Feiten Over Olifanten | Afrikaanse Olifanten En Aziatische Olifanten

{h1}

Olifanten zijn de grootste landdieren op aarde, hoewel zowel afrikaanse als aziatische olifanten nog steeds worden bedreigd door menselijke activiteiten.

Olifanten zijn de grootste landdieren op aarde. Ze hebben karakteristieke lange neuzen, of trunks; grote, slappe oren; en brede, dikke benen. Er zijn twee soorten olifanten. De Aziatische olifant en de Afrikaanse olifant leven op verschillende continenten en hebben vele unieke kenmerken. Er zijn verschillende ondersoorten die behoren tot de een of de andere van deze twee hoofdsoorten, hoewel er onenigheid bestaat over alleen hoeveel ondersoorten er zijn.

Grootte

Afrikaanse olifanten zijn de grootste van de twee soorten. Ze groeien van schouder tot teen 8,2 tot 13 voet (2,5 tot 4 meter) en wegen 5000 tot 14.000 lbs. (2.268 tot 6.350 kilogram), volgens de National Geographic. Aziatische olifanten kunnen van schouder tot teen oplopen tot 6,6 tot 9,8 voet (2 tot 3 m) en wegen maximaal 2,25 tot 5,5 ton (2,041 tot 4,990 kg).

Oudere olifanten met grotere slagtanden worden zeldzamer door hun ivoor.

Oudere olifanten met grotere slagtanden worden zeldzamer door hun ivoor.

Krediet: Muhammad Mahdi Karim, CC BY-SA

Habitat

Afrikaanse olifanten leven in sub-Sahara Afrika, de regenwouden van Midden- en West-Afrika en de Sahel woestijn in Mali. Aziatische olifanten leven in scrubbossen en regenwouden in Nepal, India en Zuidoost-Azië.

Dieet

Olifanten eten grassen, wortels, fruit en schors. Ze gebruiken hun slagtanden om de schors van bomen te trekken en wortels uit de grond te graven.

Een olifant heeft eetlust die overeenkomt met zijn grootte. Een volwassene kan 300 pond eten. (136 kg) voedsel per dag, volgens de National Geographic.

Extra grote olifanten zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen. Maar het is moeilijk om lichaamsvet te meten op de enorme wezens.

Extra grote olifanten zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen. Maar het is moeilijk om lichaamsvet te meten op de enorme wezens.

Krediet: Alta Oosthuizen / Shutterstock.com

gewoontes

Een groep olifanten wordt een kudde genoemd. De kudde wordt geleid door een matriarch, het oudste vrouwtje. Vrouwtjes, maar ook jonge en oude olifanten, blijven bij elkaar in een kudde. Volwassen mannetjes hebben de neiging om alleen rond te dwalen.

Olifanten hebben ook bepaalde regels. Wanneer ze elkaar bijvoorbeeld ontmoeten, verwachten ze dat de andere olifant zijn slurf als begroeting uitbreidt. De matriarch zal jonge olifanten in haar kudde vaak leren hoe ze naar behoren moeten handelen.

Nakomelingen

Mannelijke olifanten worden stieren genoemd en vrouwtjes worden koeien genoemd. Na het paren, zal de koe ongeveer 22 maanden zwanger zijn. Wanneer de babyolifant eindelijk wordt geboren, kan deze ongeveer 200 lbs wegen. (91 kg) en staan ​​ongeveer 3 voet (1 m) hoog.

Een babyolifant wordt een kalf genoemd. Naarmate het kalf groeit, wint het 2 tot 3 lbs. elke dag tot zijn eerste verjaardag. Tegen de tijd dat ze 2 of 3 jaar oud zijn, zijn kalveren klaar om gespeend te worden. Mannelijke kalveren trekken zelfstandig weg, terwijl vrouwtjes bij hun moeder blijven. Als ze 13 tot 20 jaar oud zijn, zullen ze volwassen genoeg zijn om hun eigen jongen te hebben. Olifanten leven 30 tot 50 jaar in het wild.

