Feiten Over Geiten

{h1}

Geiten behoren tot de vroegste gedomesticeerde dieren. Berggeiten leven in steile, rotsachtige gebieden.

Geiten zijn krachtige zoogdieren met hoorns en gespleten hoeven. Er zijn twee soorten geiten: binnenlandse geiten (Capra hircus), die worden gefokt en gefokt als landbouwhuisdieren; en berggeiten (Oreamnos americanus), die leven in steile, rotsachtige gebieden in het Amerikaanse noordwesten.

Geiten zijn leden van de Bovidae-familie, die ook antilopen, runderen en schapen omvat, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Andere leden van de Caprahet geslacht omvat de steenbokken, markhors en turs, die soms wilde geiten worden genoemd. Berggeiten zijn de enige levende soort in het geslacht Oreamnos.

Grootte

Berggeiten kunnen tussen de 125 en 180 lbs wegen. (57 tot 82 kilogram) en groeien van 49 tot 70 inch (124 tot 178 centimeter) lang. Hun zwarte hoorns worden 20 tot 30 cm lang. Ze laten hun hoorns niet vallen, dus de leeftijd van een geit kan bepaald worden door de jaarlijkse groeiringen te tellen. Zowel mannetjes als vrouwelijke berggeiten hebben hoorns, volgens het Animal Diversity Web (ADW) aan de universiteit van Michigan.

Volgens het Smithsonian Institution zijn er ongeveer 200 soorten binnenlandse geiten, dus de maten lopen sterk uiteen. Een van de kleinste rassen, de Nigeriaanse dwerggeit, weegt ongeveer 20 lbs. (9 kg). Pygmy geiten wegen van 53 tot 86 lbs. (24 tot 39 kg). De Anglo-Nubische geit weegt tot 250 lbs. (113 kg).

Habitat

Berggeiten zijn te vinden in de Rocky Mountains, meestal in Alaska, West-Montana, centraal Idaho, South Dakota, Colorado en Washington. De brede spreiding van hun gespleten hoeven stelt hen in staat om met gemak steile berghellingen te beklimmen. Ze leven meestal in hoogtes van 3.281 tot 16.404 voet (1.000 tot 5.000 meter) boven zeeniveau.

Binnenlandse geiten worden overal ter wereld grootgebracht in bijna elk type terrestrische biologie. De belangrijkste habitatvereisten voor een binnenlandse geit zijn gras om te eten en een schone, geventileerde schuilplaats, volgens ADW.

gewoontes

Geiten zijn zeer sociale wezens en leven in groepen die kuddes worden genoemd, die volgens National Geographic wel 20 geiten in het wild kunnen bevatten. Berggeiten zijn het meest sociaal tijdens de winter en hebben de neiging om solo te gaan in de zomer. In kuddes is er het hele jaar door een dominante vrouw, tot het paarseizoen. Op dit moment domineert een man de kudde. Vaak leven mannetjes alleen met een paar andere mannetjes of alleen, het hele jaar door.

Geiten brengen hun dagen doorgaans grazend door op grassen binnen hun thuisgebied, wat een gebied is van ongeveer 23 vierkante kilometer, volgens de ADW. Berggeiten graven 1 tot 1 inch (25 tot 50 mm) depressies in de grond om te slapen, te rusten en stof in te baden.

Dieet

Geiten zijn planteneters, wat betekent dat ze alleen vegetatie eten. Hun favoriete voedsel is gras, hoewel berggeiten ook mossen en planten eten. Veel binnenlandse geiten eten ook vuilnis, kamerplanten of andere items die ze rondslingeren.

Geiten grijpen voedsel met hun lippen en brengen het in hun mond, volgens het Smithsonian. De bovenkaak is breder dan de onderkaak, zodat ze maar één kant van hun mond kunnen gebruiken om het voedsel te malen. Dit veroorzaakt de draaiende beweging die wordt waargenomen wanneer een geit (of een koe) kauwt.

Geiten zijn herkauwers en net als vee hebben ze vier maagcompartimenten. De pens kan 4 tot 6 gallons (15 tot 23 liter) bevatten; het reticulum kan 0,26 tot 0,5 gallon (0,98 tot 1,9 liter) bevatten; de omasum kan maximaal 0,26 gallon (0,98 liter) bevatten en de lebmaag kan tot 3,8 liter (3,8 gallon) bevatten. Het duurt 11 tot 15 uur voordat voedsel door het spijsverteringsstelsel van een geit gaat.

