Polar Bear Feiten

{h1}

Ijsberen zijn de grootste berenhopen en uiterst geschikt voor hun arctische habitat, met dikke pels en veel vet om ze warm te houden.

IJsberen zijn grote, witte beren die houden van een koud klimaat, vette maaltijden en lange jachtdagen. Het maakt niet uit hoe schattige ijsberen eruit zien, deze dieren zijn niet knuffelbaar. In feite zijn ijsberen woeste jagers, en ze zijn de grootste carnivoren onder landdieren.

Grootte en uiterlijk

IJsberen zijn ook de grootste soort van beer. Voor beren wordt de hoogte meestal gemeten aan de schouder wanneer het dier op handen en voeten is, volgens Polar Bear International. Gemiddeld zijn ijsberen op handen en voeten 3,5 tot 5 voet (1 tot 1,5 meter) lang, maar wanneer ze op hun achterpoten staan, kan een volwassen mannelijke ijsbeer meer dan 10 voet (3 m) bereiken. In de lengte zijn ze 2,25 tot 8 voet (2,2 tot 2,5 m) van kop tot staart. Hun staart voegt nog eens 3 tot 5 inch (7,5 tot 12,5 centimeter) toe.

Een volwassen mannelijke ijsbeer weegt ongeveer 775 tot 1.200 lbs. (351 tot 544 kilogram). De grootste geregistreerde ijsbeer woog 2.209 pond (1,000 kg), volgens Polar Bear International. Vrouwtjes wegen de helft zo veel als hun mannelijke tegenhangers, op slechts of 330 tot 650 lbs. (50 tot 295 kg).

IJsberen lijken wit, maar hun haar is eigenlijk transparant; de witte resultaten van licht wordt gebroken door de heldere haarlokken, volgens het Animal Diversity Web (ADW), een database die wordt beheerd door het Museum of Zoology van de University of Michigan. De beren kunnen in de zomer ook gelig zijn door oxidatie, of ze kunnen zelfs bruin of grijs lijken, afhankelijk van het seizoen en de lichtomstandigheden. De ijsbeerhuid is zwart; het absorbeert de warmte van de zon om de dieren warm te houden.

Habitat

IJsberen leven in landen die de poolcirkel omcirkelen: Canada, Rusland, de Verenigde Staten (in Alaska), Groenland en Noorwegen. In de winter liggen de temperaturen in het noordpoolgebied meestal rond de minus 29 graden Fahrenheit (minus 34 graden Celsius) en kunnen ze zo laag als min 92 F (minus 69 C) komen. De temperatuur van het water is ook ijskoud en reikt tot 28 F (minus 2 C), het vriespunt van zeewater, volgens PBS Nature.

IJsberen zijn uitstekende zwemmers; hun wetenschappelijke naam, Ursus maritimus, betekent "zee beer", volgens de San Diego Zoo. Ze gebruiken hun grote voorpoten om te roeien en hun achterbenen als roeren. Van deze beren is bekend dat ze zonder rust meer dan 100 kilometer kunnen zwemmen. [Afbeeldingen: Zwemmende ijsberen]

gewoontes

IJsberen zijn solitair. Het dier zal zijn dagen doorbrengen op het ijs door een gat in de ademhaling, wachtend tot er een opduikt. Deze stijl van jagen wordt still hunting genoemd. IJsberen zoeken ook zeehondenjagers op, komen door het dak en doden de zeehonden binnenin.

In tegenstelling tot andere beren overwinteren ijsberen niet in de winter, volgens de San Diego Zoo. Ze blijven jagen, tenzij het weer extreem koud is. Dan kunnen ze onderdak zoeken in een sneeuwstede.

Dieet

De primaire voedselbron van de ijsbeer is zeehonden. Hun dieet van vlees maakt ze tot carnivoren. Als de voedselvoorraad overvloedig is, eten ze alleen zeehondblubber. Deze calorierijke maaltijd helpt de beren vetreserves op te bouwen, waardoor ijsberen gezond blijven tussen de voedingen en helpen om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Volgens PBS Nature hebben ijsberen elke dag 4,4 lbs (2 kg) vet nodig. Dit is gelijk aan ongeveer 121 lbs. van zeehond (55 kg) en levert ongeveer acht dagen aan energie.

Als de jacht op zeehonden niet goed gaat, zullen ijsberen ook alles eten wat ze kunnen vinden, zoals vissen, eieren, vegetatie, rendieren, knaagdieren, vogels, bessen en menselijke afval.

