Feiten Over Bison

{h1}

De amerikaanse bizon is het officiële zoogdier van de verenigde staten en is het grootste zoogdier in noord-amerika.

Buffels en bizons zijn niet hetzelfde dier. Typisch, de grote donzige dieren die mensen buffels noemen, zijn eigenlijk bizons, terwijl echte buffels meer op grote stieren lijken. De twee zijn echter verwant. Bizon en buffels zijn runderen (een onderfamilie van runderen), maar bizons zijn van een ander geslacht dan buffels. Andere familieleden zijn antilopen, runderen, geiten en schapen.

Er zijn twee verschillende soorten bizons: de Amerikaanse bizon en de Europese bizon. De Amerikaanse bizon werd het officiële nationale zoogdier van de Verenigde Staten toen president Barack Obama de National Bison Legacy Act op 9 mei 2016 in de wet sloot, volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Grootte

De Amerikaanse bizon is het grootste zoogdier in Noord-Amerika. Het groeit tot 2,1 tot 3,5 meter lang van kop tot staart en de staart voegt een extra 20 tot 23,5 inch toe. Ze wegen 930 tot 2.200 lbs. (422 tot 998 kilogram).

De Europese bizon is de grootste herbivoor in Europa, volgens Encyclopedia Britannica. Het is ongeveer 9,5 voet (3 m) lang. Hoewel het ongeveer dezelfde lengte heeft als de Amerikaanse bizon, is het meestal zwaarder. Het weegt maar liefst 1.762 tot 2.203 lbs. (800 tot 1.000 kg).

Houten bizon, met een kalf.

Houten bizon, met een kalf.

Krediet: Alaska Department of Fish and Game

Habitat

De Amerikaanse bizon is te vinden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, meestal in beschermde gebieden, conserven of boerderijen. De Europese bizon is ooit gevonden in heel Europa. Nu wordt het gevonden in Polen, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Oekraïne en Slowakije.

gewoontes

Bison zijn sociale wezens en leeft in groepen die kuddes worden genoemd. Een kudde bevat meestal vrouwtjes en hun nakomelingen. Mannen leven in de buurt van een kudde vrouwen of behoren tot een kudde die uit andere mannetjes bestaat.

Bison zijn trekdieren. Kuddes migreren naar het zuiden in de winter en gaan in het voorjaar terug naar het noorden.

Deze grote dieren paren rond augustus van elk jaar. De mannetjes hebben de neiging om te vechten en te brullen voor de vrouwelijke keuzen, maar onderzoek toont aan dat vrouwen misschien de voorkeur geven aan de stillere mannetjes. "We verwachtten te ontdekken dat de grotere, sterkere jongens - de hoogwaardige heren - de luidste balg zouden hebben, omdat ze de kosten ervan aankunnen", zegt Megan Wyman, een afgestudeerde student aardrijkskunde aan de Universiteit van Californië, Davis. en de hoofdauteur van de studie. "Maar in plaats daarvan vonden we het tegenovergestelde."

Een andere verrassende bevinding is dat de mannetjes soms meer geïnteresseerd zijn in andere mannetjes. Meer dan 55 procent van de opkomst neigt naar jonge mannen met hetzelfde geslacht. [Verwante: Shh! Quiet Bison Krijg meer seks]

De moderne Europese bizon (ook wel wisent of Bison bonasus) van het Białowieża-bos in Polen.

Krediet: Rafał Kowalczyk

Dieet

Buffels zijn planteneters, wat betekent dat ze alleen vegetatie eten. Meestal staan ​​gras en kruiden op het menu, maar ze eten ook bladeren en twijgen.

Nakomelingen

Geboorten vinden meestal plaats tussen maart en mei. Een vrouw, een koe genaamd, zal na een draagtijd van negen maanden bevallen. Gewoonlijk zal ze slechts één jong tegelijk bevallen, hoewel er een tweeling is opgenomen.

Een babybizon wordt een kalf genoemd. Kalveren worden groot geboren. Amerikaanse bizonkalveren wegen een enorme 30 tot 70 pond. (14 tot 32 kg) bij de geboorte, volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een kalf wordt niet alleen beschermd door zijn moeder, maar ook door de hele kudde. Ze worden gespeend op 7 tot 13 maanden en worden typisch seksueel volwassen op een leeftijd van 2 tot 3 jaar. Volwassen bizons leven ongeveer 14 tot 24 jaar in het wild.

Classificatie / taxonomie

Hier is de classificatie van bison, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Bovidae
onderfamilie: Bovinae
Geslacht: Bison
Soorten:

  • Bison bison (Amerikaanse bizon)
  • Bison bonasus (Europese bizon)

Conserveringsstatus

Miljoenen bizons zwierven in de prehistorie door Noord-Amerika, volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Veel inheemse Amerikaanse stammen waren afhankelijk van de bizon voor voedsel, kleding en onderdak. Maar tegen het einde van de 19e eeuw bleven er slechts een paar honderd bizons over in de Verenigde Staten. Toen Europese kolonisten naar het westen trokken, verminderden ze het leefgebied van het dier en jaagden ze op het punt van uitsterven.

Tegenwoordig, hoewel niet bedreigd, doet bizon het niet erg goed. De Amerikaanse bizon staat op de lijst als bijna bedreigd door de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). Dit komt door de afhankelijkheid van de bizon van behoudsprogramma's om te overleven. De Amerikaanse bizon heeft volgens IUCN slechts 19.000 totale bizons in bizons in 54 beschermde kuddes en 11.000 totale bosbizons in 11 besparingskuddes. Volgens National Geographic leven 500.000 bizons op conserven en boerderijen.

De Europese bizon wordt door de IUCN als kwetsbaar beschouwd. De organisatie gelooft dat er misschien minder dan 1000 volwassen Europese bizons bestaan.

Andere feiten

Zowel mannetjes als vrouwelijke bizons hebben hoorns.

Bison is meestal bruin van kleur. Zelden wordt een witte bizon geboren. Deze bizons werden vereerd door indianen.

Bison zijn snelle lopers.Ze kunnen oplopen tot 40 mph (65 k / mh), volgens Encyclopedia Britannica.

Wanneer de staart van een bizon recht omhoog blijft steken, betekent dit dat het dier boos is.

Extra middelen

  • Animal Diversity Web: European Bison
  • Animal Diversity Web: American Bison
  • US Department of the Interior: kaart van Bison in Noord-Amerika
  • National Wildlife Federation: Bison


Video Supplement: Feiten & Fabels @ Bison.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com