Feiten Over Dingo'S

{h1}

De dingo is een wilde, middelgrote hond die al duizenden jaren door australië rondzwierf.

Dingo's zijn wilde hoektanden die voornamelijk in Australië voorkomen, hoewel sommige verspreide groepen zich ook in Zuidoost-Azië bevinden. Ze werden meer dan 3500 jaar geleden geïntroduceerd op het eilandcontinent, maar de exacte oorsprong van het dier is in geschil.

Eeuwenlang was de wetenschappelijke consensus dat de dingo in Australië met Aziatische zeevaarders aankwam, volgens Laurie Corbett, auteur van "The Dingo in Australië en Azië" (Cornell, 1995). In 2011 publiceerde een onderzoek in het tijdschrift Proceedings van de Royal Society B echter dat de honden veel eerder over een landbrug liepen, ergens tussen 4.600 en 18.300 jaar geleden.

Grootte

Dingo's zijn middelgrote honden - 3,5 tot 4 voet (1,1 tot 1,2 meter) lang van kop tot staart. De staart voegt nog eens 12 tot 13 inch (30 tot 33 centimeter) toe aan hun lengte. Gewoonlijk wegen dingo's 22 tot 33 lbs. (10 tot 15 kilogram), volgens National Geographic, en mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

De meeste dingo's zijn meestal roodachtig oranje van kleur. Sommige zwart en wit of zwart en tan dingo's bestaan, hoewel zeldzaam.

Habitat

Dingo's leven in heel West- en Midden-Australië in bossen, vlaktes, bergachtige plattelandsgebieden en woestijngebieden. Ze maken hun holen in konijnenholen, grotten of holle boomstammen, volgens het Animal Diversity Web (ADW) van de University of Michigan.

Een dingo die aan een kattenpad snuffelt.

Een dingo die aan een kattenpad snuffelt.

Krediet: Arian Wallach.

gewoontes

Dingo's zijn sociale wezens die in groepen leven die packs worden genoemd, hoewel sommige dingos ervoor kiezen om alleen te leven. Een pakket heeft meestal ongeveer 10 leden. Ze reizen samen en jagen samen, maar rang is zeer betwist. Een dominante vrouw en haar partner leiden het peloton, met het dominante mannetje als de ultieme leider van het peloton. Het dominante wijfje doodt het nageslacht van de andere vrouwtjes in het peloton. De leden van het peloton zorgen volgens ADW voor de jongen van de dominante vrouw.

Dingo's zijn territoriaal, maar ze vechten gewoonlijk niet over territorium met andere pakketten. Hoewel dingo's meestal rond hun geboorteplaats blijven, kunnen ze 6.0 tot 12.4 mijl (10 tot 20 kilometer) per dag reizen op zoek naar voedsel op hun grondgebied, volgens ADW.

Dieet

Dingo's zijn de grootste landroofdier in Australië en worden beschouwd als toproofdieren ("de top van de voedselketen"). Grotendeels, zijn de dingos carnivoren die vlees eten, maar zij eten ook soms fruit, korrels en noten. Kleine tot middelgrote spellen zijn meestal wat er op het menu staat. Een typische maaltijd voor een dingo omvat een knaagdier, een konijn, een vogel of een hagedis, volgens National Geographic.

Nakomelingen

Een keer per jaar krijgen vrouwtjes meestal na een draagtijd van ongeveer 63 dagen ongeveer vijf nakomelingen. Baby dingo's worden pups genoemd. Na 6 tot 8 weken zijn de pups volgroeid en klaar om te scheiden van hun moeder. Op 3 jaar tijd vinden ze een partner en vaak een partner voor het leven, volgens ADW. Dingo's leven meestal rond de 13 jaar.

Classificatie / taxonomie

De taxonomie van de dingo is al meer dan twee eeuwen niet consistent. Het dier werd voor het eerst genoemd Canis dingo in 1793. De naam veranderde verschillende keren toen onderzoekers probeerden deze in de evolutionaire boom van honden te passen. De huidige taxonomische naam is Canis lupus dingo, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), wat betekent dat het wordt beschouwd als een ondersoort van de wolf (net zoals de huishond Canis lupus familiaris).

