Feiten Over Neushoorns

{h1}

Neushoorns kunnen één of twee hoorns hebben en ze leven in delen van afrika en azië, waar veel soorten in gevaar zijn.

Neushoorns zijn grote, herbivore zoogdieren die worden geïdentificeerd door hun karakteristieke gehoornde snuit. Het woord "neushoorn" komt van de Griekse "neushoorn" (neus) en "ceros" (hoorn). Er zijn vijf soorten en 11 ondersoorten van neushoorn; sommige hebben twee hoorns, terwijl anderen er één hebben.

Omdat de hoorns van de dieren worden gebruikt in de volksgeneeskunde vanwege hun vermeende genezende eigenschappen, zijn neushoorns bijna tot uitsterving gejaagd. Hun hoorns worden soms verkocht als trofeeën of decoraties, maar vaker worden ze vermalen en gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het poeder wordt vaak aan het eten toegevoegd of in een thee gezet in de overtuiging dat de hoorns een krachtig afrodisiacum zijn, een kater en een behandeling voor koorts, reuma, jicht en andere aandoeningen, volgens de International Rhino Foundation.

Conserveringsstatus

Save the Rhino schat dat er aan het begin van de 20e eeuw 500.000 neushoorns waren in Afrika en Azië. Vandaag, zegt de groep, zijn er 29.000 neushoorns in het wild. Stroperij en verlies van leefgebied hebben alle neushoornsoorten met uitsterven bedreigd. [Verwante: 2013 was recordjaar voor Rhino stroperij in Zuid-Afrika]

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur:

Een zwart neushoornkarkas met de hoorn afgehakt.

Een zwart neushoornkarkas met de hoorn afgehakt.

Krediet: Lowveld Trust.
  • Zwarte neushoorns, Sumatraanse neushoorns en Javaanse neushoorns worden "ernstig bedreigd", wat de hoogste risicocategorie van de lijst is. Er zijn 5.055 zwarte neushoorns, minder dan 100 Sumatraanse neushoorns en slechts 35 tot 44 Javaanse neushoorns. [Verwante: Javan Rhino officieel uitgestorven in Vietnam]
  • Grotere neushoorn neushoorns zijn "kwetsbaar", wat betekent dat ze in gevaar kunnen komen tenzij de omstandigheden verbeteren. Gelukkig neemt hun bevolking toe; er zijn 3333 grotere eenhoornige neushoorns in de wereld. De totale bevolkingsschatting in 2007 was 2.575 personen, volgens de IUCN.
  • Witte neushoorns worden "bijna bedreigd", wat betekent dat ze in de nabije toekomst als met uitsterven bedreigd kunnen worden beschouwd. Zuidelijke witte neushoorns hebben een toenemende populatie; er zijn 20.405 zuidelijke witte neushoorns. De noordelijke witte neushoorn wordt echter in het wild als "uitgestorven" beschouwd.

In 2009 werden vier noordelijke witte neushoorns verplaatst van een dierentuin in de Tsjechische Republiek naar een privé-natuurreservaat in Kenia, in de hoop dat ze zouden fokken, aldus de IUCN. Op 18 oktober 2014, Ol Pejeta Conservancy aangekondigd dat een van hen, een van de laatste twee mannelijke fokdieren, was overleden. Hij was echter geen slachtoffer van stroperij, en de conservatie onderzocht de oorzaak van de dood. Op 20 maart 2018 kondigde de conservancy de dood aan van de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, Sudan.

Er zijn nu nog maar twee noordelijke witte neushoorns in de wereld, die allebei in gevangenschap leven, volgens het Wereld Natuur Fonds. De gevangen noordelijke witte neushoorns zijn twee vrouwtjes - Najin, de dochter van Soedan en Fatu, de dochter van Najin - die in de Ol Pejeta Conservancy in Kenia wonen. De twee vrouwtjes zijn niet in staat tot een succesvolle zwangerschap: Najin is te oud en problemen met haar benen maken het haar onmogelijk om het gewicht van een staand mannetje te dragen; Fatu heeft een baarmoederaandoening die haar waarschijnlijk zal weerhouden van het fokken, volgens deskundigen.

Met natuurlijke broedpogingen die zijn genaaid voor de noordelijke witte neushoorns, hebben natuurbeschermers zich tot in-vitrofertilisatie gekeerd. IVF bij deze neushoorns komt echter met zijn eigen reeks uitdagingen, waaronder het uitzoeken hoe onvolwassen eieren zich buiten het lichaam van de vrouw kunnen ontwikkelen en hoe ze sperma in deze eieren kunnen injecteren.

