Gazellen: Feiten & Plaatjes

{h1}

Gazellen zijn dunne, sierlijke antilopen die leven in afrika en azië. Hun lichtframes maken ze wendbaar en beter in staat om te ontsnappen aan roofdieren.

Gazellen zijn dunne, sierlijke antilopen die leven in Afrika en Azië. Ze lijken op herten en zijn in hetzelfde gezin als geiten, runderen en schapen. Gazellen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van gebogen, geringde hoorns, bruin of roodbruine jassen en witte staarten. Vaak zijn er vlekken of strepen op hun jassen. Hun lichtframes maken ze wendbaar en beter in staat om te ontsnappen aan roofdieren.

Er zijn 19 soorten gazelle, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Kleinere soorten, zoals de gazelle van Speke en de gazelle van Thomson, zijn slechts 20 tot 43 inch (51 tot 109 centimeter) op de schouder. Ze wegen van 26 tot 165 pond (12 tot 75 kilogram). De dama gazelle is de grootste gazelle. Hij weegt 88 tot 165 ponden (40 tot 75 kg) en is 4,5 tot 5,5 voet lang (137 tot 168 cm).

Habitat

De meeste gazellen leven in de hete, droge savannes en woestijnen van Afrika en Azië. Om gehydrateerd te blijven in deze slopende omgevingen krimpen gazellen hun hart en lever, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Physiological and Biochemical Zoology. Ademen kan ervoor zorgen dat een dier veel water verliest. Een kleiner hart en lever hebben minder zuurstof nodig, dus het dier kan minder ademen en minder water verliezen.

De Edmi-gazelle, ook wel de gazelle van de Cuvier genoemd, is de enige gazelle die in de bergen leeft. Het migreert tijdens de winter naar warmere streken.

gewoontes

Gazelles vertrouwen op hun snelheid om te ontsnappen aan roofdieren. Gazelles kunnen snelheden tot 60 km / u bereiken in korte bursts en sustainsnelheden van 30 tot 40 mph. Tijdens het lopen gebruiken gazelles een begrenzende sprong, genaamd "pronking" of "stotting", waarbij de stijve lucht met alle vier de voeten in de lucht springt.

Deze dieren zijn zeer sociaal. Sommige kuddes gazellen hebben maar liefst 700 leden, hoewel sommige kuddes klein en gescheiden zijn naar geslacht. De gazelles van vrouwelijke Thomson leven bijvoorbeeld in kuddes van 10 tot 30 vrouwtjes naast hun jongen. Mannen leven alleen of in kleine groepen met andere mannen. Een mannelijke kudde wordt een bachelor kudde genoemd. De segregatie van kuddes is prominenter tijdens het paarseizoen.

Een baby gazelle

Een baby gazelle

Krediet: Cleveland Metroparks Zoo

Nakomelingen

Paringseizoen is meestal getimed te gebeuren tijdens het regenseizoen, zodat de pasgeboren reekalfjes genoeg te drinken hebben.

Gazellen dragen hun jongen ongeveer zes maanden voordat ze gaan bevallen. Ze hebben een voor twee jong tegelijk. Baby gazelles worden fawns of kalveren genoemd.

Om haar kuiten te beschermen tegen roofdieren, zal een vrouwelijke gazelle haar baby's verstoppen in hoog gras. Terwijl de jonge nog steeds borstvoeding geven, blijven ze bij de kudde van hun moeder. Wanneer ze klaar zijn om voor zichzelf te zorgen, worden mannelijke kalveren verplaatst naar de mannelijke kudde. Gazelles leven meestal 10 tot 12 jaar.

Dieet

Gazellen zijn herbivoren. Dit betekent dat ze alleen vegetatie eten, meestal grassen, bladeren en scheuten van planten. Volgens "Endangered Wildlife and Plants of the World, Volume 5" (Marshall Cavendish Corp., 2001) kunnen sommige gazellen hun hele leven leven en nooit water drinken.

Classificatie / taxonomie

De taxonomie van gazellen, volgens ITIS, is:

  • Koninkrijk: Animalia
  • stam: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Artiodactyla
  • Familie: Bovidae
  • Geslacht: Gazella
  • Soorten: 19, inclusief G. thomsonii (Thomson's gazelle), G. spekei (Speke's gazelle), G. dorcas (Dorcas gazelle) en G. dama (dama gazelle).

Er zijn veel kwetsbare en met uitsterven bedreigde soorten gazelle. De populatie van de gazelle van de Cuvier wordt bijvoorbeeld geschat op slechts 1.750 tot 2.950, volgens de Internationale Lijst voor het behoud van de natuur van de Rode Lijst. Een andere bedreigde soort is de slanke gehoornde gazelle. Naar schatting zijn er nog maar een paar duizend over.

Conserveringsstatus

De dama gazelle is niet alleen 's werelds grootste gazelle, het is ook de zeldzaamste, volgens het Smithsonian National Zoological Park. Het is kritisch bedreigd en heeft een bevolking van minder dan 500.

De grote bedreiging voor gazellen is jagen. De gazelle van de koningin van Sheba stierf uit toen het in 1951 door soldaten werd opgejaagd, volgens de IUCN.

Gazellen die door het zand lopen.

Gazellen die door het zand lopen.

Krediet: Stephane Ostrowski

Andere feiten

De naam gazelle komt van het Arabische "gazal", de term voor liefdesgedichten.

Een gazelle flickt met zijn staarten of stomp met zijn poten om anderen te waarschuwen voor een loerend roofdier.

De hoorns van de Edmi-gazelle kunnen tot 14 inch (35,5 centimeter) lang worden.

Goitered gazelles krijgen hun naam van de grote hobbel op hun keel. De hobbel is groter bij mannen. Het is een groot stuk kraakbeen waarmee ze tijdens het paarseizoen luidruchtig tegen potentiële partners kunnen brullen.

Gazellen kunnen op hun achterpoten staan ​​om bladeren hoog in de takken van bomen te bereiken.

Andere bronnen:

  • Dierentuin van San Diego: Gazellen
  • National Geographic: Thomson's gazelle
  • African Wildlife Foundation: Grant's gazelle
  • BBC Nature: Grant's gazelle
  • Smithsonian National Zoological Park: Dama gazelle


Video Supplement: FD Gazellen 2010 feiten.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com