5 Weird Feiten Over Ijsberen

{h1}

Van dagen gaan zonder eten tot hun super reukvermogen, hier zijn vijf minder bekende feiten over ijsberen.

Vandaag is de Internationale IJsbeerdag, die ieders favoriete harige dieren van de Noordpool viert. Ter ere van de gelegenheid brengt WordsSideKick.com je een paar gekke feiten over de harige beesten.

1. Mannen kunnen zoveel als een dozijn mannen wegen

Een volwassen mannelijke ijsbeer weegt typisch tussen 775 en 1.200 pond (351 tot 544 kilogram), of het gewicht van ongeveer vijf tot zeven mannen. De grootste ijsbeer die ooit werd geregistreerd, was een man die 2.209 pond (1.000 kg) weegt, volgens Polar Bear International. Daarentegen wegen volwassen vrouwtjes slechts de helft van het gewicht van mannen, of 330 tot 650 pond (50 tot 295 kg).

Maar de beren zijn klein als ze worden geboren en wegen slechts ongeveer 1 pond (0,5 kg). Mannen bereiken hun volwassen grootte tussen 8 en 14 jaar, terwijl vrouwen tussen de 5 en 6 jaar hun volledige grootte bereiken. [Foto's van ijsberen zwemmen in het noordpoolgebied]

2. Ze kunnen dagen zonder eten gaan

Als een ijsbeer zeven tot tien dagen niet eet, kan hij zijn stofwisseling vertragen totdat hij zijn volgende maaltijd vindt. Ze overleven van vetreserves van hun dieet, dat meestal bestaat uit geringde en bebaarde zeehonden. (Maar klimaatverandering maakt voedsel schaarser en drijft enkele beren naar kannibalisme.)

De beren overwinteren niet, maar moederberen leven in holen terwijl ze hun welpen opvoeden. Terwijl mamaberen in hun holen zitten (meestal tussen januari en maart), eten ze niet, drinken ze niet of poepen ze niet.

3. Polar bears sport doorzichtige vacht

Hoewel ijsberen wit lijken, is hun vacht eigenlijk transparant. Het lijkt alleen maar wit, omdat het zichtbaar licht reflecteert. Onder hun pels is de ijsbeerhuid eigenlijk zwart.

Voor mensen en andere dieren die alleen in zichtbaar licht kunnen zien, lijken de beren te passen in hun besneeuwde omgeving. Maar rendieren, waar ijsberen soms op jagen, kunnen zien in ultraviolet licht, waardoor ijsberen zich onderscheiden van hun besneeuwde omgeving.

4. Ze hebben een vlijmscherp reukvermogen

IJsberen hebben een scherp reukvermogen, waarmee ze een prooi zoeken. Een ijsbeer kan een zeehond op het ijs 20 kilometer (32 kilometer) verderop ruiken, en kan het ademhalingsgat van een zeehond in het ijs op meer dan een halve mijl afstand ruiken, volgens de National Zoo.

5. Twee derde van de ijsberen zou in 2050 kunnen verdwijnen

IJsberen zijn afhankelijk van zee-ijs om te jagen, en studies voorspellen dat het broeikaseffect genoeg zee-ijs kan smelten om te leiden tot het verdwijnen van tweederde van de ijsberen in 2050. De afname van het zee-ijs heeft de beren gedwongen om langere afstanden te zwemmen, consumeren energie die ze niet kunnen betalen.

De Verenigde Staten hebben ijsberen genoteerd als een bedreigde soort onder de Endangered Species Act in mei 2008, en Canada en Rusland hebben ze genoemd als een soort van speciale zorg. Tenzij de klimaatverandering vertraagt, kunnen er uiteindelijk geen beren meer zijn om de IJsbeerdag te vieren.

Volg Tanya Lewis op tjilpen en Google+. Volg ons @wordssidekick, Facebook & Google+. Oorspronkelijk artikel over WordsSideKick.com.


Video Supplement: Chillen met de ijsberen in Blijdorp DEEL 2 - Chillin' with the polar bears at the ZOO.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com