Konijnen: Gewoonten, Voeding En Andere Feiten

{h1}

Konijnen zijn kleine zoogdieren met zachte, korte staarten, snorharen en kenmerkende lange oren. Er zijn ongeveer 30 soorten konijnen over de hele wereld.

Konijnen zijn kleine zoogdieren met zachte, korte staarten, snorharen en kenmerkende lange oren. Er zijn meer dan 30 soorten over de hele wereld en hoewel ze in veel verschillende omgevingen leven, hebben ze veel dingen gemeen.

Konijnen en hazen zitten in hetzelfde taxonomische gezin, Leporidae, maar ze zijn in verschillende geslachten. Er zijn 11 geslachten in de familie, maar de term 'echte hazen' verwijst alleen naar soorten in het geslacht Lepus; alle anderen zijn konijnen. Ook erkent de American Rabbit Breeders Association (ARBA) 49 konijnenrassen.

Grootte

Sommige konijnen zijn ongeveer zo groot als een kat en sommige kunnen zo groot worden als een klein kind. Kleine konijnen, zoals pygmee konijnen, kunnen zo weinig als 20 cm lang zijn en minder dan een pond wegen. Grotere soorten groeien tot 20 inch (50 cm) en meer dan 10 lbs. (4,5 kilogram).

Volgens Dr. Lianne McLeod, een dierenarts, in een column voor The Spruce website, zijn de grootste konijnenrassen de geruite reus, meer dan 11 lbs. (5 kg); Vlaamse reus, 13 lbs. (5,9 kg) en meer; gigantische papillon, 13 tot 14 lbs. 5,9 tot 6,3 kg); en gigantische chinchilla, 12 tot 16 lbs. (5,4 tot 7,2 kg). 'S werelds langste konijn, volgens Guinness World Records, is een Vlaamse reus die klokte in op 4 voeten 3 inch (129 cm) en 49 pond (22 kg).

Kleine konijnenrassen zijn de Britannia Petite, minder dan 2,5 lbs. (1,1 kg); Nederlandse dwerg, minder dan 2,5 lbs.; dwerg hotot, onder 3 lbs. (1,3 kg); en Himalayan, 2,5 tot 4,5 lbs. (1,1 tot 2 kg).

Babykonijnenstaartkonijnen van New England bij het fokprogramma in gevangenschap in de Roger Williams Park Zoo in Rhode Island.

Babykonijnenstaartkonijnen van New England bij het fokprogramma in gevangenschap in de Roger Williams Park Zoo in Rhode Island.

Dankbetuiging: Lou Perrotti / Roger Williams Park Zoo

Nakomelingen

Konijnen staan ​​om goede reden bekend om hun onverzadigbare voortplantingsgewoonten. Ze fokken drie tot vier keer per jaar. Dit komt omdat slechts 15 procent van de babykonijnen het haalt tot hun eerste verjaardag, volgens het Animal Diversity Web (ADW). Dus om ervoor te zorgen dat de bevolking groeit, hebben konijnen meer baby's.

Elke zwangerschap produceert drie tot acht baby's, zogenaamde kittens of kits. ("Bunny" is slechts een aanhankelijke naam voor een konijn, jong of volwassen, volgens Small Pet Select.) Na vier tot vijf weken kan een set voor zichzelf zorgen. Over twee of drie maanden is het klaar om een ​​eigen gezin te stichten. Als er een gebrek aan natuurlijke roofdieren is, kan een gebied snel overspoeld worden met konijnen.

Dieet

Konijnen zijn herbivoren. Dit betekent dat ze een plantaardig dieet hebben en geen vlees eten. Hun diëten omvatten grassen, klaver en sommige kruisbloemige planten, zoals broccoli en spruitjes. Ze zijn opportunistische feeders en eten ook fruit, zaden, wortels, knoppen en boomschors, volgens ADW.

Habitat

Hoewel ze oorspronkelijk uit Europa en Afrika komen, zijn konijnen nu overal ter wereld te vinden. Ze bezetten het grootste deel van de landmassa's van de wereld, behalve Zuid-Amerika, West-Indië, Madagaskar en de meeste eilanden ten zuidoosten van Azië, volgens ADW. Hoewel ze oorspronkelijk afwezig waren in Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Java, zijn er de laatste paar eeuwen konijnen op deze locaties geïntroduceerd.

