Feiten Over Dassen

{h1}

Dassen zijn kleine zoogdieren die woeste jagers zijn en leden van de grootste familie van carnivoren.

Dassen zijn kleine zoogdieren met platte, wigvormige lichamen, brede voeten met lange klauwen en grof haar dat zwart, bruin, goud of wit kan zijn. Ze zijn gerelateerd aan fretten, nertsen, otters, wezels en veelvraat. Al deze dieren zijn lid van de Mustelidae, de grootste familie in de orde Carnivora.

De classificatie van dassen is complex. Volgens Daniel Heath Justice, auteur van "Badger" (Reaktion Books, 2015), worden "Categorieën voortdurend herzien, waardoor de taxonomische nauwkeurigheid van elke studie... op zijn best tijdelijk wordt."

Justitie erkent dat er nog steeds een debat gaande is over welke dieren als "echte dassen" moeten worden beschouwd. "Wetenschappers zijn het in het algemeen eens over drie soorten: de Euraziatische das, de Aziatische varkensdas en de Noord-Amerikaanse das." Het opnemen van de honingdas in deze groep is controversieel, schreef hij, omdat het genetisch en genealogisch ver verwijderd is van de anderen. De honingsdas, ook wel het ratel genoemd, wordt echter over het algemeen nog steeds tot de 'dassenfamilie' gerekend.

Classificatie / taxonomie

Volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), een samenwerkingsverband van verschillende Amerikaanse agentschappen, is een algemeen aanvaarde taxonomie van dassen:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Carnivora
onderorde: Caniformia
Familie: Marterachtigen
onderfamilie: Mustelinae *
Geslachten en soorten:

  • Arctoryx collaris - Hog das (met zes ondersoorten)
  • Meles Anakuma - Japanse das
  • Meles leucurus - Aziatische das (met zes ondersoorten)
  • Meles meles - Europese (of Euraziatische) das (met acht ondersoorten)
  • Mellivora capensis - Honingdas (met 12 ondersoorten)
  • Taxidea taxus - Amerikaanse das (met vijf ondersoorten)

* Sommige taxonomieën vermelden subfamilies als Melinae (Europese en Aziatische dassen), Mellivorinae (honingdas) en Taxidiinae (Amerikaanse dassen).

Grootte

Dassen kunnen van kop tot staart oplopen tot 20 tot 34 inch (51 tot 86 centimeter) lang. De staart voegt een extra 4 tot 6 inch (10 tot 15 cm) toe aan zijn lengte. Dassen wegen tussen 9 en 39 pond (4 tot 18 kilogram).

Habitat

Dassen hebben de voorkeur voor droge, open graslanden, hoewel ze zeer flexibel zijn. Sommige leven ook in bossen, steengroeven, hagen, zeekliffen en heidevelden. Amerikaanse dassen worden meestal gevonden in de regio Great Plains in Noord-Amerika. Ze zijn ook te vinden in de westelijke Verenigde Staten, centraal westelijke Canadese provincies en in de bergachtige gebieden van Mexico, volgens het Animal Diversity Web (ADW) aan de universiteit van Michigan.

Honing dassen worden gevonden in zuidelijk Afrika; varkensmoordenaars leven voornamelijk in Zuidoost-Azië, India en Sumatra. De Aziatische das strekt zich uit over Rusland en China en Oost-Europa. De Europese, of Euraziatische, das overspant van Ierland en Spanje tot Oost-Rusland, China en Japan, volgens ADW.

Dassen worden ook in grote aantallen aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk. Regeringsfunctionarissen hebben stappen ondernomen om de bevolking te "ruimen" om de verspreiding van tuberculose door dassen naar vee te voorkomen.

gewoontes

Dassen zijn nachtdieren, wat betekent dat ze 's nachts het meest actief zijn en overdag slapen.

Dassen hebben sterke ledematen en scherpe klauwen die hen helpen graven te graven en voedsel ondergronds te vinden. Ze maken hun huizen door tunnels en grotten te graven en gras en bladeren als bedding te gebruiken. Het huis van een das wordt een sett genoemd. Setts hebben een speciale kamer gereserveerd als de badkamer omdat dassen schone wezens zijn, volgens de Somerset Wildlife Trust.

