Feiten Over Bultruggen

{h1}

Bultruggen staan ​​bekend om hun angstaanjagende liedjes en verbluffende acrobatische luchtfoto's.

Bultruggen zijn enorme wezens - ongeveer zo groot als een schoolbus. Ze staan ​​bekend om hun angstaanjagende en melodieuze liedjes en voor het doorbreken van het water met verbazingwekkende acrobatische vaardigheden.

Bultruggen hebben normaal geen bult op hun rug; de naam komt van de grote bult die zich vormt wanneer ze hun ruggen buigen voordat ze een diepe duik in de oceaan maken. De wetenschappelijke naam, Megaptera novaeangliae, betekent "big-winged New Englander" omdat de bevolking die van New England zwom de bekendste was voor Europeanen, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Grootte

Bultruggen zijn niet de grootste walvissen - dat is de blauwe vinvis. Bultruggen kunnen 18 meter lang worden en ze kunnen maar liefst 40 ton wegen (ongeveer de helft van de grootte van een blauwe vinvis), volgens de NOAA. Hun vinnen kunnen oplopen tot 16 voet (5 m) lang, dat is het grootste aanhangsel in de wereld. Hun staarten zijn ook enorm en groeien tot 18 voet (5,5 m) breed. Zoals de meeste walvissen zijn vrouwtjes groter dan mannetjes.

De hoofden van de bultruggen zijn breed en afgerond en bedekt met knoppen, de zogenaamde tubercles. Elke knop bevat ten minste één stug haar, volgens de American Cetacean Society (ACS). Het doel van de haren is niet bekend, maar men denkt dat het bewegingsdetectoren zijn.

Bultruggen zijn zwart aan de bovenste (dorsale) zijde en gevlekt zwart en wit aan de onderzijde (ventrale) kant. Ventrale plooien lopen van het puntje van de onderkaak naar de buik, aldus de ACS. Ze hebben een rugvin op hun rug. Het vorm- en kleurenpatroon op de dorsale vin en staartvin is uniek voor elk individu, zoals menselijke vingerafdrukken. Die ontdekking heeft onderzoekers geholpen bij het identificeren, catalogiseren en volgen van bultrugmigratie, populatiegrootte, seksuele volwassenheid en gedragspatronen.

Habitat

Bultruggen zwerven over de hele wereld, maar precies waar ze te vinden zijn, hangt af van de tijd van het jaar. In de zomer brengen veel bultruggen hun tijd door op hoge breedtegraden, zoals de Golf van Alaska of de Golf van Maine, volgens de NOAA. In de winter zwemmen ze naar de warme wateren dichter bij de evenaar, rond Hawaii, Zuid-Amerika en Afrika.

De uitzondering zijn de bultruggen die in de Arabische Zee leven. Ze blijven daar het hele jaar door, eten en paren allemaal in hetzelfde gebied, volgens de ACS.

Schending bultrugwalvis.

Schending bultrugwalvis.

Krediet: Opération cétacés

gewoontes

Bultruggen reizen meestal alleen of in kleine groepen, de zogenaamde pods, bestaande uit twee of drie walvissen, volgens Whale Facts. Wanneer ze samen zijn, communiceren ze met elkaar en reizen ze samen, en moeders en hun jonge kinderen raken zelfs de vinnen aan als een mogelijk teken van vertedering. Soms helpen ze elkaar zelfs op jacht.

Bultruggen migreren verder dan enig ander zoogdier op aarde, volgens de NOAA. Ze kunnen regelmatig 3.000 mijl (5.000 kilometer) afleggen tussen hun broed- en voergebieden. De langste ooit geregistreerde migratie was 11.706 mijl (18.840 km), een reis die van Amerikaans-Samoa naar het Antarctische schiereiland ging.

Het overtreden

Bultruggen stoten zichzelf vaak boven het water uit en spatten vervolgens weer naar beneden, volgens National Geographic. Dit wordt overtreden genoemd. Sommige wetenschappers denken dat ze dit kunnen doen om parasieten af ​​te spuiten, maar ze doen het misschien gewoon omdat het leuk is.

Ze slaan ook het water met hun staarten of flippers, volgens de NOAA. Dit gedrag kan worden gebruikt om met elkaar te communiceren. Ze kunnen ook worden gebruikt om dominantie en gezondheid te tonen tijdens de paartijd, volgens Whale Facts.

Walvishaaien

Bultruggen staan ​​bekend om hun angstaanjagende liedjes, complexe sequenties van gekreun, gehuil en geschreeuw die vaak uren duren, volgens National Geographic. Alleen mannelijke walvissen zingen, dus wetenschappers denken dat ze proberen potentiële partners aan te trekken.

Een man kan urenlang zingen, het nummer meerdere keren herhalen. Alle mannetjes in een populatie zingen hetzelfde liedje, maar de nummers van elke populatie zijn anders. Walvissen in de Noord-Atlantische Oceaan zingen bijvoorbeeld één lied, terwijl walvissen in de Noord-Pacific een ander lied zingen, volgens de NOAA. Nummers veranderen geleidelijk van jaar tot jaar.

Liedjes zijn 20 mijl (30 km) verderop te horen, volgens de NOAA. De walvisgeluiden hebben doorgaans een audiofrequentie tussen 80 en 4.000 hertz, volgens National Geographic. In 2015 meldden onderzoekers dat er ongeveer 40 Hertz gehoord werd van bultruggen. De ondergrens voor gehoor door de mens is 20 Hertz.

