Feiten Over Rendieren

{h1}

Rendieren of kariboes zijn leden van de hertenfamilie. Ze vliegen niet, maar ze hebben soms rode neuzen.

Rendieren vliegen niet, maar ze hebben soms rode neuzen. Deze dieren maken deel uit van de hertenfamilie of Cervidae, die herten, elanden, elanden en wapiti's omvat. Net als anderen in hun familie hebben rendieren lange benen, hoeven en gewei.

Rendieren worden ook kariboes genoemd, afhankelijk van hun locatie. Ze worden rendieren genoemd in Europa, maar in Noord-Amerika verwijst rendier naar de Euraziatische populaties en kariboes verwijst naar wilde populaties in Noord-Amerika, volgens de dierentuin van San Diego. Rendier verwijst ook vaak naar gedomesticeerde dieren, terwijl kariboes verwijst naar wilde populaties.

Sommige wetenschappers denken dat het rendier een van de eerste gedomesticeerde dieren was. Het werd voor het eerst gedomesticeerd ongeveer 2.000 jaar geleden, volgens het Smithsonian. Veel Arctische samenlevingen vertrouwen nog steeds op dit dier voor voedsel, kleding en materialen voor onderdak.

Grootte

Mannelijk rendier groeit tussen de 70 en 135 centimeter, hoog van hoeven tot schouder, en ongeveer 5,9 tot 6,8 f (1,8 tot 2,1 m) lang. Vrouwtjes zijn meestal kleiner, ongeveer 5,5 tot 6,2 voet (1,7 tot 1,9 m) lang. Mannetjes wegen 143 tot 529 lbs. (65 tot 240 kilogram), en vrouwtjes wegen 121 tot 308 lbs. (55 tot 140 kg).

Deze dieren zijn het enige type hert waarin zowel de mannelijke als de vrouwelijke rendiergeweien groeien. Deze geweien vallen af ​​en komen elk jaar weer terug. Een mannetje kan tot 51 inch (130 centimeter) lang worden en tot 33 lbs wegen. (15 kg), waardoor ze erg handig zijn om te vechten. Het gewei van een vrouw kan oplopen tot 20 inch (50 cm), volgens de San Diego Zoo.

Rendier met een rode neus

Het geheim van Rudolph's roze schnazzle is een dicht netwerk van bloedvaten in zijn neus, legden wetenschappers uit in een 2012 WordsSideKick.com-artikel. Rendieren hebben blijkbaar 25 procent meer haarvaten met rood, zuurstofrijk bloed in hun nasale architectuur dan mensen, zeiden medische onderzoekers in Nederland en de Universiteit van Rochester in New York.

"In koudere klimaten... zal de toename van de bloedstroom in de neus helpen om het oppervlak van de [neus] warm te houden," zei Dr. John Cullen van de Universiteit van Rochester. Het dichte netwerk van bloedvaten in rendierneuzen is ook essentieel voor het reguleren van de interne lichaamstemperatuur van het dier - zoals veel zoogdieren, rendieren zweten niet.

Rendieren in natuurlijke omgeving in Noord-Scandinavië.

Rendieren in natuurlijke omgeving in Noord-Scandinavië.

Credit: Conny Sjostrom Shutterstock

Habitat

Rendieren worden gevonden in Alaska, Canada, Groenland, Noord-Europa en Noord-Azië in toendra, bergen en boshabitats. Hun woongebieden zijn over het algemeen zo groot als 500 vierkante mijl (500 vierkante km), volgens Encyclopedia Britannica.

gewoontes

Rendieren zijn erg sociale wezens. Ze voeden, reizen en rusten in groepen die kuddes worden genoemd. Deze kuddes kunnen bestaan ​​uit 10 dieren tot een paar honderd, volgens de San Diego Zoo. In het voorjaar kunnen kuddes nog groter worden - van 50.000 tot 500.000 leden. De kuddes reizen vaak naar het zuiden ongeveer 1600 km tot 3.000 m (5.000 km) om voedsel te vinden in de winter.

Dieet

Rendieren zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen vegetatie eten. Hun dieet kan bestaan ​​uit kruiden, varens, mossen, grassen, scheuten, schimmels en bladeren. Gemiddeld eet een volwassen rendier zo'n 9 tot 18 pond. (4 tot 8 kg) vegetatie per dag, volgens de San Diego Zoo.

In de winter moet het rendier door de sneeuw graven om voedsel te vinden. Ze graven met hun gewei en smullen van energievolle korstmossen, rendiermos genoemd.

Nakomelingen

Vrouwelijke rendieren hebben een draagtijd van ongeveer 7,5 maanden en meestal krijgen ze slechts één jongere tegelijk, hoewel ze tot vier jongen tegelijk blijken te hebben. Bij de geboorte weegt een baby rendier, een kalf genaamd, 5 tot 20 lbs. (2,5 tot 9 kg).

Kalveren kunnen na hun eerste levensuur blijven staan ​​en binnen een week beginnen ze vast voedsel te eten naast hun moedermelk. Ze zijn volledig binnen zes maanden verwijderd en beginnen hun eerste gewei te laten groeien rond hun tweede verjaardag. Rendieren worden volwassen op 4 tot 6 jaar en leven 15 tot 18 jaar.

Rendieren hebben rode neuzen nodig om met vriestemperaturen om te gaan.

Rendieren hebben rode neuzen nodig om met vriestemperaturen om te gaan.

Credit: Dreamstime.com.

Classificatie / taxonomie

Hier is de classificatie van rendieren, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Cervidae
onderfamilie: Capreolinae
Geslacht: Rangifer
Soorten: Rangifer tarandusen 14 ondersoorten

Conserveringsstatus

Rendieren worden als kwetsbaar beschouwd door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). De rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN zegt dat de soort dit onderscheid heeft omdat het de afgelopen 21 tot 27 jaar 40 procent minder heeft bevolkt. Er zijn momenteel ongeveer 3,5 miljoen kariboes in Noord-Amerika, ongeveer 1 miljoen wilde rendieren in Eurazië en ongeveer 3 miljoen binnenlandse rendieren in Noord-Europa, volgens Encyclopedia Britannica.

Andere feiten

Mannelijke rendieren verliezen hun gewei in november, maar vrouwen houden het hunne veel langer vast. Dit betekent dat de rendieren van de Kerstman allemaal vrouwelijk moeten zijn, omdat ze op 24 december worden afgebeeld als hoorns.

Rendieren zijn gebouwd voor de kou.Hun neuzen verwarmen lucht voordat het hun longen bereikt en hun hele lichaam, inclusief hun hoeven, is bedekt met bont.

Deze wezens kunnen niet vliegen, maar ze kunnen rennen. Volgens de dierentuin van San Diego kunnen ze oplopen tot 50 mph (80 km / h).

Extra middelen

  • Encyclopedia Britannica: Reindeer
  • University of Alaska: Reindeer
  • Rendier eigenaren en fokkersvereniging

Video Supplement: DINGEN DIE JE NOG NIET WIST OVER DISNEY! ✦.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com