Een babygeit prikt haar mama.

Een babygeit prikt haar mama.

Krediet: © Brian Squibb

Nakomelingen

Een mannelijke geit wordt een bok of een bok genoemd, tenzij het gecastreerd is, en dan wordt het een weerwoord genoemd. Vrouwelijke geiten, ook wel nannies of do's genoemd, brengen in de lente een of twee nakomelingen voort na een draagtijd van 150 tot 180 dagen. Babygeiten worden kinderen genoemd.

Binnen enkele minuten na de geboorte zijn kinderen rondlopen. Na drie of vier maanden zijn de kinderen gespeend en na 30 maanden zijn ze klaar om kinderen te krijgen. Wilde geiten hebben meestal een levensduur van 9 tot 12 jaar.

Classificatie / taxonomie

Hier is de taxonomie van geiten, volgens ITIS:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Bovidae
onderfamilie: Caprinae
Geslachten en soorten:

  • Oreamnos americanus (berggeiten)
  • Capra hircus (binnenlandse geiten)

ondersoorten:

  • Capra hircus aegagrus (bezoars, of wilde geit), gevonden in West-Azië
  • Capra hircus chialtanensis (Chiltan-geit), gevonden in west-centraal Pakistan
  • Capra hircus cretica (Kretenzische geit, kri-kri, agrimi of Kretenzische steenbok), gevonden in het oostelijk deel van de Middellandse Zee
  • Capra hircus hircus
  • Capra hircus jourensis
  • Capra hircus picta

Conserveringsstatus

Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) worden de meeste wilde geiten als kwetsbaar, bedreigd of met uitsterven bedreigd. Bijvoorbeeld de Capra hircus aegagrus wordt als kwetsbaar beschouwd vanwege een geschatte bevolkingsafname van ongeveer 30 procent in de afgelopen drie generaties.

Een neef van de geit, Capra caucasicaof West Caucasian tur, een in de bergen wonende geitenantilope die alleen in de bergen van de Kaukasus wordt gevonden, wordt door de IUCN als bedreigd beschouwd vanwege een geschatte bevolkingsafname van meer dan 50 procent in de afgelopen drie generaties.

Geiten versus schapen

Geiten en schapen zijn verschillende soorten en er zijn verschillende fysieke en gedragsmatige verschillen. Volgens Susan Schoenian, een schapen- en geitenspecialist aan de Universiteit van Maryland, op de website Sheep101:

  • Geiten hebben 60 chromosomen; schapen hebben 54. (Mensen hebben 46 chromosomen.)
  • De staart van een geit wijst gewoonlijk op (tenzij het bang of ziek is); de staart van een schaap hangt naar beneden en wordt vaak ingekort (gekoppeld).
  • Geiten zijn onafhankelijk en van nature nieuwsgierig; schapen geven de voorkeur aan samenkomen en zijn meer afstandelijk.
  • Geitenjassen hoeven niet te worden geknipt of gekamd (maar Angora-geiten worden geschoren om een ​​vezel te leveren die mohair wordt genoemd). De vacht van een schaap zal blijven groeien tenzij hij wordt gescheurd. [Verwante: overwoekerd schapen krijgt recordbrekende kapsel]
  • De meeste geiten hebben horens; veel schapenrassen zijn hoornloos (hoornloos). Geithoorns zijn smal en recht; schapenhoorns krulen rond in lussen aan de zijkant van hun hoofd.

Andere feiten

  • Berggeiten kunnen volgens National Geographic in een enkele grens 12 voet (3,5 meter) springen.
  • Berggeiten hebben helderwitte jassen die hen helpen om zich in de besneeuwde gebieden van hun woongebied te mengen. Binnenlandse geiten hebben jassen die geel, chocolade of zwart zijn.
  • Geiten waren een van de eerste gedomesticeerde dieren en werden ongeveer 9.000 jaar geleden gedomesticeerd volgens het Smithsonian.
  • Bij fel licht is de pupil in het oog van een geit rechthoekig in plaats van rond.
  • Geitenvlees - chevon of cabrito genoemd - wordt over de hele wereld gegeten.
  • Meer mensen consumeren geitenmelk dan de melk van een ander dier.

Extra middelen

  • San Diego Zoo: Domestic Goats
  • The Guardian: Synthetic Biology and The Rise of the 'Spider-Goats'
  • Oklahoma State University: Goat Breeds


Video Supplement: SEKS MET EEN GEIT! - WOW #50 - Vakonova.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com