Tamme konijnen hebben een gereguleerde omgeving nodig om te beschermen tegen hitte-uitputting of hypothermie. Wilde konijnen hebben dit probleem niet en maken hun huis in verschillende extreme temperaturen. Wilde konijnen zijn te vinden in bossen, bossen, weiden, graslanden, woestijnen, toendra en wetlands.

Wilde konijnen creëren hun eigen huis door in de grond te tunnelen. Deze tunnelsystemen worden 'warrens' genoemd en omvatten kamers voor nestelen en slapen. Ze hebben ook meerdere ingangen om snel te ontsnappen. Warrens kan zo diep zijn als 3 meter diep onder de grond, volgens de Young People's Trust for the Environment.

gewoontes

Konijnen zijn erg sociale wezens en leven in grote groepen die kolonies worden genoemd. De drukste tijd van de dag voor konijnen is in de schemering en in de vroege ochtend. Dit is wanneer ze op zoek gaan naar voedsel. Door het lage licht kunnen ze zich verbergen voor roofdieren.

Roofdieren - waaronder uilen, haviken, adelaars, valken, wilde honden, wilde katten en grondeekhoorns - vormen een constante bedreiging. De lange benen van het konijn en het vermogen om gedurende lange periodes met hoge snelheden te rennen zijn waarschijnlijk evolutionaire aanpassingen om hen te helpen dingen te ontwijken die ze willen opeten.

Een konijn van Oost-katoenstaartkonijn huppelt langs het konijnenpad.

Een konijn van Oost-katoenstaartkonijn huppelt langs het konijnenpad.

Krediet: Tom Reichner / Shutterstock

Classificatie / taxonomie

Dit is de taxonomie van konijnen, volgens ADW, de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Klasse: Mammalia
Bestellen: Lagomorpha
Familie: Leporidae
genera:

  • Brachylagus (pygmee konijnen)
  • Bunolagus (riverine konijnen)
  • nesolagus (Sumatraanse konijnen, gestreepte konijnen van Annamite)
  • Oryctolagus (Oude konijnen, Europese konijnen, tamme konijnen)
  • Pentalagus (Amami-konijnen)
  • Poelagus (Bunyoro-konijnen)
  • Romerolagus (vulkaankonijnen)
  • Sylvilagus (katoenstaartkonijnen)

Soorten: Er zijn meer dan 50 soorten konijnen. Het tamme konijn is Oryctolagus cuniculus.

Conserveringsstatus

Het binnenlandse of Europese konijn wordt door de IUCN binnen een vrijwel bedreigde reeks beschouwd. Over de hele wereld gevonden, denken wetenschappers dat de meeste populaties afstammelingen zijn van tamme konijnen die in het wild zijn vrijgelaten.Het is inheems op het Iberisch schiereiland, en in dat gebied zijn de populaties maar liefst 95 procent afgenomen van de 1950-nummers, en ongeveer 80 procent van de nummers in 1975. De achteruitgang wordt toegeschreven aan habitatverlies, ziekte en jacht. Konijnen worden door veel hoveniers beschouwd als ongedierte.

Bunolagus monticularis, het rivierkonijn van Zuid-Afrika, wordt ernstig bedreigd. Van de 10 subpopulaties wordt er niet aangenomen dat ze meer dan 50 personen hebben, volgens de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN. Verlies van leefgebied is de grootste bedreiging.

Een zeldzaam, ongrijpbaar gestreept konijn van Sumatra wordt gevangen door een geautomatiseerde camera. De gloed van de ogen van het konijn schijnt in dit zeldzame beeld.

Een zeldzaam, ongrijpbaar gestreept konijn van Sumatra wordt gevangen door een geautomatiseerde camera. De gloed van de ogen van het konijn schijnt in dit zeldzame beeld.

Krediet: Jennifer McCarthy.

