Feiten Over Schapen

{h1}

Er zijn duizenden soorten tamme schapen en ten minste vier soorten wilde schapen.

Schapen zijn verwant aan antilopen, runderen, muskoxen en geiten. Al deze zoogdieren zijn gelijkhoevige hoefdieren - hun hoeven zijn gespleten of in twee tenen gespleten. Het zijn ook herkauwers - hun magen hebben meerdere kamers om de spijsvertering te bevorderen. De meeste schapen hebben grote, krullende hoorns die gemaakt zijn van keratine - dezelfde dingen als vingernagels.

De meeste mensen kennen schapen als wollige boerderijdieren die 'Baa' zeggen. Maar het gedomesticeerde schaap is slechts één soort schaap. Er zijn ook vijf (of zes, afhankelijk van de bron) soorten wilde schapen.

Grootte en beschrijving

Volgens Susan Schoenian, een schapen- en geitenspecialist van het Research & Education Center van de Universiteit van Maryland, zijn er naar schatting meer dan 10.000 verschillende soorten gedomesticeerde schapen (Ovis aries) wereldwijd, dus ze zijn divers van formaat. Selectief fokken heeft schapen geproduceerd met of zonder hoorns, wol en uitwendige oren, volgens het Animal Diversity Web (ADW) van de University of Michigan. Ze variëren in lengte van 4 tot 6 voet (120 tot 180 cm) en van 2 tot 4 voet (65 tot 127 cm) op de schouder.

De argali (Ovis ammon) is de grootste schaap, met een gewicht tot 408 lbs. (185 kg).

De argali (Ovis ammon) is de grootste schaap, met een gewicht tot 408 lbs. (185 kg).

Krediet: karamysh Shutterstock

Sommige deskundigen, zoals de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN), behandelen de wilde voorouder van het gedomesticeerde schaap, de urinewegen, als een afzonderlijke soort (Ovis orientalis). Anderen, zoals de ADW en het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), classificeren ze als twee ondersoorten van Ovis aries.

De grootste schapensoort is het argali-schaap (Ovis ammon), volgens de ADW. Deze Centraal-Aziatische soort weegt tot 408 lbs. (185 kilogram). Het staat van 3 tot 4,1 voet (90 tot 125 centimeter) op de schouder, en de lengte is van kop tot staart van 4 tot 6,2 voet (120 tot 190 cm).

Dikhoornschaap (Ovis canadensis) van de Rocky Mountains zijn vergelijkbaar in grootte. De mannetjes zijn meestal 5 tot 6 voet (160 tot 180 cm) lang, kop tot staart; vrouwtjes zijn ongeveer 4,9 voet (150 cm), volgens de ADW. Mannetjes wegen 262 tot 280 lbs. (119 tot 127 kg); vrouwtjes wegen 116 tot 200 lbs. (53 tot 91 kg). Bighorn-rammen hebben enorme hoorns die meer wegen dan alle botten in hun lichaam, ongeveer 30 lbs. (14 kg).

Dall's schapen (Ovis dalli) wonen in Alaska en de Yukon. Ze zijn het enige dunhoornige bergschapen. Mannetjes hebben massale flakkerende en krullende hoorns, maar vrouwtjes hebben slanke hoorns. Mannetjes wegen 160 tot 249 lbs. (73 tot 113 kg); vrouwtjes van 101 tot 110 lbs. (46 tot 50 kg). De mannetjes zijn van 4,2 tot 5,9 voet (130 tot 180 cm) lang; vrouwtjes zijn 4,3 tot 5,3 voet (132 tot 162 cm).

De sneeuwschapen of Siberische dikhoornschapen (Ovis nivicola), woont in Oost-Rusland, volgens de Ultimate Ungulate-website. Het is 4,6 tot 5,3 voet (140 tot 160 cm) lang en 3,1 tot 3,7 voet (95 tot 112 cm) op de schouder. Hij weegt 132 tot 164 lbs. (60 tot 120 kg).

Het urinaal (Ovis aries orientalis of Ovis orientalis) is de wilde voorouder van het gedomesticeerde schaap.

Het urinaal (Ovis aries orientalis of Ovis orientalis) is de wilde voorouder van het gedomesticeerde schaap.

Krediet: Muythaisong Pitakpong Shutterstock

Habitat

Schapen behoorden tot de eerste dieren die werden gedomesticeerd en ze worden overal ter wereld grootgebracht. Wilde schapen leven ook over de hele wereld - in het Midden-Oosten, Azië, Centraal-Europa en Noord-Amerika - meestal in bergachtige gebieden. Bighorn-schapen leven in de Rocky Mountain-regio van Noord-Amerika. Woestijn dikhoornschapen leven in Death Valley, Californië, evenals in Nevada, Texas en het noorden van Mexico. Ze kunnen leven op woestijnbergen zo hoog als 4.000 voet (1.200 m). Urialen kunnen nog hoger leven. Ze zijn te vinden in Azië en het Midden-Oosten op grasachtige terreinen met hoogtes tot 19.690 voet (6.000 m), volgens de ADW.

gewoontes

Schapen zijn sociaal, maar meestal alleen met hun eigen geslacht. Mannetjes hebben hun eigen kuddes, bachelor kuddes genaamd. Deze kuddes bevatten meestal vijf tot vijftig rammen per keer. De vrouwtjes leven in boomkwekerijen. Nursery-kuddes kunnen vijf tot 100 leden hebben, waaronder volwassen vrouwtjes en hun jongen.

Mannelijke schapen vechten voor dominantie in hun groep. Sommigen rammen elkaar met snelheden tot 20 mph (32 km per uur), volgens National Geographic. Dominantie wordt behaald als één mannetje zich aanmeldt. Dit proces kan uren duren.

