Feiten Over Bruinvissen

{h1}

Bruinvissen hebben slanke lichamen en grote zwemvliezen, zoals hun neven en nichten de dolfijnen. Maar ze zijn kleiner en hebben verschillende soorten vinnen (of helemaal geen).

Bruinvissen zijn leden van de wetenschappelijke orde Cetacea en zijn verwant aan dolfijnen, maar de twee dieren zijn van verschillende soorten. Ze hebben allebei slanke lichamen en grote zwemvliezen. Beide worden beschouwd als intelligente wezens en ze hebben allebei een meloen, een structuur in het voorhoofd die ze gebruiken om geluidsgolven te produceren voor het navigeren in hun waterige huizen.

Bruinvissen en dolfijnen verschillen echter op verschillende manieren. Bruinvissen hebben bijvoorbeeld geen langwerpige snavels zoals dolfijnen. Bruinvissen hebben ook driehoekige rugvinnen, terwijl dolfijnen gebogen of haakvormige vinnen hebben. De uitzondering zijn ondeugdelijke bruinvissen. Ze hebben helemaal geen vinnen. De tanden van dolfijnen zijn kegelvormig, terwijl de tanden van bruinvissen spade-vormig zijn, volgens National Oceanic and Atmospheric Administration.

Grootte

Bruinvissen zijn ook korter dan dolfijnen. Ze groeien tot 1,5 tot 2 meter en wegen 110 tot 265 lbs. (50 tot 120 kilogram). In tegenstelling, de tuimelaar groeit tot ongeveer 8 voet (2,5 m) lang en weegt tussen 440 en 660 lbs. (200 tot 300 kg).

Habitat

Er zijn zes soorten in drie geslachten van bruinvissen. Zoals hun naam al aangeeft, zijn bruinvissen uit de Golf van Californië te vinden rond het noordelijke deel van de Golf van Californië. Zwarte bruinvissen, ook bekend als Burmeister's bruinvis, leven voor de kusten van Oost- en West-Zuid-Amerika, volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN).

De bruinvis houdt van koud water en is over de hele wereld gevonden in een gebied net ten noorden van Antarctica. De gewone bruinvis, of bruinvis, houdt ook van koud water, maar blijft hangen aan de oostkust van Noord-Amerika, rond het zuiden van Groenland, wateren langs de noordkust van Scandinavië en voor de kust van Alaska en Japan.

De bruinvis van Dall kleeft aan de noordrand van de Stille Oceaan. Sommige ondeugdelijke bruinvissen zijn te vinden in de Gele Zee tussen China en Korea, en rond Zuid-Japan, terwijl anderen langs de kusten van Zuid-Azië zwemmen.

Sommige bruinvissen blijven niet alleen in de oceaan. Sommigen zwemmen ook in rivieren en kanalen en kunnen zowel zout als zoet water aan. De ondeugdelijke bruinvissen leven bijvoorbeeld in kustwateren en rivieren langs de Indische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan.

gewoontes

De meeste bruinvissen zijn sociale dieren. Ze leven in groepen die ondiepten worden genoemd en die slechts een paar leden tot duizenden kunnen hebben, volgens het Animal Diversity Web (ADW). Dall's bruinvis leeft bijvoorbeeld in scholen met twee tot twintig leden, terwijl de ondiepte van een bruinvis zes tot 100 leden kan hebben.

Dieet

Bruinvisdiëten variëren, afhankelijk van soort, maar ze houden zich meestal aan vis, schaaldieren, inktvis en inktvis. Ze kunnen ook grote eters zijn. De bruinvis eet elke dag ongeveer 10 procent van zijn lichaamsgewicht, volgens de National Wildlife Federation.

Nakomelingen

Over bruinvissen in het algemeen is niet veel bekend en er lijkt een bepaald gebrek aan kennis te bestaan ​​met betrekking tot de voortplantingsgewoonten van het dier. Omdat bruinvissen zoogdieren zijn, hebben ze levendgeborenen. De vrouwtjes hebben een draagtijd van 10 tot 11 maanden en werpen er één jongen tegelijk op. De jongen worden pups of kalveren genoemd.

Pups worden gespeend op een leeftijd van zeven tot 24 maanden en zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 2 tot 8 jaar, afhankelijk van de soort. Bruinvissen kunnen tot 23 jaar leven.

De vaquita-bruinvis

De vaquita-bruinvis

Krediet: Alejandro Robles

Classificatie / taxonomie

Hier is de taxonomie van bruinvissen, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Cetacea
onderorde: Odontoceti
Familie: Phocoenidae
Geslachten en soorten:

  • Neophocaena phocaenoides (onverschrokken bruinvis)
  • Phocoena dioptrica (bruinvis)
  • Phocoena phocena (gewone bruinvis, bruinvis)
  • Phocoena sinus (Bruinvis uit de Golf van Californië, bruinvis van Vaquita)
  • Phocoena spinipinnis (zwarte bruinvis, Burmeister's bruinvis)
  • Phocoenoides dalli (Dall's porpoise, True's porpoise)

Conserveringsstatus

De enige bruinvis die wordt vermeld als bedreigd door de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN is de bruinvis van Vaquita. De bruinvis van Vaquita staat op de lijst met ernstig gevaar omdat de populatie vermoedelijk daalt, hoewel specifieke populatietellingen momenteel onbekend zijn.

De onaardse bruinvis en de indo-Pacifische onvruchtbare bruinvis worden als kwetsbaar beschouwd. Dit komt omdat hun populatie lijkt te dalen. Andere soorten worden als minst bezorgd of niet geclassificeerd omdat er onvoldoende gegevens over de soort zijn verzameld.

Andere feiten

De naam van de bruinvis is trouw aan zijn habitat. Ze houden ervan om in water te blijven dat niet dieper is dan 500 voet (152 m) langs de kustlijn.

Onbetrouwbare bruinvissen lijken zwart, maar ze zijn eigenlijk grijs met stukjes blauw.

Extra middelen

  • World Wildlife Foundation: dolfijnen en bruinvissen
  • National Geographic: Harbor Porpoises
  • Pacific Life Foundation: The Vaquita Porpoise


Video Supplement: Dolfijnen/ bruinvissen in Benidorm deel 2.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com