Wat de Sumatran neushoorns betreft, ze hangen ook aan een draad. Samen met de Javaanse neushoorn hangen Sumatraanse neushoorns amper in het wild. Ze zijn in 2010 in Vietnam en in Maleisië uitgestorven, volgens de International Rhino Foundation. Kleine populaties van de ondersoort overleven in drie nationale parken op Sumatra. En in maart 2016 hebben natuurbeschermers voor het eerst een levende Sumatran-neushoorn gevangen in het Indonesische deel van het eiland Borneo. Hoewel er in 2013 een camera-valafbeelding werd gemaakt, onthulden de Sumatran-neushoorns het in Kalimantan, de verovering van het vrouwtje merkte de eerste keer in 40 jaar dat mensen daar fysiek contact hadden opgenomen met een levende Sumatraanse neushoorn.

Neushoorn hoorns

Neushoorn hoorns zijn gemaakt van keratine, dat is ook het belangrijkste onderdeel van het menselijk haar en vingernagels. Maar de hoorns zijn niet alleen dichte bosjes haar. CT-scans hebben dichte minerale afzettingen van calcium en melanine in de kern van de hoorn laten zien. Het calcium maakt de hoorn sterker, en de melanine beschermt het tegen de UV-stralen van de zon, volgens wetenschappers van de Universiteit van Ohio.

De hoorns zijn vergelijkbaar met paardenhoeven, schildpad snavels en kaketoe rekeningen, zei Tobin Hieronymus, een OU promovendus. Neushoornhoorns neigen naar achteren, naar het hoofd toe, omdat de keratine vooraan sneller groeit dan de keratine achteraan, vertelde Hieronymus aan WordsSideKick.com. De buitenkant van de hoorn is vrij zacht en kan na jarenlang gebruik volgens de San Diego Zoo worden versleten of geslepen. Als een hoorn afbreekt, kan deze geleidelijk teruggroeien.

Zwarte neushoorns, witte neushoorns en Sumatraanse neushoorns hebben twee hoorns. Javan neushoorns en grotere eenhoornige neushoorns hebben er een.Op de zwarte neushoorn kan de voorhoorn oplopen tot 20 tot 51 inch (51 tot 130 centimeter), terwijl de achterhoorn kan groeien tot ongeveer 20 inch, volgens de International Rhino Foundation. De hoorns van een witte neushoorn zijn iets kleiner en een hoorn van een neushoorn van Sumatran is ongeveer 10 tot 31 inch (25 tot 79 cm) voor de voorkant en minder dan 3 inch (7 cm) voor de achterkant. De grotere eenhoornige neushoornhoorn is 8 tot 24 inch (20 tot 61 cm), en Javaanse neushoorns hebben een hoorn die ongeveer 10 inch (25 cm) lang is.

Hoe groot zijn neushoorns?

De grootste neushoornsoort is de witte neushoorn, volgens de San Diego Zoo. Het groeit tot 12 tot 13 voet (3,7 tot 4 meter) lang en tot 6 voet (1,8 m) van hoef tot schouder. Het weegt ongeveer 5.000 lbs. (2300 kilogram).

De kleinste neushoornsoort is de Sumatraanse neushoorn. Het groeit tot 2,5 tot 3 meter lang en tot 4,8 voet van hoef tot schouder. De Sumatraanse neushoorn weegt ongeveer 1765 pond. (800 kg).

Habitat

Witte neushoorns en zwarte neushoorns leven in de graslanden en uiterwaarden van Oost- en Zuid-Afrika. Grotere eenhoornige neushoorns zijn te vinden in de moerassen en regenwouden van Noord-India en Zuid-Nepal. Sumatran en Javan neushoorns zijn alleen te vinden in kleine gebieden van Maleisische en Indonesische moerassen en regenwouden.

Neushoorns grazen hun dagen en nachten en slapen alleen tijdens de heetste delen van de dag. Tijdens de zeldzame tijden dat ze niet eten, kunnen ze worden aangetroffen terwijl ze genieten van een verkoelende modder. Deze doorweekt middelen helpen ook om de dieren te beschermen tegen insecten en de modder is een natuurlijke sunblock, volgens National Geographic.

Hoewel neushoorns vaak eenzaam zijn, vormen ze af en toe groepen. Crashes genoemd, deze groepen bestaan ​​uit een vrouw en haar nakomelingen. Een dominante man heerst over een stuk land. Het mannetje zal het mogelijk maken dat sommige ondergedomineerde mannen op zijn grondgebied leven. Vrouwtjes zwerven vrij rond verschillende verschillende gebieden.