Dieet

Schapen zijn herbivoren, wat betekent dat hun dieet geen vlees omvat. Ze eten meestal zaden, gras en planten. Zoals alle herkauwers hebben ze magen met meerdere kamers die zijn aangepast om cellulose te vergisten vóór de spijsvertering, volgens de ADW. Om hun voedsel volledig te verteren, zullen schapen hun voedsel opnieuw in hun mond laten braken, opnieuw inslikken en doorslikken. Dit uitgebraakt voedsel wordt cud genoemd.

Sommige schapen hebben niet veel water nodig. De woestijn dikhoornschaap, bijvoorbeeld, haalt het meeste water uit het eten van planten, volgens het Natural History Museum van Los Angeles.

Nakomelingen

Mannelijke schapen vechten voor het recht om te paren met de vrouwtjes en de sterkste is meestal de enige die mag paren. Paringseizoen, de sleur genoemd, gebeurt in het najaar. Na de paring hebben vrouwelijke schapen een draagtijd van ongeveer vijf maanden. Ze baren meestal één of twee nakomelingen tegelijk in de lente.

Babyschapen worden lammeren genoemd. Lammeren kunnen slechts enkele minuten nadat ze zijn geboren lopen, hoewel ze vaak de eerste vier tot zes maanden van hun leven afhankelijk zijn van hun moeder.Ze worden gespeend ongeveer vier tot zes maanden en worden geslachtsrijp rond anderhalf tot vijf jaar, afhankelijk van soort en geslacht. Het mannelijke argali-schaap wordt bijvoorbeeld pas op 5-jarige leeftijd geslachtsrijp, terwijl het vrouwtje seksueel volwassen wordt op de leeftijd van 1 of 2, volgens de ADW.

Een woestijn bighorn schaap in Lake Mead, Arizona.

Een woestijn bighorn schaap in Lake Mead, Arizona.

Krediet: National Park Service

Classificatie / taxonomie

Schapen behoren tot de familie Bovidae, waaronder antilopen, runderen en geiten. Schapen kunnen meestal aan de hand van hun hoorns worden geïdentificeerd aan de hand van hun soortgenoten. Geiten hebben meestal rechte hoorns en schapen hebben afgeronde hoorns. Mannelijke bokken hebben ook baarden, terwijl mannelijke schapen dat niet doen.

Hier is de taxonomie van schapen, volgens ITIS:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Artiodactyla
Familie: Bovidae
onderfamilie: Caprinae
Geslacht: Ovis
Soorten:

  • Ovis ammon (argalis), met negen ondersoorten
  • Ovis aries (binnenlandse schapen, moeflon, rode schapen, wilde schapen), met negen ondersoorten, waaronder urialen
  • Ovis canadensis (Dikhoornschaap), met zeven ondersoorten
  • Ovis dalli (Dall's schapen, Fannin's schapen, Stone's schapen), met twee ondersoorten
  • Ovis nivicola (sneeuwschapen), met vier ondersoorten

Conserveringsstatus

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN worden de meeste schaapensoorten als minst kwetsbaar beschouwd zonder dat ze met uitsterven worden bedreigd. Urialen (hier geclassificeerd als Ovis orientalis, met acht ondersoorten), gevonden in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, worden vermeld als Kwetsbaar. Hun populaties zijn in 24 jaar met minstens 30 procent afgenomen, veroorzaakt door jacht, hybridisatie en verslechtering van de leefomgeving. Ārgalis (Ovis ammon), die in Centraal-Azië wonen, worden vermeld als Bijna Bedreigd door een aanzienlijke bevolkingsafname (maar waarschijnlijk met een snelheid van minder dan 30 procent over drie generaties), vanwege stroperij en concurrentie met vee.

Een kudde schapen van Dall kudde op de kliffen langs de rivier de Charley in Alaska.

Een kudde schapen van Dall kudde op de kliffen langs de rivier de Charley in Alaska.

Krediet: National Park Service

Andere feiten

Als een schaap op zijn rug rolt, kan het mogelijk niet meer omhoog zonder hulp, volgens de Sheep101-website. Een gevallen schaap wordt een "gegoten" schaap genoemd. Ze kunnen in een korte tijd overstuur raken en sterven als ze niet terug in een normale positie worden gerold. Als ze weer op de been zijn, moeten ze misschien een paar minuten worden ondersteund om te zorgen dat ze stabiel zijn. Het gebeurt meestal met zwangere ooien en korte, gedrongen schapen met volledige fleeces.

De meeste wereldwijd geproduceerde schapenmelk wordt verwerkt tot kaas, zoals feta, ricotta, pecorino, Romano en Roquefort.

Het bekendste schaap is waarschijnlijk Dolly, het eerste zoogdier dat wordt gekloond. Ze werd in 1996 in Schotland geboren, kreeg zes lammeren en stierf in 2003 na het ontwikkelen van een longinfectie. Ze was volgepropt en tentoongesteld in het Koninklijk Museum van Schotland. (Leuk weetje: Dolly werd genoemd naar countryzanger Dolly Parton.)

Elke winter krijgt een schaapset van hoorns een groeiring. Door de ringen te tellen, kan wetenschapper de leeftijd van een mannelijk schaap vertellen.

Volgens The Phrase Finder kan de term "zwarte schapen" om te verwijzen naar een berucht of onteerd lid van een familie zijn afgeleid van het idee dat zwarte vliezen niet geverfd konden worden en daarom minder waardevol waren dan wit vlies. Het kan ook te wijten zijn aan een slechte vertaling van de Bijbel in 1535.

Andere bronnen

  • Sheep101: Algemene informatie over schapen
  • Oklahoma State University: Sheep Breeds
  • A-Z Dieren: schapen

Video Supplement: Schapen scheren in de Biesbosch.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com