Feiten Over Wezels

{h1}

Wezels zijn kleine, vraatzuchtige carnivoren die over de hele wereld worden gevonden.

Wezels zijn kleine zoogdieren met lange lichamen en halzen, korte benen en kleine hoofden. Ze zijn nauw verwant aan hermelijnen, fretten, bunzingen en nertsen - alle leden van de Mustela geslacht - en zijn in dezelfde familie (Mustelids) als dassen, wolverines en otters.

Grootte en beschrijving

Wezels zijn meestal bruin, grijs of zwart met witte of gelige markeringen. Alle wezels worden echter helemaal wit in de winter. De wintervacht van de kleinste wezel gloeit een heldere lavendelkleur bij blootstelling aan ultraviolet licht, volgens de Nature Conservancy.

Wezels zijn er in vele maten, maar de meest opmerkelijke is de minste wezel. Het is de kleinste carnivoor ter wereld, volgens Animal Diversity Web (ADW). Ze wegen ongeveer 1 ounce (25 gram) en groeien tot slechts 4 tot 10 inch (11 tot 26 centimeter) lang.

Grotere wezels zijn de langstaartwezel en de tropische wezel. Ze worden 10 tot 12 inch (25 tot 30 cm) lang en wegen 3 tot 12,3 ounce (85 tot 350 g). Hun staarten kunnen groeien tot ongeveer 4 tot 8 inch (10,2 tot 20,3 cm) lang.

Habitat

Wezels zijn aanpasbaar en leven over de hele wereld. Bijvoorbeeld, de langstaartwezel woont in Noord-Amerika, terwijl de tropische wezel in Zuid-Amerika woont. Japanse wezels worden gevonden in habitats graslanden, bossen, dorpen en voorsteden in heel Japan. Bergwezels worden gevonden in Midden- en Oost-Azië en de Afrikaanse gestreepte wezel is, voorspelbaar, te vinden in Afrika.

De meest voorkomende wezel is de kortstaartwezel. Het is te vinden in Noord-Amerika, Europa en Azië, in gebieden tot ver in het noorden van het Noordpoolgebied. Hun huizen omvatten moerassen, struiken, hagen, alpenweiden, oerbossen en oevergebieden, volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen (IUCN).

gewoontes

Als nachtdieren slapen wezels overdag en zijn ze 's nachts actief. Het merendeel van de tijdwake van een wezel bestaat uit jagen, het opslaan van overtollig voedsel en eten. Hun lichamen slaan geen vet op, dus hebben ze een constante toevoer van voedsel nodig om voldoende energie te leveren. In feite eet de minste wezel elke dag 40 tot 60 procent van zijn lichaamsgewicht, volgens de Nature Conservancy.

Hoewel wezels vrij snel hun eigen holen kunnen graven, nemen ze soms de holen van andere dieren over en maken ze die van henzelf. Het is zelfs bekend dat ze termietenheuvels overnemen.

Dieet

Het dieet van wezels bestaat meestal uit ratten, muizen, woelmuizen en konijnen. Kikkers, vogels en vogeleieren staan ​​ook van tijd tot tijd op het menu. Hun kleine, dunne lichamen laten hen in strakke plekken knijpen om kleine prooien te bereiken.

De kortstaartwezel is een intelligente, veelzijdige roofdier die gespecialiseerd is in kleine zoogdieren en vogels. Het is onbevreesd om grotere dieren aan te vallen dan zijzelf, en is in staat zich aan te passen en te overleven door periodieke tekorten omdat het zijn overtollige moorden slaat. Het is over het algemeen te vinden

De kortstaartwezel is een intelligente, veelzijdige roofdier die gespecialiseerd is in kleine zoogdieren en vogels. Het is onbevreesd om grotere dieren aan te vallen dan zijzelf, en is in staat zich aan te passen en te overleven door periodieke tekorten omdat het zijn overtollige moorden slaat. Het is over het algemeen te vinden "overal waar het kan prooi" in Nieuw-Zeeland en kleine Europese landen.

Krediet: foto: Auckland Regional Council, Nieuw-Zeeland

Nakomelingen

Vrouwtjes hebben meestal een of twee nesten per jaar. Ze geven geboorte aan nesten van maximaal 15 nakomelingen, genaamd kits, volgens ADW. De draagtijd duurt ongeveer een maand. Het aantal kits, de lengte van de draagtijd, de leeftijd om te spenen en de geslachtsrijpheid varieert echter per soort.

Zo paren wezels met lange staart medio zomer, maar implantatie is vertraagd en het ei begint zich pas in maart te ontwikkelen, waardoor de draagtijd ongeveer 280 dagen is, volgens ADW.

Sommige wezelsoorten leven tot 10 jaar, hoewel velen drie tot vijf jaar leven.

Classificatie / taxonomie

Dit is de classificatie van wezels, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS):

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Carnivora
onderorde: Caniformia
Familie: Marterachtigen
onderfamilie: Mustelinae
Geslacht: Mustela
Soorten:

  • Mustela africana (tropische wezel, Amazon wezel)
  • Mustela altaica (bergwezel)
  • Mustela felipei (Colombiaanse wezel)
  • Mustela frenata (langstaartwezel)
  • Mustela itatsi (Japanse wezel)
  • Mustela kathiah (geelbuikwezel)
  • Mustela lutreolina (Indonesische bergwezel)
  • Mustela nivalis (minste wezel)
  • Mustela nudipes (Maleise wezel)
  • Mustela sibirica (Siberische wezel)
  • Mustela strigidorsa (back-striped wezel)
  • Mustela subpalmata (Egyptische wezel)

Conserveringsstatus

De meeste wezels worden als minst bezorgd weergegeven door de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN. Er zijn een paar uitzonderingen. De bergwezel en Japanse wezel staan ​​op de lijst als bijna bedreigd omdat hun populatie aanzienlijk is afgenomen. De Colombiaanse wezel wordt als kwetsbaar geclassificeerd vanwege "een aanhoudende afname van de bevolking als gevolg van de aanhoudende ontbossing" en schatte de populatie van ongeveer 1.300 volwassen volwassenen.

In Nieuw-Zeeland wordt de wezel beschouwd als een invasieve soort en een bedreiging voor inheemse flora en fauna. Het land is van plan om ze in 2050 uit te roeien, volgens een 2016 WordsSideKick.com-artikel.

Andere feiten

Om zijn prooi te doden, zal een wezel de nek van de prooi beknellen en blijven bijten totdat het dier dood is.

Wezels blijven warm door hun metabolisme te verlagen en in hun holen in ballen te krullen.

Voordat de prooi wordt gedood, dobberen wezels heen en weer en springen ze in een dans die bedoeld is om het andere dier te intimideren.

Extra middelen

  • NPR: Weasel blijkt 's werelds meest krachtige deeltjescrossider schijnbaar te sluiten
  • Vereniging van vis- en natuurbeschermingsbureaus: beste managementpraktijken voor het vangen van wezels in de Verenigde Staten
  • Animal Corner: Weeasels

Video Supplement: Feiten over muizen | Rentokil Nederland.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com