Dieet

Neushoorns zijn planteneters, wat betekent dat ze alleen vegetatie eten. Het soort vegetatie dat ze eten varieert per soort. Dit is omdat hun snuit verschillende vormen heeft om verschillende soorten voedsel te huisvesten, volgens National Geographic. De zwarte neushoorn bijvoorbeeld, eet bomen of struiken omdat de lange lippen ervoor zorgen dat bladeren en fruit van bovenaf kunnen worden geplukt. De witte neushoorn heeft een platte snuit waarmee hij dichter bij de grond komt voor het eten van gras.

Nakomelingen

Elke twee en een half tot vijf jaar zal een vrouwelijke neushoorn zich voortplanten. Vrouwelijke neushoorns dragen hun jongen gedurende een draagtijd van 15 tot 16 maanden. Ze hebben meestal maar één baby per keer, hoewel ze soms een tweeling hebben. Bij de geboorte zijn babyneushoorns, die kalveren worden genoemd, nog steeds vrij groot, met 88 tot 140 pond. (40 tot 64 kg), volgens de San Diego Zoo.

Op ongeveer 3 jaar oud, zal het kalf op zichzelf gaan. Een neushoorn kan tot 45 jaar leven.

Classificatie / taxonomie

Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) is de taxonomie van neushoorns:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Perissodactyla
Familie: Rhinocerotidae
Geslachten en soorten:

  • Witte neushoorns: Ceratotherium simum (zuidelijke witte neushoorn), Ceratotherium cottoni (noordelijke witte neushoorn). IUCN noemt deze als ondersoort van Ceratotherium simum.
  • Sumatraanse neushoorns: Dicerorhinus sumatrensis (ook harige neushoorn, Aziatische neushoorn met twee hoorns genoemd). ondersoort: Dicerorhinus sumatrensis harrisoni, Dicerorhinus sumatrensis lasiotis, Dicerorhinus sumatrensis sumatransis
  • Zwarte neushoorns: Diceros bicornis (zwarte neushoorn). Diceros bicornis bicornis, Diceros bicornis brucii, Diceros bicornis chobiensis, Diceros bicornis ladoensis, Diceros bicornis longipes, Diceros bicornis michaeli, Diceros bicornis minor, Diceros bicornis occidentalis
  • Javan neushoorns: Neushoorn unicornis
  • Grotere eenhoornige neushoorns: Rhinoceros sondaicus (ook wel Indiase neushoorn genoemd). ondersoort: Rhinoceros sondaicus annamiticus, Rhinoceros sondaicus inermis, Rhinoceros sondaicus sondaicus

Andere feiten

Minder dan 250 Sumatraanse neushoorns (Dicerorhinus sumatrensis) worden in het wild achtergelaten.

Minder dan 250 Sumatraanse neushoorns (Dicerorhinus sumatrensis) worden in het wild achtergelaten.

Krediet: auteursrecht Red de Rhino International

Hoewel neushoorns niet vaak met elkaar rondhangen, houden ze wel van vogels. De oxpecker gaat op de rug van een neushoorn zitten en eet de beestjes die op de huid van de neushoorn kruipen. Dat is niet het enige waar deze vogel goed voor is. Wanneer het gevaar nadert, roept de vogel en waarschuwt de neushoorn.

Wanneer neushoorns gelukkig zijn, maken ze een luid "mmwonk" geluid met hun mond.

Zwarte neushoorns zijn niet echt zwart, volgens de International Rhino Foundation. Ze hebben waarschijnlijk die naam gekregen van de donkere, modderige aarde waarin ze zich graag wentelen of om ze te onderscheiden van witte neushoorns.

Stropers waarderen ook neushoornhoorns voor het maken van sier-dolkhandgrepen genaamd jambiyas, volgens Save the Rhino. Dit type handvat werd een statussymbool in Jemen in de jaren 1970 en '80, gevoed door de olie-hausse, toen meer mensen zich luxeproducten konden veroorloven. Jambiyas kunnen worden gemaakt van edelmetaal, buffelhuid of plastic, maar die gemaakt van neushoornhoorn werden beschouwd als de "Rolex" -versie. Bewaar de Rhino-rapporten dat dit gebruik van neushoornhoorn in de afgelopen jaren minder stroperijincidenten heeft veroorzaakt.

De wollige neushoorn stierf ongeveer 10.000 jaar geleden uit.Fossielen zijn ontdekt in heel Europa en Azië, volgens de International Rhino Foundation. Vroege mensen jaagden op deze dieren en ze werden 30.000 jaar geleden afgebeeld in schilderijen op grotwanden in Frankrijk.

Extra middelen

  • International Rhino Foundation
  • Red de neushoorn
  • Ol Pejeta Conservancy


Video Supplement: SAFARI REPORT | #15 NEUSHOORNS OP STAL.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com