Veel soorten dassen zijn zeer sociale wezens en leven in groepen die een cete of clan worden genoemd. Een clan deelt grondgebied en landt. Setts kunnen eeuwen oud zijn en worden gebruikt door vele generaties dassen. Eén sett kan 22 tot 109 yards (20 tot 100 meter) of langer zijn, volgens de Somerset Wildlife Trust.

Gabon's dieren in het wild omvatten virale video-beroemdheden, de honingsdas (Mellivora capensis), een kleine maar vasthoudende jager waarvan bekend is dat ze slangen eet, overvalt bijenkorven en standhoudt tegen leeuwen.

Gabon's dieren in het wild omvatten virale video-beroemdheden, de honingsdas (Mellivora capensis), een kleine maar vasthoudende jager waarvan bekend is dat ze slangen eet, overvalt bijenkorven en standhoudt tegen leeuwen.

Krediet: Laila Bahaa-el-din / Panthera

Dieet

De meeste dassen zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel planten als vlees eten. Meestal consumeren ze echter voornamelijk regenwormen en de larven van lange poten van de papa, volgens de Nottinghamshire Wildlife Trust. Sommige andere voedingsmiddelen die dassen genieten zijn onder meer slakken, kleine zoogdieren, slakken, vogeleieren en fruit.

De honingdas is een carnivoor en eet slangen, jakhalzen, vossen en zelfs krokodillen, volgens BioWeb, een website geproduceerd aan de Universiteit van Wisconsin. Het eet ook kleinere dieren, zoals insecten en larven. Het gaat ook op zoek naar bijenkorven om bij de honing te komen, vandaar de algemene naam en wetenschappelijke naam - Mellivora betekent "honingeter".

Nakomelingen

Hoewel dassen elk moment paren als ze daar zin in hebben, hebben ze maar één nest per jaar vanwege de vertraagde implantatie. Dassen bevallen in de helft tot de late winter tussen de geboorte en tussen januari en maart. Eén tot vijf baby's worden in een keer in de ondergrondse kamers geboren. Babydasjes, zoals babyberen, worden welpen genoemd. Welpen blijven in de geboortekamer tot ze ongeveer acht weken oud zijn, volgens de Nottinghamshire Wildlife Trust.

Conserveringsstatus

Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) worden de meeste dassen niet bedreigd of bedreigd. De Amerikaanse das heeft bijvoorbeeld een bevolking van enkele honderdduizenden in de Verenigde Staten. De varkensdas staat op de lijst als bijna bedreigd vanwege een bevolkingsafname van minder dan 30 procent gedurende drie generaties. Het wordt ernstig bedreigd in sommige gebieden, zoals Laos, Vietnam, China en Myanmar.

'Honing das maakt het niet uit...'

Honey badgers werd populair vanwege een YouTube-video met een humoristische voice-over. Honing dassen staan ​​bekend om hun wreedheid. Enkele leuke feiten over honingdasjes:

  • Ze worden ratels genoemd vanwege het ratelende geluid dat ze maken wanneer ze worden aangevallen.
  • Ze hebben een weerstand tegen slangengif.
  • Bij het aanvallen van bijenkorven laten ze een rook vrij die zich door de hele bijenkorf verspreidt.
  • Bij het aanvallen van grote dieren, zoals leeuwen, gaan ze voor het scrotum.

Andere feiten

  • Dassen overwinteren meestal niet, maar soms slapen ze een paar dagen of weken in hun holen tijdens het koudste deel van de winter.
  • De teckel was gefokt om op dassen te jagen. Teckel in het Duits betekent "dashond."
  • De das is het staatsdier van Wisconsin.
  • Dassen leven meestal rond de 10 jaar.
  • Hoewel veel dassen sociaal zijn, is de Amerikaanse das dat niet, en brengt hij het grootste deel van zijn tijd alleen door.

Extra middelen

  • Badger Trust: The Cull - De belangrijkste feiten
  • New Hampshire Public Television: American Badger

Video Supplement: Dassen vlooien elkaar..




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com