Chinchilla Feiten

{h1}

Deze dieren worden vaak gehouden als huisdier of gekweekt voor hun gewaardeerde pels.

Chinchilla's zijn knaagdieren die afkomstig zijn uit het Andesgebergte in het noorden van Chili. Chinchilla's, vaak gehouden als huisdieren, worden ook gewaardeerd om hun luxueus zachte vacht en werden bijna uitgeroeid vanwege de vraag.

Chinchillabont was oorspronkelijk geelgrijs gevlekt in het wild, volgens het veterinaire handboek van The Merck. Door selectief fokken zijn echter andere kleuren gebruikelijk geworden, waaronder zilver, geelgrijs, blauwgrijs, wit, beige en zwart. Elk haar eindigt in een zwarte punt, ongeacht welke kleur de chinchilla's hebben.

De voorouders van de chinchilla, die 41 miljoen jaar geleden voor het eerst verschenen, waren enkele van de eerste knaagdieren die Zuid-Amerika teisterden. Chinchillabont werd populair in de 18e eeuw en de dieren werden in 1900 bijna tot uitsterving opgespoord. Rond die tijd verbood Argentinië, Bolivia, Chili en Peru de jacht op wilde chinchilla's.

Volgens de Chinchilla Chronicles-website kreeg een Amerikaanse mijningenieur, Mathias F. Chapman, speciale toestemming van de Chileense regering om chinchilla's naar de Verenigde Staten te brengen in 1923. Bijna elke huisdierenchinchilla in de Verenigde Staten is tegenwoordig een directe afstammeling van 11 chinchilla's die Chapman naar het land bracht.

Fysieke eigenschappen

Chinchilla's zijn gerelateerd aan cavia's en stekelvarkens. Met korte voorpoten en lange, gespierde achterpoten, lijken chinchilla's op konijnen, maar hun oren zijn veel korter en ronder. Ze hebben grote, zwarte ogen en borstelige staarten. Ze hebben vier tenen aan elke voet en de dunne klauwen aan elke teen zijn omgeven door stijve haren.

Chinchilla's zijn meestal 9 tot 15 inch (23 tot 38 centimeter) lang, maar de staart kan nog eens 3 tot 6 inch (8 tot 15 cm) aan hun lengte toevoegen. Ze wegen over het algemeen 1,1 tot 1,8 lbs. (0,5 tot 0,8 kilogram).

Habitat

Chinchilla's zijn om een ​​reden bedekt met dik bont. In de Andes kunnen ze leven in hoogtes van ongeveer 3.000 tot 5.000 meter (9.800 tot 16.400 voet). Op die hoogten kan het erg koud zijn - 23 graden Fahrenheit (minus 5 graden C) is de gemiddelde minimumtemperatuur op sommige plaatsen. Chinchilla's kunnen temperaturen onder het vriespunt verdragen, maar ze kunnen niet overleven bij temperaturen hoger dan 80 F (27 C); hoge temperaturen en vochtigheid kunnen ervoor zorgen dat deze knaagdieren last hebben van een hitteberoerte.

Chinchilla's zijn schemerig en nachtelijk, wat betekent dat ze heel actief zijn bij zonsopgang of zonsondergang en overdag slapen. Ze maken hun huizen door in ondergrondse tunnels te graven of in rotsspleten te nestelen. Ze zijn heel sociaal en leven in kolonies die bestaan ​​uit honderden chinchilla's.

Vrouwtjes hebben de neiging om agressief te zijn tegenover andere vrouwtjes. Wanneer vrouwen klaar zijn om te paren, kunnen ze ook agressief zijn jegens mannen, en zijn ze dominant van de twee geslachten. Vrouwtjes zijn meestal monogaam; ze hebben hun hele leven maar één partner. Mannen kunnen aan de andere kant veel vrouwelijke vrienden hebben. Dit geldt vooral voor gedomesticeerde mannen. Vaak wordt één mannetje gefokt met veel vrouwtjes om veel nakomelingen te verkopen.

Nakomelingen

Het broedseizoen voor chinchilla's loopt van november tot mei op het noordelijk halfrond en van mei tot november op het zuidelijk halfrond.

Zodra een vrouwelijke chinchilla zwanger wordt, zal ze haar ongeveer 111 dagen vóór de bevalling dragen. Vrouwtjes krijgen twee keer per jaar een baby. Elke keer als ze bevallen, krijgen ze een tot zes baby's. Deze groepen baby's worden nesten genoemd. Individuele baby's worden kits genoemd.

