Feiten Over Capybaras

{h1}

Capibara's zijn het grootste knaagdier ter wereld. Deze herbivore zuid-amerikaanse beesten zijn neven en nichten van veel kleinere cavia's.

Capibara's zijn 's werelds grootste knaagdier. Ze zien er echter niet uit als de typische plagen in de steegjes. Capibara's zijn zo groot als grote honden, hebben voeten met zwemvliezen en hebben geen staart. Ze hebben ook niet het typische wigvormige gezicht van de meeste knaagdieren. Deze knaagdieren lijken veel meer op grotere versies van hun naaste familieleden, cavia's.

Grootte

Capibara's zijn van ongeveer 39 tot 51 inch (100 tot 130 centimeter) lang en ongeveer 20 inch (50 cm) lang van voet tot schouder. Ze hebben de neiging om 60 tot 174 pond wegen. (27 tot 79 kilogram), afhankelijk van geslacht. Vrouwtjes zijn meestal een beetje groter dan mannen.

Habitat

Deze waterminnende knaagdieren hebben water nodig om hun droge huid vochtig te houden en worden alleen gevonden in gebieden met overvloedige waterbronnen. Sommige van hun vochtige habitats omvatten estuaria, moerassen, rivieroevers en langs beken in Midden- en Zuid-Amerika, volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). Capybaras, ook wel waterpeppers genoemd, slapen langs de waterbron in dichte begroeiing om zich te verbergen voor roofdieren en om koel te blijven. Soms dutten capybaras ook in modder of ondiep water.

Een capibara zwemt in een Pantanal-meer.

Een capibara zwemt in een Pantanal-meer.

Krediet: Julie Kunen, Copyright WCS

gewoontes

Capibara's zijn sociale wezens. Een typische groep capibara's bevat ongeveer 10 leden. Tijdens het natte seizoen kan een groep echter ongeveer 40 leden en maximaal 100 leden bevatten tijdens het droge seizoen, allemaal geleid door een dominante man. Het thuisaanbod van een groep kan van vijf tot 494 acres zijn (twee tot 200 hectare), volgens de San Diego Zoo.

Als schemerige dieren zijn capibara's het meest actief tijdens zonsopgang of zonsondergang. Soms echter, wanneer capibara's zich bedreigd voelen, zullen ze 's nachts actief zijn, wat betekent dat ze' s nachts wakker blijven en overdag slapen. Het duister biedt dekking terwijl ze eten en socialiseren, zodat roofdieren minder geneigd zijn ze aan te vallen.

Dieet

Capibara's zijn planteneters en eten alleen vegetatie. Ze eten voornamelijk waterplanten en grassen, hoewel graan, meloenen en squash ook op het menu kunnen staan. Tachtig procent van hun dieet bestaat uit slechts vijf verschillende soorten grassen, volgens de San Diego Zoo. Een typische dag van eten kan 6 tot 8 lbs omvatten. (2,7 tot 3,6 kg) vers gras, volgens de Rainforest Alliance.

Nakomelingen

Draagtijd voor een vrouwelijke capibara kan tot 120 dagen duren. Ze geeft normaal gesproken geboorte aan ongeveer drie pups tegelijk, maar kan overal tussen één tot zeven nakomelingen tegelijkertijd hebben.

Pups wegen 2 tot 3 lbs. (1 tot 1,5 kg) bij de geboorte en hebben al tanden. Ze worden gespeend na 16 weken. Met 18 weken zijn de pups zo groot als 88 lbs. (40 kg).

Rond een jaar oud verlaten pups de groepen van hun ouders om nieuwe te vinden. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden en mannen rijpen ongeveer 15 en 24 maanden. Ze leven meestal zes tot twaalf jaar, volgens het Animal Diversity Web.

Een moeder capybara en zijn baby.

Een moeder capybara en zijn baby.

Dankbetuiging: Ken Bohn, San Diego Zoo

Classificatie / Taxonomie

Hier is de classificatie van capibara's, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Rodentia
onderorde: Hystricomorpha
infraorder: Hystricognathi
Familie: Caviidae
onderfamilie: Hydrochoerinae
Geslacht: Hydrochoerus
Soorten: Hydrochoerus hydrochaeris

Conserveringsstatus

Capibara's worden als minst bezorgd vermeld door de IUCN. Dit komt omdat de populatie groot lijkt, wijdverbreid en niet-bedreigd, hoewel de werkelijke populatie van de capibara onbekend is.

Andere feiten

Capybaras kunnen maximaal vijf minuten per keer onder water blijven, volgens de San Diego Zoo.

De wetenschappelijke naam voor capibara komt van Hydro chaeris, wat 'waterzwijn' betekent in het Grieks.

Een Amazonestam noemt de capibara Kapiyva of 'meester van het gras' in hun moedertaal.

Aanvullende bronnen

  • Encyclopedia Britannica: Capybara
  • Rainforest Alliance: Capybara (Hydrochaeris hydrochaeris)
  • Smithsonian National Zoological Park: Amazonia Species Facts


Video Supplement: A Capybara Family's Day at Play | Deadly Game.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com