Maar deze scheepsreuzen schreeuwen niet alleen luide liedjes uit. Het blijkt dat ze ook "binnenstemmen" hebben wanneer de situaties er om vragen, volgens een onderzoek dat op 25 april 2017 is gepubliceerd in het tijdschrift Functional Ecology. De onderzoekers ontdekten dat de jongeren tijdens hun migratie van kalveren en hun moeders naar voedselgebieden, zeer stille vocalisaties maakten; deze oproepen waren ongeveer 40 decibel rustiger dan die gemaakt door het zingen van walvissen en tot 70 decibel lager dan de sociale vocalisering van volwassen bultruggen. De onderzoekers vermoeden dat het "fluisteren van walvissen" een manier kan zijn voor de moederkalf-paren om onder de radar van nabijgelegen orka's te blijven.

Dieet

Bultruggen zijn baleinwalvissen. In plaats van tanden hebben ze 270 tot 400 overlappende platen met franje aan beide kanten van de bovenkaak, de baleinenplaten.De platen zijn gemaakt van keratine, wat hetzelfde is als waar menselijk haar en nagels van gemaakt zijn. Baleen platen zijn zwart en ongeveer 30 inch (76 cm) lang, volgens de NOAA.

Bultruggen eten meestal op kleine vissen, krill (kleine schaaldieren) en plankton. Om prooi te eten, nemen ze grote slok water. Onder de mond bevinden zich 12 tot 36 keelgroeven die uitzetten om het water vast te houden. De baleinen filteren het water en de twee uitwerpopeningen aan de achterkant van de walvis verdrijven het water. De vis en andere goodies blijven in de walvis voor de spijsvertering.

Deze walvissen jagen en voeren in de zomer, en ze zullen vasten tijdens de paartijd en van de blubberreserves leven, zodat ze zich kunnen concentreren op migratie en paring, volgens Whale Facts. Een jachtmethode die uniek is voor bultruggen heet bubble netting. Bultruggen jagen in groepen en gebruiken luchtbellen om vissen te hoeden, bijeen te drijven of te desoriënteren. Bultruggen kunnen tot 3000 lbs eten. (1.360 kilogram) voedsel per dag, volgens de NOAA.

Het eerste woord van de wetenschappelijke naam van de bultrugwalvis, Megaptera, betekent 'grote vleugel'. Bultruggen hebben de langste vinnen in de walviswereld - of de langste armen ter wereld. Hun vinnen kunnen tot 19 voet lang worden.

Krediet: © Dr. Ingrid Visser, Orca Research Trust

Nakomelingen

Een vrouwelijke bultrug heeft om de twee tot drie jaar een baby. Ze draagt ​​haar jongen voor een draagtijd van ongeveer 12 maanden, volgens de ACS. Baby's, genaamd kalveren, worden levend geboren, zoals de meeste zoogdieren. De pasgeborenen zijn tussen de 10 en 15 voet (3 tot 4,5 m) lang en wegen tot een ton (907 kg).

De kalveren verzorgen bijna een jaar lang. Hun moedermelk heeft volgens de ACS een vetgehalte van 45 tot 60 procent. Kalveren kunnen ongeveer 158 gallon (600 liter) melk per dag drinken. Hoewel ze in het eerste jaar hun lengte verdubbelen, blijven kalveren groeien tot ze 10 jaar oud zijn.

Bultruggen leven ongeveer 50 jaar, volgens de NOAA.

Classificatie / taxonomie

Bultruggen zijn een van de 12 soorten baardwalvissen, gekenmerkt door hun baleinen en gepaarde uitholling, volgens NOAA Fisheries. Ze worden ook wel walvishalvis genoemd. Walviswalvissen zijn relatief gestroomlijnd en hebben puntige hoeven en vinnen. Ze kunnen worden onderscheiden van andere walvissen door de diepe groeven langs hun kelen.

Hier is de taxonomie-informatie voor bultruggen, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Cetacea
onderorde: Mysticeti
Familie: Balaenopteridae
Geslacht: Megaptera
Soorten: Megaptera novaeangliae

Conserveringsstatus

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) classificeert bultruggen als minst bezorgd op haar rode lijst van bedreigde soorten. Pas in 1988 werden bultruggen echter als bedreigd beschouwd. Populaties zijn hersteld, tot tussen de 30.000 en 40.000, wat ongeveer 30 tot 35 procent van de bevolking in 1940 is, volgens de American Cetacean Society. De IUCN heeft een hogere schatting van ongeveer 60.000 dieren.

Commerciële walvisvangst van bultruggen is verboden door de Internationale Walvisvaart Commissie. Niettemin worden sommige bultruggen nog steeds opgejaagd, voor hun levensonderhoud, in Groenland. Inheemse mensen mogen een beperkt aantal walvissen doden omdat de walvisjacht een belangrijk deel van hun cultuur is, aldus Whale Facts. Noorwegen, IJsland en Rusland doden elk jaar grote aantallen walvissen. Japan blijft ook om wetenschappelijke redenen jagen op bultruggen.

Aanvullende rapportage door referentie-editor Tim Sharp. Volg hem op Twitter @TimothyASharp.

Extra middelen

  • Wildscreen Arkive: Humpback Whales Bubble Netting Video
  • Wereld Natuur Federatie: Bultrug
  • American Cetacean Society: Humpback Whale


Video Supplement: Walvis weetjes.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com