Lions: Feiten En Informatie

{h1}

Leeuwen brullen brullend in trots, je kunt foto's zien en meer feiten hier leren.

Leeuwen zijn grote katachtigen die traditioneel worden afgebeeld als de 'koning van de jungle'. Deze grote katten trokken ooit door Afrika, Azië en Europa. Nu zijn ze echter alleen in twee delen van de wereld te vinden en worden ze in twee ondersoorten ingedeeld. Aziatische leeuwen leven in het Gir Forest in India; Afrikaanse leeuwen leven in centraal en zuidelijk Afrika. Hoewel ze er hetzelfde uitzien, zijn deze twee ondersoorten heel verschillend in grootte, habitat, dieet en meer.

Grootte en kenmerken

De Afrikaanse leeuw is 1,4 tot 2 meter lang, van zijn kop tot zijn staart, en de staart meet 26,75 tot 39,5 inch (67 tot 100 centimeter) lang. Afrikaanse leeuwen wegen doorgaans 265 tot 420 lbs. (120 tot 191 kilogram).

Aziatische leeuwen zijn meestal veel groter, volgens de Wereld Natuur Federatie (WWF). Ze wegen 300 tot 500 lbs. (120 tot 226 kg) en zijn 6,56 tot 9,18 voet (200 tot 280 cm) lang. Hun staarten meten 23,62 tot 35,43 inch (60 tot 90 cm).

Mannelijke leeuwen zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes en hebben een kenmerkende manen van haar rond hun hoofd. De functie van de manen is om de man indrukwekkender te maken voor vrouwen en meer intimiderend voor andere mannen, volgens de San Diego Zoo. De manen beschermen ook de nek van het mannetje tijdens gevechten over territorium of paringsrechten.

Een Afrikaanse leeuwin neemt een uithaal naar de verre camera in het Masai Mara National Reserve in Kenia.

Een Afrikaanse leeuwin neemt een uithaal naar de verre camera in het Masai Mara National Reserve in Kenia.

Credit: © naturepl.com / Anup Shah / WWF-Canon

Habitat

Afrikaanse leeuwen leven in Angola, Botswana, Mozambique, Tanzania, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en andere delen van Sub-Sahara Afrika. Ze zwerven door een gebied van 100 vierkante mijl (259 vierkante kilometer), volgens National Geographic. Dit gebied bestaat uit struikgewas, graslanden of open bossen.

Aziatische leeuwen zijn alleen te vinden in het Gir Forest National Park in India. Dit park is een natuurreservaat op 1477 vierkante kilometer land. Het land omvat een loofbos, graslanden, struikgewas jungle en rotsachtige heuvels.

Dieet

Afrikaanse leeuwen eten grote dieren die ze in de graslanden vinden, waaronder antilopen, zebra's en gnoes. Aziatische leeuwen eten ook grote dieren, zoals geiten, nilgai, chital, sambhar en buffels. Ze zijn ook bekend om kleinere dieren te eten.

gewoontes

Leeuwen zijn erg sociale katten en leven in groepen die trots worden genoemd. Aziatische en Afrikaanse leeuwenprins zijn echter heel anders.

De trots van Afrikaanse leeuwen bestaat uit maximaal drie mannen, ongeveer een dozijn vrouwen en hun jongen, volgens National Geographic. Er zijn echter wel prides die wel 40 leden hebben.

Aziatische leeuwen verdelen zich in twee prides. De vrouwtjes hebben een trots en de mannetjes hebben een trots. Ze komen alleen samen tijdens het paarseizoen.

Met beide soorten leeuwenprots blijven de vrouwtjes zitten. Alle vrouwtjes in een trots zijn meestal aan elkaar gerelateerd omdat vrouwen de neiging hebben om bij de trots te blijven waarin ze zijn geboren. Mannen, aan de andere kant, dwalen af ​​om hun eigen trots te creëren wanneer ze oud genoeg zijn.

Nakomelingen

Woodland Park Zoo

Woodland Park Zoo

Krediet: Ryan / Woodland Park Zoo

Op 3 tot 4 jaar oud zijn mannetjes en vrouwtjes klaar om te paren. Het vrouwtje heeft een draagtijd van ongeveer vier maanden. Ze zal haar jongen van anderen bevrijden en de welpen verbergen voor de eerste zes weken van hun leven. Bij de geboorte zijn de welpen slechts ongeveer 3 lbs. (1,5 kg). Ze zijn ook volledig afhankelijk van hun moeder.