Nakomelingen

Vrouwtjes bevallen meestal in de maanden november of december, na een draagtijd van acht maanden. Ter voorbereiding graven de dieren een grot uit een sneeuwbank om hun welpen te hebben. Deze grot wordt een kraamafdeling genoemd.

Een vrouwelijke ijsbeer geeft meestal de geboorte aan een tweeling, hoewel singles en triplets zijn opgenomen. Bij de geboorte weegt een welp slechts 1,3 pond (ongeveer een halve kilo), maar deze groeit heel snel. Welpen zijn afhankelijk van hun moeders voor warmte en vetmestende melk, dat is 36 procent vet, volgens de San Diego Zoo. In de lente zijn de welpen buiten de studeerkamer, verkennen ze en zijn ze op tweejarige leeftijd volledig volwassen. IJsberen leven ongeveer 15 tot 20 jaar.

Classificatie / taxonomie

Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) zijn ijsberen een van de acht soorten in de familie Ursidae. Hun volledige classificatie is:

  • Koninkrijk: Animalia
  • subrijk: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomia
  • stam: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • superklasse: Tetrapoda
  • Klasse: Mammalia
  • Infraclass: Eutheria
  • Bestellen: Carnivora
  • onderorde: Caniformia
  • Familie: Ursidae
  • Geslacht & soort: Ursus maritimus

Conserveringsstatus

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) zijn ijsberen kwetsbaar; hun aantal neemt af en hun habitat - zee-ijs - krimpt. Er wordt aangenomen dat er slechts 20.000 tot 25.000 ijsberen in het wild leven. De IUCN meldt dat de poolijskap naar verwachting in de komende 100 jaar volledig zal smelten. Dit zal ijsberen zonder een thuis achterlaten en zal de ijsbeerpopulatie enorm beïnvloeden.

IJsberen worden als bedreigd op de bedreigde soortenlijst van de VS vermeld. Ze worden beschermd volgens de Marine Mammal Protection Act, volgens de U.S. Fish & Wildlife Service.

Andere feiten

Hun vet houdt niet alleen ijsberen warm, het verhoogt ook hun drijfvermogen als ze zwemmen.

IJsberen hebben ingebouwde sokken. De onderkant van hun poten is bedekt met bont om ze warm te houden en om te helpen bij tractie in gladde situaties.

Een ijsbeer kan op een afstand van meer dan een kilometer afstand het ademgat van een zeehond ruiken, volgens de National Zoo. De beren ruiken een zeehond op het ijs op 20 mijl (32 kilometer) afstand.

IJsberen slagen erin hun prooi te vangen in slechts 2 procent van hun pogingen, zegt de National Zoo.

De Inuit-jagers jagen nog steeds op ijsberen voor vlees en bont, maar de jacht wordt volgens Polar Bears International zorgvuldig gereguleerd door een quotasysteem. Jagers betalen respect voor de beer ziel ("tatkok") door de huid een aantal dagen op een geëerde plaats in hun iglo te hangen. Inuit noemen ijsberen "Nanuk" en geloven dat ze wijs, krachtig en "bijna een man" zijn.

De Sami (of Lapp) mensen weigeren de naam van de ijsbeer te zeggen uit angst om het te beledigen. In plaats daarvan noemen ze het "Gods hond" of "oude man in de pelsmantel", aldus Polar Bears International.

Extra middelen

  • USGS Polar Bear Research
  • Polar Bears International: Veelgestelde vragen
  • San Diego Zoo: Polar Bear
  • National Geographic: Polar Bears


Video Supplement: ALL POLAR BEARS ARE IRISH!? | True Or False 2.




Onderzoek


Penguins 'Oxygen Trick: How They Survive Deep Dives
Penguins 'Oxygen Trick: How They Survive Deep Dives

Zie Hoe Brain Worms De Mieren Veranderen In De Walking Dead
Zie Hoe Brain Worms De Mieren Veranderen In De Walking Dead

Science Nieuws


Animal Sex: How Love Dart-Shooting Snails Do It
Animal Sex: How Love Dart-Shooting Snails Do It

Regenbooggekleurde Vallende Sterren Kunnen Op Een Dag Overvliegen
Regenbooggekleurde Vallende Sterren Kunnen Op Een Dag Overvliegen

De 50 Populairste Babynamen Van 2017
De 50 Populairste Babynamen Van 2017

De Grootste Orkanen Ooit - #3
De Grootste Orkanen Ooit - #3

Je Darmbacteriën Kunnen Het Moeilijker Maken Om Af Te Vallen
Je Darmbacteriën Kunnen Het Moeilijker Maken Om Af Te Vallen


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com