Tijgers: Feiten En Informatie

{h1}

Er zijn negen ondersoorten van dit grootste lid van de kattenfamilie, die allemaal in gevaar zijn.

Tijgers zijn de grootste felines in de wereld. Veel culturen beschouwen de tijger als een symbool van kracht en moed. Maar omdat jagen op hen in sommige culturen ook een teken van moed is, worden tijgers in gevaar gebracht; niet meer dan 3.200 tijgers worden in het wild achtergelaten.

Grootte

Tijgers hebben opvallende strepen die camoufleren bij het jagen op prooien. Sommige tijgers hebben oranje bont met zwarte strepen; andere zijn zwart met tan strepen, wit met tan strepen of helemaal wit (albino), volgens de San Diego Zoo. Geen twee tijgers hebben dezelfde markeringen op hun jassen. Ze zijn even individueel als vingerafdrukken voor mensen. [Foto's: ongrijpbare Siberische tijgers gevangen in briljante afbeeldingen]

Gemiddeld zijn tijgers 4,8 tot 9,5 voet (1,5 tot 2,9 m) lang en wegen 165 tot 716 lbs. (75 tot 325 kilogram). De grootste tijgers, de Siberische, ook wel Amoer genoemd, zijn 10.75 voet (3,3 meter) lang en wegen 660 pond. (300 kg), volgens National Geographic. De kleinste tijger is de Sumatraanse tijger. Ze groeien naar 1,5 tot 3,7 m en wegen 143 - 670 lbs. (65-305 kg), volgens de Woodland Park Zoo. Tijgers hebben ook zeer lange staarten, die hun totale lengte kunnen aanvullen met 2,3 tot 3,6 voet (0,7 tot 1,1 m).

Habitat

Tijgers leven in Azië. Grotere ondersoorten, zoals de Siberische tijger, hebben de neiging om in noordelijke, koudere gebieden te leven, zoals Oost-Rusland en Noordoost-China. Kleinere ondersoorten leven in zuidelijke, warmere landen, zoals India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië.

Ze leven in dorre bossen, overstroomde mangrovebossen, tropische bossen en taiga, afhankelijk van de ondersoorten, volgens de San Diego Zoo.

Dieet

Alle tijgers zijn carnivoren. Het grootste deel van het dieet van een tijger bestaat uit grote prooien, zoals varkens, herten, neushoorns of olifantenkalveren. Om hun prooi te doden, zullen tijgers met hun kaken de nek van het dier vastklemmen en het dier verstikken. Hoewel tijgers felle jagers zijn, zijn ze geen vreemden voor mislukken. Negentig procent van de tijd dat ze hun prooi niet vangen, volgens de Woodland Park Zoo.

gewoontes

Tijgers zijn solitaire wezens; ze houden er van om het grootste deel van hun tijd alleen door te brengen, rondzwervend door hun enorme territoria op zoek naar voedsel. Volgens de dierentuin van San Diego heeft de Siberische tijger het grootste bereik. Het grondgebied kan meer dan 4.000 vierkante mijl (10.000 vierkante kilometer) zijn. Tijgers markeren hun territorium door met hun klauwen tekens in bomen te krassen.

Deze mannelijke Sumatraanse tijgerwelp werd geboren in de Sacramento Zoo op 3 maart 2013. Zijn soort wordt ernstig bedreigd.

Deze mannelijke Sumatraanse tijgerwelp werd geboren in de Sacramento Zoo op 3 maart 2013. Zijn soort wordt ernstig bedreigd.

Krediet: Sacramento Zoo

Nakomelingen

Tijgertje baby's, of welpen, worden hulpeloos geboren. Bij de geboorte weegt een welp 2,2 pound (1 kg), en een vrouw mag wel eens zeven jongen per keer hebben, volgens de dierentuin van San Diego. Meestal overleven er echter maar twee, omdat de moeder de welpen moet verlaten terwijl ze jaagt, en ze niet genoeg prooi kan doden om zo veel jongen te voeren.

Tijgervrouwen volwassen snel. Op 8 weken oud zijn ze klaar om te leren jagen en op jachtexpedities te gaan met hun moeder. Op 2-jarige leeftijd gaan de welpen zelfstandig op weg, en hun moeder heeft nog een stel jonge welpen. Tijgers leven meestal 14 tot 18 jaar.

Classificatie / taxonomie

Negen ondersoorten van de tijger worden herkend; drie ervan zijn echter uitgestorven, volgens het Integrated Taxonomic Information System (ITIS).

De taxonomie van tijgers, volgens ITIS, is:

Koninkrijk: Animalia
subrijk: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
stam: Chordata
Infraphylum: Gnathostomata
superklasse: Tetrapoda
Klasse: Mammalia
subklasse: Theria
Infraclass: Eutheria
Bestellen: Carnivora
onderorde: Feliformia
Familie: Felidae
onderfamilie: Pantherinae
Geslacht & soort: Panthera Tigris
ondersoorten:

  • Altaica van Panthera Tigris (Siberische tijger, Amur-tijger)
  • Panthera tigris amoyensis (Zuid-Chinese tijger)
  • Panthera Tigris Balica (Bali-tijger, Balinese tijger)
  • Panthera tigris corbetti (Corbett's tijger, Indochinese tijger, Indo-Chinese tijger)
  • Panthera tigris jacksoni (Maleise tijger)
  • Panthera tigris sondaica (Javaanse tijger)
  • Panthera tigris sumatrae (Sumatraanse tijger)
  • Panthera Tigris Tigris (Bengaalse tijger)
  • Panthera tigris virgata (Kaspische tijger)

De Javaanse tijger werd voor het laatst opgetekend in de jaren 70, de Kaspische tijger was verloren in de jaren 1950, en de Bali-tijger stierf uit in de jaren 1930, volgens Panthera, een organisatie voor het behoud van wilde katten. [Galerij: Iconische katten: alle 9 ondersoorten van tijgers]

Conserveringsstatus

Er zijn meer tijgers in gevangenschap dan in het wild. Volgens het WWF zijn er alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 5000 in gevangenschap levende tijgers, maar er zijn minder dan 3.200 tijgers in het wild.

De Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) categoriseert alle overblijvende tijgersoorten als bedreigd. De meesten leven op natuurreservaten om hen te beschermen tegen stropers.

Conservatiebioloog Firoz Ahmed ving een tijger rustend in het water in Kaziranga National Park in India.

Conservatiebioloog Firoz Ahmed ving een tijger rustend in het water in Kaziranga National Park in India.

Krediet: Firoz Ahmed

Andere feiten

Tijgers zijn fantastische zwemmers. Ze kunnen rivieren en meren smeden die 3,7 tot 5 mijl (6 tot 8 km) breed zijn, volgens Woodland Park Zoo.

Leeuwen en tijgers zijn nauw verwant. Als je ze hebt geschoren, kun je ze niet uit elkaar houden, omdat hun lichaamsstructuur zo sterk lijkt, volgens de Smithsonian National Zoo.

Hun tanden kunnen ook erg lang zijn. Sommige tijgers hebben tanden zo lang als 3 inch (7 cm).

Extra middelen

  • Wereld Natuur Fonds
  • Red het Tijgers Fonds
  • Wildlife Conservation Society
  • Verkeer: het Wildlife Trade Monitoring Network
  • Panthera

Video Supplement: Freeks wilde wereld De Sumatraanse tijger kijk je op npo nl.




WordsSideKick.com
Alle Rechten Voorbehouden!
Reproductie Van Materialen Toegestaan Alleen Prostanovkoy Actieve Link Naar De Site WordsSideKick.com

© 2005–2019 WordsSideKick.com