Classificatie / Taxonomie

De taxonomie van olifanten, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), is:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Proboscidea
Familie: Elephantidae
Geslachten en soorten: Loxodonta africana (Afrikaanse savanneolifant), Loxodonta cyclotis (Afrikaanse bosolifant), Elephas maximus (Aziatische olifant)
ondersoorten: ITIS herkent:

  • Elephas maximus indicus (Indische olifant)
  • Elephas maximus maximus (Sri Lankaanse olifant)
  • Elephas maximus sumatranus (Sumatraanse olifant)

Een andere mogelijke ondersoort is Elephas maximus borneensis (Pygmee-olifant van Borneo). Het Wereld Natuur Fonds heeft vastgesteld dat DNA-bewijs aantoont dat de Pygmee-olifant van Borneo genetisch anders is dan andere Aziatische olifanten.

De mannelijke olifant Changila, kort voor stropers doodde hem bij het Samburu National Reserve in Kenia.

De mannelijke olifant Changila, kort voor stropers doodde hem bij het Samburu National Reserve in Kenia.

Krediet: David Daballen

Conserveringsstatus

Volgens de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN), is de Aziatische olifant in gevaar. Hoewel niet precies bekend is hoeveel Aziatische olifanten er nog over zijn, wordt aangenomen dat de populatie afneemt. De Afrikaanse olifant wordt als kwetsbaar beschouwd. Over het algemeen nemen de populaties toe. Volgens de African Wildlife Foundation zijn er ongeveer 470.000 Afrikaanse olifanten op de wereld rond.

Andere feiten

De Afrikaanse olifant is te herkennen aan zijn oren. Uitgestrekt, hebben zijn oren de vorm van het Afrikaanse continent. Aziatische olifanten hebben kleinere oren, die aan de bovenzijde meer afgerond zijn en plat langs de bodem. Warmte straalt uit de massieve oren van de olifant en fungeert als een koelmechanisme.

De grootste olifant ooit geregistreerd was een Afrikaanse olifant, volgens de San Diego Zoo. Het was 24.000 pond. (10.886 kg) en 13 voet (3.96 m) hoog van zijn voeten tot zijn schouders.

Als het te heet wordt, zuigen Afrikaanse olifanten water in hun slurf en blazen het vervolgens weer op om zichzelf te douchen met een koele mist.

De stam van een olifant heeft volgens National Geographic meer dan 100.000 spieren. Ze gebruiken het om te ademen, dingen op te pikken, geluiden te maken, te drinken en te ruiken.

Op dezelfde manier waarop mensen de neiging hebben rechtshandig of linkshandig te zijn, kunnen olifanten met de rechtermuisknop worden geduwd of met de linkerhand worden geduwd.Hun dominante slagtand is gemakkelijk te identificeren, omdat het meer versleten zal zijn dan de minder dominante slagtand, volgens het Wereld Natuur Fonds.

De huid van een olifant kan zo dik zijn als 1 inch, maar is gevoelig voor de zon. Om het te beschermen, bedekken olifanten zich in modder of stof.

Extra middelen

  • San Diego Zoo: Olifanten
  • International Elephant Foundation
  • African Wildlife Foundation: informatie over olifanten
  • Smithsonian National Zoological Park: Asian Elephants
  • Sea World: Wetenschappelijke classificatie van olifanten


Video Supplement: Aziatische olifanten in Dierenpark Amersfoort..




Onderzoek


Wat Te Doen Als Je Face-To-Face Met Een Alligator Komt
Wat Te Doen Als Je Face-To-Face Met Een Alligator Komt

Zal 'Green Bullets' Ruin Hunting?
Zal 'Green Bullets' Ruin Hunting?

Science Nieuws


Welke Richting Wervelt Toiletwater Op De Evenaar?
Welke Richting Wervelt Toiletwater Op De Evenaar?

Maak Kennis Met Sphen En Magic, Het Pinguïnpaar Met Hetzelfde Geslacht Dat Een Ei In Gevangenschap Grootbrengt
Maak Kennis Met Sphen En Magic, Het Pinguïnpaar Met Hetzelfde Geslacht Dat Een Ei In Gevangenschap Grootbrengt

Kunstmatige Plaatjes Bootsen De Natuur Na Om Bloeden Te Stoppen
Kunstmatige Plaatjes Bootsen De Natuur Na Om Bloeden Te Stoppen

Microben Vinden Bescherming In Georganiseerde Communities
Microben Vinden Bescherming In Georganiseerde Communities

Zijn We Alleen In Het Universum? Nieuwe Analyse Zegt Misschien
Zijn We Alleen In Het Universum? Nieuwe Analyse Zegt Misschien


WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com