Pasgeboren kits worden geboren met haar en met hun ogen open. Ze wegen slechts 1,2 gram (35 gram). De baby's verzorgen zes tot acht weken lang en als ze ongeveer 8 maanden oud zijn, zijn de baby's klaar om hun eigen kinderen te krijgen. In het algemeen leven chinchilla's acht tot tien jaar, hoewel sommigen wel 20 jaar hebben geleefd.

Dieet

Chinchilla's zijn alleseters; ze eten zowel planten als vlees. Ze eten voornamelijk gras en zaden, maar eten ook insecten en vogeleieren als ze de kans krijgen. Om te eten houden ze hun voedsel in hun voorpoten en knabbelen erop.

Classificatie / taxonomie

Er zijn twee soorten chinchilla's: de langstaartige chinchilla en de kortstaartige chinchilla. Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS) is de taxonomie van chinchilla's:

  • Koninkrijk: Animalia
  • stam: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Rodentia
  • Familie: Chinchillidae
  • Geslacht: Chinchilla
  • Soorten: Chinchilla chinchilla (kortstaartige chinchilla), Chinchilla lanigera (langstaartende chinchilla)

Conserveringsstatus

Hoewel chinchilla-bont zeer wordt gewaardeerd voor gebruik in kleding en jassen, heeft de Conventie inzake internationale handel in bedreigde soorten de verkoop en handel van wilde chinchilla's sinds 1975 beperkt. Veel chinchilla's worden commercieel voor hun pels gefokt.

Beide soorten chinchilla staan ​​op de lijst met bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen. Zowel de kortstaartige chinchilla als de langstaartige chinchilla worden vermeld als ernstig bedreigd. Korte staart chinchilla's worden verondersteld te zijn uitgestorven in Bolivia en Peru, maar zijn vermoedelijk te herstellen in andere gebieden. In 1996 waren er slechts 42 kolonies chinchilla's met lange staart en de populatie is sindsdien gedaald en blijft dalen.

Huischinchilla's

De Michigan Humane Society beveelt aan om binnenlandse chinchilla's in een kooi met draadgaas te houden met een stevige vloer. De kooi moet goed worden geventileerd en droog en koel worden gehouden bij temperaturen van 60 tot 70 F (16 tot 21 C).Chinchilla's kunnen niet goed opschieten als ze samen worden gekooid en moeten in individuele kooien worden gehouden.

Chinchilla's kunnen voedselpellets eten die verkrijgbaar zijn bij dierenwinkels, evenals hooi, gedroogd fruit en noten, en wortels en groene groenten met mate, of ongeveer 10 procent van hun dagelijkse voeding. Een fles uitgerust met een sipperbuis is de beste manier om water te leveren.

Om schoon te blijven geven deze knaagdieren zichzelf stofbaden. Het wordt aanbevolen dat binnenlandse chinchilla's een of twee keer per week stofbaden nemen in fijne vulkanische as die in dierenwinkels kunnen worden gekocht.

Chinchilla's worden beschouwd als slimmer dan konijnen en kunnen worden geleerd om met mensen te spelen. Ze zijn echter geen goede huisdieren voor kleine kinderen, omdat chinchilla's hyperactief en hooggespannen zijn.

Andere bronnen

  • Merck Veterinary Manual
  • IUCN Rode lijst: Chinchilla-chinchilla
  • IUCN Rode lijst: Chinchilla lanigera
  • Animal Diversity Web: Chinchilla's


Video Supplement: 50 AMAZING Facts to Blow Your Mind! #38.




Onderzoek


Bird Beaks Zijn Cooler Dan U Denkt - Letterlijk
Bird Beaks Zijn Cooler Dan U Denkt - Letterlijk

Short Legs Win Evolution Battle
Short Legs Win Evolution Battle

Science Nieuws


13% Van H.S. Biologie Leraren Advocate Creationism In Class
13% Van H.S. Biologie Leraren Advocate Creationism In Class

Nasa Zal Deze Zomer Een Groot Mysterie Van Fysica Oplossen
Nasa Zal Deze Zomer Een Groot Mysterie Van Fysica Oplossen

Real-Life Pot O 'Gold Ontdekt Tijdens Nederlands Bouwproject
Real-Life Pot O 'Gold Ontdekt Tijdens Nederlands Bouwproject

De Hoge Bloeddruk Van Mamma Kan Schadelijk Zijn Voor Het Kind In De Ouderdom
De Hoge Bloeddruk Van Mamma Kan Schadelijk Zijn Voor Het Kind In De Ouderdom

Welke Richting Wervelt Toiletwater Op De Evenaar?
Welke Richting Wervelt Toiletwater Op De Evenaar?


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com