Sommige experts hebben echter voorgesteld dat isolatie, genetische drift en natuurlijke selectie ertoe hebben geleid dat de dingo een unieke soort is geworden. Een studie uit 2014 in het Journal of Zoology vermeldde veel fysieke verschillen tussen wolven, tamme honden en dingo's. De onderzoekers beweren dat de naam Canis dingo zou opgestaan ​​moeten worden.

Volgens ITIS is dit de huidige taxonomie van de dingo:

  • Koninkrijk: Animalia
  • Subkingdom: Bilateria
  • Infrakingdom: Deuterostomia
  • Phylum: Chordata
  • Subphylum: Vertebrata
  • Infraphylum: Gnathostomata
  • Superklasse: Tetrapoda
  • Klasse: Mammalia
  • Subklasse: Theria
  • Infrarood: Eutheria
  • Bestelling: Carnivora
  • Onderorde: Caniformia
  • Familie: Canidae
  • Geslacht: Canis
  • Soorten: Wolf
  • ondersoort: Canis lupus dingo

Dingo's leven in heel West- en Centraal-Australië.

Dingo's leven in heel West- en Centraal-Australië.

Krediet: Arian Wallach.

Conserveringsstatus

Dingo's kruisen elkaar met huishonden en produceren hybriden. Hybridisatie of kruising is een belangrijke bedreiging voor de persistentie van dingo's op lange termijn, volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). Als gevolg daarvan worden dingo's als kwetsbaar beschouwd. De IUCN geeft echter toe dat het moeilijk is om hybriden te onderscheiden van pure dingo's en dat de werkelijke populatiecijfers niet bekend zijn. Er wordt aangenomen dat de bevolking afneemt. Volgens National Geographic zijn mogelijk meer dan een derde van de dingo's in Zuidoost-Australië hybriden.

Dingo's worden beschermd in nationale parken, werelderfgoedgebieden, aboriginalreservaten en het Australische Hoofdstedelijk Territorium. De dingo wordt echter elders als een plaag beschouwd en premies voor dingo skins en hoofdhuid bestaan ​​in sommige regio's, volgens de IUCN.

Hoewel niet bedreigd, heeft de dingo andere soorten in gevaar gebracht. Het is de schuld van het uitsterven van bandicoots, macropodids (de familie van kangoeroes en wallabies) en rat-kangoeroes in bepaalde gebieden van Australië.

Andere feiten

Dingo's blaffen niet, maar ze huilen als wolven, volgens de Australia Zoo.

Dingo's zijn een belangrijke voedselbron voor sommige mensen in Azië. Ze worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden, volgens Corbett.

In Australië is er een Dingo Fence, 3,307 mijl (5,322 km) lang, om dingos weg te houden van schapen, volgens ADW.

Extra middelen

  • Australian Geographic: Dingo heeft aparte soorten gedeclareerd
  • Dingo voor biodiversiteitsproject
  • Animal Planet: Dingo Video


Video Supplement: Interessante koalaweetjes en schattige babybeelden ?.




Onderzoek


Lionfish Mag Hier Zijn Om Te Blijven, Maar Hunting Them Helpt
Lionfish Mag Hier Zijn Om Te Blijven, Maar Hunting Them Helpt

Feiten Over De Berenhond
Feiten Over De Berenhond

Science Nieuws


Mars H2O: Hoe Wetenschappers Zout Water Op De Rode Planeet Ontdekten
Mars H2O: Hoe Wetenschappers Zout Water Op De Rode Planeet Ontdekten

Take A Look: A Venice Canal... Bevroren
Take A Look: A Venice Canal... Bevroren

Sun Ontketent De Sterkste Zonnevlammen Van 2013
Sun Ontketent De Sterkste Zonnevlammen Van 2013

Wil Je Ontspannen? Probeer Een Massage Aan Te Bieden
Wil Je Ontspannen? Probeer Een Massage Aan Te Bieden

Een Klein, 'Uitgestorven' Buideldier Komt Opnieuw Tevoorschijn In De Australische Woestijn
Een Klein, 'Uitgestorven' Buideldier Komt Opnieuw Tevoorschijn In De Australische Woestijn


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com