Alle vrouwtjes in een groep leeuwen paren op hetzelfde moment. Na de eerste zes weken worden de welpen opgevangen door alle vrouwtjes en worden ze vaak verzorgd door vrouwen anders dan hun moeder, volgens de dierentuin van San Diego.

Classificatie / taxonomie

De taxonomie van leeuwen die door de meeste experts wordt erkend, is:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
subphylum: Vertebrata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Carnivora
onderorde: Feliformia
Familie: Felidae
onderfamilie: Pantherinae
Geslacht & soort: Panthera leo
ondersoorten: Panthera leo leo (Afrikaanse leeuw), Panthera leo persica (Aziatische leeuw)

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) erkent alleen deze twee ondersoorten, terwijl het Integrated Taxonomic Information System (ITIS), beheerd door de Amerikaanse Fish and Wildlife Service, zes andere ondersoorten vermeldt. Er is echter een voortdurende discussie tussen onderzoekers over de vraag of dat ware ondersoorten zijn, volgens het Museum of Zoology van de Universiteit van Michigan.

Een mannelijke Aziatische leeuw, een ernstig bedreigd dier dat alleen voorkomt in Gir National Forest in India.

Een mannelijke Aziatische leeuw, een ernstig bedreigd dier dat alleen voorkomt in Gir National Forest in India.

Krediet: Lion-afbeelding via Shutterstock

Conserveringsstatus

Leeuwen worden bedreigd door jacht, habitatverlies en ziektes die kunnen worden verspreid van gedomesticeerde honden in nabijgelegen dorpen, volgens de National Zoo.

Afrikaanse leeuwen worden als kwetsbaar vermeld op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN). Dit komt omdat hun aantallen afnemen. Hun huidige bevolking wordt geschat op 30.000 tot 100.000. De bevolking is in de afgelopen twee decennia bijna gehalveerd door vergeldingsmoorden door boeren (van wie het vee de leeuwen eten), evenals door trofeejacht en verlies van leefgebied.

Aziatische leeuwen bevinden zich in een veel gevaarlijkere positie, omdat menselijke aantasting hun habitat heeft verminderd. De IUCN noemt ze als bedreigd en zegt dat er slechts 350 van hen bestaan. Deze groep omvat slechts ongeveer 175 volwassen individuen.

Andere feiten

Vrouwtjes zijn de belangrijkste jagers van de trots. Ze vormen jachtpartijen om de snelle dieren in hun habitat bijeen te ronden.

Leeuwen gaan ook teen-tot-teen met dieren die veel groter zijn dan zijzelf. Leeuwen kunnen dieren doden die tot 1000 lbs wegen, volgens de Smithsonian National Zoo. Om hun prooi te doden, gebruiken leeuwen hun krachtige kaken om de nek van de prooi te breken of om hem dood te wurgen.

Mannelijke Afrikaanse leeuwen die een trots proberen over te nemen, zullen alle welpen doden om competitie te voorkomen.

Leeuwen en tijgers zijn zo nauw verwant dat als je ze schoor je niet in staat zou zijn om ze uit elkaar te houden. Hun lichaamsstructuur is zo vergelijkbaar dat alleen experts ze uit elkaar kunnen houden, volgens het Smithsonian. Leeuwen hebben ook te maken met luipaarden en jaguars.

Hoewel bergleeuwen (poema's) tot dezelfde familie (Felidae) behoren als Aziatische en Afrikaanse leeuwen, worden ze niet als leeuwen beschouwd.

Volgens het WWF kunnen leeuwen op korte afstanden rennen tot 80 km / u (80 km / h) en springen tot 36 voet (11 m).

Extra middelen

  • Smithsonian National Zoo: Lions
  • San Diego Zoo: Lions
  • Wereld Natuur Fonds: Lion
  • WWF: Aziatische leeuw
  • AsiaticLion.org
  • Gir Forest National Park in India


Video Supplement: IJshockey Nederland promotietrailer Dordrecht Lions.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com