorzagen mensen van vlees om te eten en te verbergen om als kleding te gebruiken. Ongeveer 8.000 tot 10.000 jaar geleden in het zuidwesten van Azië en het Midden-Oosten begonnen mensen wilde geiten te domesticeren, volgens de San Diego Zoo.

Nina Sen heeft bijgedragen aan dit artikel.

Andere bronnen

  • Dierentuin van San Diego: geiten
  • BBC Nature: Ibex
  • Dallas Zoo: Nubische steenbok
  • University of Michigan: Siberian Ibex
  • Groot Herbivore-netwerk: Alpine Ibex

Video Supplement: Geography Now! ISRAEL.


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com