Nesolagus netscheri, het gestreepte konijn van Sumatra, wordt als kwetsbaar beschouwd. Het is een zeldzame soort, volgens IUCN, en lokaal niet goed bekend. De soort leeft alleen op het eiland Sumatra, Indonesië, op een hoogte tussen 600 en 1.600 m (1.969 en 5.249 voet).

Pentalagus furnessi (Amami-konijn), dat alleen op twee Japanse eilanden te vinden is, is volgens de IUCN in gevaar. Populaties nemen af ​​vanwege invasieve roofdieren en verlies van leefgebied veroorzaakt door boskap en bouw van resorts. Er zijn slechts ongeveer 5000 mensen op het eiland Amami en 400 op het eiland Tokuno in leven.

Romerolagus diazi (Vulkanische konijn) wordt vermeld als bedreigd. Het wordt alleen gevonden in Mexico in de buurt van de vulkanen Popocatepetl, Iztaccihuatl, El Pelado en Tlaloc. Een studie uit 1994 vond tussen 2.478 en 12.120 personen, maar de bevolkingstrend neemt toe.

Verschillende soorten konijnenstaartkonijnen (geslacht Silvilagus) worden weergegeven als bijna bedreigd, bedreigd, kwetsbaar, bedreigd en ernstig bedreigd. Het San José penseelkonijn (Silvilagus mansuetus) wordt alleen gevonden op het eiland San José in de Golf van Californië. De ene populatie bezet een gebied van ongeveer 20 vierkante kilometer (7,7 vierkante mijl). In 2008 werden minder personen waargenomen in vergelijking met studies in 1995 en 1996, hoewel de hoeveelheden werden geregistreerd.

Het zelden geziene gestreepte konijn Annamite zit op de bosbodem in Vietnam.

Het zelden geziene gestreepte konijn Annamite zit op de bosbodem in Vietnam.

Credit: University of East Anglia

Andere feiten

Konijnen kunnen heel sluw en snel zijn. Om weg te komen van een roofdier, zal een katoenstaartkonijn in een zigzagpatroon lopen en snelheden bereiken tot 18 mph (29 km / u), volgens National Geographic.

Hun oren kunnen oplopen tot 4 inch (10 cm). Met deze uitgestrekte lengte kunnen ze roofdieren beter horen die mogelijk naderbij komen. Het zorgt er ook voor dat ze koel blijven in warme klimaten. Extra lichaamswarmte komt vrij door bloedvaten in het oor.

Hun ogen zijn ook gemaakt voor de veiligheid, omdat elk oog 360 graden kan draaien. Hierdoor kunnen ze achter hen kijken zonder hun hoofd te draaien.

Konijnen krijgen niet veel voeding van hun dieet. Ze eten vaak hun eigen uitwerpselen om toegang te krijgen tot alle resterende voedsel dat hun spijsvertering de eerste keer kan hebben gemist.

Aanvullende rapportage door referentie-editor Tim Sharp.

Extra middelen

  • Humane Society of the United States: Rabbit
  • National Geographic: katoenstaartkonijn
  • BBC Nature: Rabbit


Video Supplement: Indy heeft een vreemde hobby.




Onderzoek


Ghostly 'Death Assemblages' Tell Tales Of Past
Ghostly 'Death Assemblages' Tell Tales Of Past

Nieuwe Giraffe Soorten Bedreigd Met Uitsterven
Nieuwe Giraffe Soorten Bedreigd Met Uitsterven

Science Nieuws


Wat Als Een Zonnevlam De Aarde Zou Raken?
Wat Als Een Zonnevlam De Aarde Zou Raken?

Wees De Mijne! Waarom Monogamie Evolueerde In Zoogdieren
Wees De Mijne! Waarom Monogamie Evolueerde In Zoogdieren

Mutant H5N1-Virus Mengt Discussie Over Bioveiligheid
Mutant H5N1-Virus Mengt Discussie Over Bioveiligheid

Zeebodem
Zeebodem "Bruggen" Gevonden Om De Diepste Geul Van De Aarde Te Overspannen

Waarom Vrouwen Minder Baby'S Hebben
Waarom Vrouwen Minder Baby'S Hebben


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com